vineri, 1 martie 2019

Coloseni 3; 13. Îngăduiţi-vă unii pe alţii,............

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Coloseni 3; 13. Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi, dacă unul are pricină să se plîngă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi.

         Iata ce sfat aduce Ap, Pavel Inaintea credinciosilor de atunci dar si Inaintea noastra de azi.Sfat daca cei ce se strang laolalta ar tine cont de el atunci atmosfera dintre frati ar fi o cu totul alta de cum este acum printre cei ce se strang laolalta. Îngăduiţi-vă unii pe alţii, Ca sa ai aceasta stare de Ingaduinta trebuie sa ai mai Inti o stare Inalta spirituala de partasie cu Domnul Isus.Cu alte cuvinte, sa iesi din ce este firesc si sa fi motivat de dragostea Domnului Isus. Unde este dragoste din Dumnezeu;Romani 5;5. Nu sunt dispute si nici un duh de competitie. In primul rand ma gandesc la competitie pe lucrurile pamantesti si apoi competite pe cele”spirituale”.Ca am vazut si de unele si de altele.Cuvantul ne arata si In privinta aceasta cum trebuie sa ne purtam unul fata de altul cu Ingaduinta. Ingaduinta este o latura a zmereniei care atrage dupa ea aceasta stare de a da Inteietate Fratelui tau.Cu alte cuvinte,Recunoasterea Fratelui mai presus de tine Insuti.

         Cu alta ocazie am adus In atentie cate-va ganduri cu privire la a recunoaste In fratele tau un grad de superioritate spirituala. Subiectul e destul de delicat pentru cei mai multi dintre noi.Daca am aplica In relatiile noastre unul cu altul ar face dovada ca;Dumnezeu a lucrat In viata noastra zmerenia.Despre Zmerenia spuneam alta data ca;Este o floare care nu creste pe orice pamant(Inima) numai acolo unde inima a fost transformata Intrun pamant fertil de Dumnezeu.Si daca recunoastem, daca suntem sinceri, cu noi Insine,vom realiza daca si In inima noastra a fiecaruia este aceasta floare zmerenia. Îngăduiţi-vă unii pe alţii,La ce fel de Ingaduinta se va fi referit Ap, Pavel? Sigur, erau dispute Intre acesti credinciosi cum sunt si azi.Dispute de tot felul care duc la ne Intelegeri si se transforma Adunarea Intrun fel de iarmaroc.La astfel de dispute sunt martori si Fraii si Surorile care vin la Adunare constienti ca se strang In jurul Domnului Hristos.

         Acestia sunt sincer cu ei si fata de Dumnezeu.Ei nu sunt interesati In disputele altora fie ei chemati si “fratii”.Apoi, Ap, Pavel aduce In atentie nemultumirea unuia fata de altul pe care el o numeste -plangere- .şi, dacă unul are pricină să se plîngă de altul,Iata o stare care nu e dupa voia lui Dumnezeu. Care ar fi motivul ca un Frate sa se planga de alt Frate? Personal, Inteleg ca In relatia noastra ca Fratii sunt situatii de natura pamanteasca.Si deaici pornesc neantelegerile.Nu stim ce l-a determinat pe Pavel sa spuna aceste cuvinte de  a se plange unul Impotriva altuia. Dar Inteleg ca legaturile lor se deteriora datorita aceste combinatii pamantesti. Spun asta din ceia ce am aflat pe parcursul vieti.si aduc In atentie faptul ca un Frate a avut nevoie sa faca o lucrare si a apelat la un frate care era mai priceput.Si fratele priceput nu l-a Intrebat cat costa lucrarea.Dar la sfarsit a fost nemultumit de cat i-a dat fratele care la solicitat sa-i faca acea lucrare.Ca rezultat dupa mai bine de zece ani nu se vad unul cu altul.Cel care a facut lucrarea este de ne Induplecat.


        Iata si pe vremea aceia se Intamplau astfel de lucruri. Si deaceia Pavel Ii Indeamna sa se ierte cum v-a iertat Hristos.Alt frate a apelat simplu la o mana de ajutor a altui Frate. Si finalul a adus neantelegeri pe motiv de plata sau supt alta forma.Din expierenta vieti mele nu este bine ca sa apelam la cei cu care ne strangem Impreuna si pe care Ii socotim Frati.Daca Fratele Intelege sa dea o mana de ajutor atunci Dumnezeu Il va binecuvanta.Cu Fratii avem deaface numai In partasia lucrurilor spirituale. Daca nu suntem gata sa suportam paguba pentru a trai In pace cu Fratele nostru.Nu vreau sa fiu Inteles gresit. Sunt frati care sunt sinceri si fac ce fac pentru Domnul Isus.Aici, trebuie sa avem o mare atentie ca sa ajungem la aceasta expresie de a ne Ingadui.Dece sa ma plang eu Impotriva Fratelui meu? Daca m-am purtat cu el ca Inaintea lui Dumnezeu? Lucrurile se complic pe fodul acesta al relatiilor de natura pamnteasca.

         Am Intalinit si din acestia care profitau de un Frate sau altul pe motivul ca sunt Frati.Apoi, Pavel aduce antidodul In atentie -Iertarea-. Ca sa ierti Iti trebuie sa ai un cuget sensibil la Indemnul Duhului Sfant.Si daca ai impresia ca ai fost pagubit avem In Cuvant si In privinta asta un sfat;In Corinteni 1 vedem ce se Intampla printre cei ce se strangeau la olalta.Ca sa ierti pe fratele tau, trebuie mai Intai sa fi constient ca dac esti mantuit esti datorita iertari Domnului Hristos.Si iata ca sunt printre asa zisi crestini si Inca pocaiti unii care nu se pot ierta. Sa treaca ani si sa nu ierti? Asta face dovada ca nu aparti Domnului Hristos.Si daca In decursul acestoar ani, Dumnezeu nu te-a trezit o alta dovada ca nu esti al Domnului Hristos.Personal Inteleg ca; Dumnezeu nu lasa pe un rascumparat al Lui sa-i necinsteasca numele Lui cel sfant la infinit.Dintrun motiv sau altu.

         Nu poti suporta”paguba” la care tu Insui ai contribuit? Nu trbuia sa te angrenezi cu Fratele tau In lucruri de natura pamanteasca. Apoi, Ap, Pavel a opservat ca unii din ei erau posedati de un duh de ne iertare. Si deaceia le spune;iertaţi-vă unul pe altul.In relatiile umane este necesar sa se aplice reciprocitatea.Sunt situaltii cand amandoua persoane poarta o parte de vina In neantelegerea care a condus la acest duh de neiertare.Daca esti nascut din nou, atunci esti calauzit de Duhul lui Dumnezeu si Iti vine usor sa ierti pe fratele tau sau oricare alta persoana.Si In privinta paci a bunei Intelegeri avem In cuvant cum ni se cere noua care pretindem ca suntem pocaiti;Romani 12; 18. Dacă este cu putinţă, întrucît atîrnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii.Daca suntem ai Domnului Hristos, avem Duhul lui Dumnezeu.Unde este Duhul lui Dumnezeu nu are loc alte duhuri care vin dela cel rau.Unul din aceste duhuri este acesta de ne iertare. Nu pot convetui Impreuna evita complicatiile cu Fratii tai. Insusi faptul ca umbli printre ei cu lucruri pamantesti este un defect care nu se gaseste In structura cea noua a unui Copil al lui Dumnezeu..

         Ap, Pavel ne aduce Inainte Modelul nostru de viata pe care trebuie neaparat sa-l urmam.Facand asa, vom fi scutiti de conflicte cu Fratii nostri,Cum v-a iertat Hristos,Si Pavel le da o sugestie pe care ei nu o punea In practica In relatia lor unul cu altul ca Fratii In Domnul Hristos. Pavel aduce In atentie pe Domnul Hristos care prin iertarea pe care am capatat-o ne-a Impacat cu Dumnezeu.Cum ne-a Iertat Domnul Hristos? Nu ne-a pus nimic la socoteala din tot ceia ce plana asupra noastra.Nu tinem cont de iertarea Lui, atunci nu ne putem numi Fratii ai Lui.aşa iertaţi-vă şi voi.Acesta este standarul la care Dumnezu ne vrea sa ajungem In maturitatea noastra ca Copii ai Lui.Nu avem un model mai desavarsit decat In Domnul Isus.Era o expresie In Romania care circula printre oameni ne mantuiti. Te-am iertat dar nu pot sa uit. Ei bine, Dumnezeul nostru spune Cuvantul ca pacatele care  ni le-a iertat nu-si va mai adusce aminte de ele.Evrei 8;12.Iata standarul unui copil al lui Dumnezeu la care trebuie sa tinda si cu aceasta spre maturitate.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: