duminică, 10 martie 2019

1 Imparati 8; 56. „Binecuvîntat să fie Domnul, care a dat odihnă poporului......

CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Imparati 8; 56. „Binecuvîntat să fie Domnul, care a dat odihnă poporului Său Israel, după toate făgăduinţele Lui! Din toate bunele cuvinte pe cari le rostise prin robul Său Moise, niciunul n-a rămas neîmplinit.

       Am primit acest verset din Vechiul Testament. Si dupa cum cei mai multi spun ca este istoria acestui popor Israelit,ar trebui sa nu ne intereseze prea mult. Dar Personal des spun ca; Scriptura In totalitatea ei ne-a fost lasata ca Cuvant al lui Dumnezeu. Si Intrucat Cuvantul scris al lui Dumnezeu pentru cei care au fost rascumparati este hrana pentru suflet, vom Increca sa vedem ce putem noi lua din acest verset. Daca trecem pe langa el spuneam alta data nu vom avea niciun beneficiu spiritual.Noi care suntem duhovnicesti,spirituali ne uitam sa ne hranim  sufletul.Si nu numai atat si sa ne Imbogatim cunostinta de care avem nevoie. Domnul Isus cand a fost ispitit de satan i-a spus aceste cuvinte;Matei 4; 7. „De asemenea este scris“, a zis Iisus: „……..Si mai sunt si alte locuri unde putem vedea ca Mantuitorul s-a bazat pe ce este scris In Cuvant.Sa ne ferim de a ne trece macar prin minte ca;In Scriptura este necorcondanta. Scriptura ,a fost scrisa de oameni.Dar acesti oameni au fost manati de Duhul lui Dumnezeu.„Binecuvîntat să fie Domnul, Cine poate rosti aceste cuvinte? Personal Inteleg numai cei care au o partasie cu Dumnezeu prin Domnul Isus.

        Dar dece sa fie binecuvantat Domnul? care a dat odihnă poporului Său Israel,  Spun ca, Israel nici acum nu au odihna. Odihna de a sta In pace si a nu fi agitati de conflictul care este In orientul mijlociu.Au avut ei o odihna relativa pe timpul lui David si a lui Solomon.Acum, sa ne Intoarcem la noi care am capatat odihna din partea lui Dumnezeu.Dar ce fel de odihna au capatat cei rascumparati? Inteleg odihna sufletului care era framantat de firea veche, de pacatele in care traiam.Din moment ce acum suntem liberi de supt dominata celui rau si nu numai dar si a pacatului,ne odihnim In Domnul Hristos.Sa-mi fie Ingaduit sa spun ca, nu toti care se numesc crestini se bucura de aceasta odihna In Domnul Hristos.O au numai cei care Intradevar au fost nascuti din nou de Dumnezeu.Au cei rascumparati motiv de a binecuvanta pe Dumnezeu? Negresit ca au.Acum ei duc o viata de oameni liberi.Cu ceva timp In urma am asemanat pe Israel cu Biserica lui Dumnezeu. Si am scris cate-va ganduri cu privire la aceasta asemanare.Dar sa gasit unul care sa nu fie de acord cu aceasta asemanare. Si pot fi mai multi din acestia.Cu toate ca am adus In atentie o multime de asemanari, similiaritati,Intre Israel si Biserica corporala.

        Pe scurt voi da din nou doar cate-va aseamanari. Israel a fost In robie si tot asa au fost si cei care fac parte din Biserica lui Dumnezeu.Scriptura ne relateaza ca; Egiptul este asemanat cu lumea.Apoi, Israel este Infatisat ca popor pamantesc al lui Dumnezeu.Iar Biserica este poporul ceresc al lui Dumnezeu.Si mai sunt multe alte asemanari. Nu vreau sa repet ceia ce am spus cu alta ocazie. Cand vine vorba de odihna sau as Indrazni sa spun de pace, de liniste Il vom asocia din nou pe Israel cu Biserica cum am spus.; dat odihnă poporului Său. Iata ca si Biserica din cand In cand ca si Israel s-a bucurat de pace, de liniste ,de odihna.Asa citim In;Fapte 9; 31. Biserica se bucura de pace în toată Iudea, Galilea şi Samaria, se întărea sufleteşte, şi umbla în frica Domnului; şi, cu ajutorul Duhului Sfînt, se înmulţea.Cand este pace si Biserica se Inmultea si Israel ca popor pamantesc Ii mergea bine.după toate făgăduinţele Lui! Ce fagaduinte au avut Israelitii din partea lui Dumnezeu? Citim In Cuvant ca Dumnezeu le-a spus ca Ii va duce In Tara Canan unde va fi belsug.Ce fagaduinte are Biserica Domnului Hristos? Iata ce spune Insusi Mantuitorul de aceasta Biserica a Lui;Matei 16;18…….. voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.Avem o alta asemanare Intre Israel si Biserica. Israel a supravietuit In ciuda Istoriei ostile acestui popor.

       Israel,este azi un popor prosper si puternic. La fel Biserica a fost Indecursul Istoriei supusa la fel de fel de persecutii. Dar iata ca ea este si azi si dainuieste Potrivit cu cuvintele Domnului Hristos.Si Inca Dumnezeu adaoga la ea.Apoi, Israel potrivit cu promisiunea facut de Dumnezeu a ajuns In Cananul acesta pamantesc.Si Biserica Domnului Hristos pe care o zideste El In continuare are promisiunea ca va fi Cu Mantuitorul In Cananul ceresc.Iata promisiunea data De Mantuitorul celor care sunt zidiit la Biserica Lui vie;Ioan 14;2. În casa Tatălui Meu sînt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Si face Mantuitorul o explicatie destul de clara ca sa nu lase loc de confuzie. Iata ce spune In acelasi capitol la versetul;3. Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sînt Eu, să fiţi şi voi.Spuneam cu alta ocazie ca;Iosua Il Infatiseaza anticipat pe Scumpul nostru Mantuitor. Iosua a fost cel care a dus poporul pamantesc In tara Canan. Domnul Isus, este Cel ce va duce pe cei ai lui care fac parte din Biserica vie In Tara  Cananului ceresc.

        O alta asemanare Intre Israel este Iosua cu Domnul Isus si Biserica Lui vie.Sa gasit si unul care nu este de acord cu aceaste asemanari. Dar e treaba lui cum Intelege ceia ce citeste.Din toate bunele cuvinte pe cari le rostise prin robul Său Moise, Cei ce citesc Cuvantul cu atentie stiu ca; Moise nu a intrat cu poporul In Canan.Deutronom 32; 52. Tu vei vedea doar de departe ţara dinaintea ta; dar nu vei intra în ţara pe cre o dau copiilor lui Israel. Intradevar, Israel a ajuns In Canan In ciuda faptului ca popoarele din prejurul lui se Impotriveau,Ii erau ostile.Asa cum am spus ceva mai sus, si Biserica vie a Domnului Hristos va fi cu El In Cananul ceresc.Domnul Isus spune Tatalui aceste cuvinte despre cei pe care Tatal ia dat Lui;Ioan 17;24.Tată, vreau ca acolo unde sînt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu,Daca pentru Israeliti Dumnezeu a Implinit tot ceia ce a promis si au ajuns In Cananul pamantesc, cu mult mai mult El A Implinit In Domnul Isus pentru cei rascumparati ai Lui promisiunea ca vor fi vesnic cu El. Fiul Sau a platit pretul rascumparari ca sa-i aiba cu El In Casa Tatalui Sau.Din toate bunele cuvinte pe cari le rostise prin robul Său Moise, Personal Inteleg ca ; Dumnezeu le-a spus prin robul Sau Moise si cuvinte care nu le-au primit bine.Iata numai o situatie pe care Cuvantul o descrie;Exod 32;7. Domnul a zis lui Moise:„Scoală şi pogoară-te; căci poporul tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului, s-a stricat.

        Si mai avem un alt loc unde citim aceleasi cuvinte spuse de Dumnezeu lui Moise;Deutronom 9…….. căci poporul tău, pe care l-ai scos din Egipt, s-a stricat………...Iata deci, ca Dumnezeu are si cuvinte le-asi numi grele pentru Israel prin robul Lui Moise.Daca facem o paralela Intre Israel si Biserica corporala dela venirea Domnului Hristos, vom vedea ca Dumnezeu a actionat la fel cu aceasta cu Biserica ca si cu Israel.Spuneam alta data ca si Biserica a fost scoasa din “Egiptul “ acestei lumi.Multora nu le place sa auda aceasta asemanare Intre Israel si Biserica. Dar asta e, ce poti spune despre acestia care citesc Cuvantul lui Dumnezeu ca pe orice carte? I-mi Ingadui sa spun de povesti.Iata ca;Poporul s-a stricat. Cum este azi aceasta Biserica corporala, de adunatura? Personal nu o vad mai departe de Israelul din timpul lui Moise. Adica, stricata.Avem In privinta aceasta si mustrarea pe care Domnul Isus o aduce Bisericilor din cartea Apocalipsei.Apocalipsa 2;4. Dar ce am împotriva ta, este că ţi-ai părăsit dragostea dintîi.Iata un avertizment pe care Domnul Hristos Il aduce Inaintea biserici;Apocalipsa 3;19. Eu mustru şi pedepsesc pe toţi aceia, pe cari-i iubesc. Fii plin de rîvnă dar, şi pocăieşte-te!

       Asa cum Israel nu a auzit din partea lui Dumnezeu numai cuvinte bune, ci si de mustrare pentruca Ii iubea .Ce facuse Israel In lipsa lui Moise? Se stricase.Cum se stricase poporul?Il parasise pe Dumnezeul cel viu si adevarat. Cum este Biserica stricata?Potrivit cu ceia ce citim In Apocalipsa s-a Indepartat de chemarea pe care a avut-o de a fi o marturie In lume.Sau o lumina.Era necesara pocainta ca si la Israeliti de a putea din nou sa intre In partasie cu Dumneeu.Sunt multe asemanari Intre Israel si Biserica corporala. Cu toate ca unora, daca nu celor mai multi nu le convine asa cum am mai spus. Asta e treaba fiecaruia de cum citeste Cuvantul si cat poate sa desprinda din ceia ce citeste.Odata cu coborarea lui Moise de pe munte relatia Intre Israel si Dumnezeu a fost restabilita prin distrugerea virelului de aur.Ca Biserica sa fie restabilita In relatia ei cu Dumnezeu la modul general vorbind,este necesar sa se pocaiasca. Si asta se face la Individual.Avem un loc unde citim asa;Lucru pe care personal nu Il vad ca se predica prin biserici de pocainta. Asculti la fel de fel dar nu de pocainta fara de care nu poti avea o partasie cu Dumnezeu prin Domnul Isus.Apoi, versetul se Incheie cu aceste cuvinte;niciunul n-a rămas neîmplinit. Da, Dumnezeu, ce hotaraste si Implineste.Dece asa? Pentruca este Suveran.Dar El Implineste nu numai lucrurile bune cum le vede Moise ci si pe cele de disciplina  care par a fi mai putin bune pentru multi dintre Israeliti si pentru noi cei de azi
.
John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: