joi, 7 martie 2019

Proverbe 3;25. Nu te teme nici de spaimă năpraznică,..............


CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Proverbe 3;25. Nu te teme nici de spaimă năpraznică,nici de o năvălire din partea celor răi;26. căci Domnul va fi nădejdea ta,şi El îţi va păzi piciorul de cădere.

         Aceste cuvinte sunt adresate de Solomon poporului al carui Imparat era la vremea aceia.Israel In decursul istoriei lui zbuciumate a avut numerosi dusmani.Si aveau nevoie ca popor sa fie Inbarbatati de Imparat.Aceste versete sunt aplicate la modul literal acestui popor.Dar ca unii care ne bucuram de mantuirea  data de Dumnezeul nostru In Domnului Isus ca dar,recunoastem ca; Intreaga Scriptura ne este si noua de folos.Avem In privinta aceasta lasat In Cuvant sa stim acest adevar, adica; Si noua ni se aplica aceste cuvinte si oricare vor fi ele din Vechiul Testament.Zic din Vechiul Testament, pentruca sunt multi din cei pe care i-am Intalnit care spun ca;Vechiul este istoria lui Israel.Si asa poate fi la prima vedere. Dar Intrucat Intreaga Scriptura ne este de folos,le vom adopta, lua si pentru noi din aceasta dispensatiune a Harului.
         Iata ce Ii spune Ap, Pavel tanarului Timotei cu privire la Scriptura; 2 Timotei 3;16. Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,Asa dar, vom Incerca sa aplicam si In vietile noastre aceste cuvinte din acest verset la modul spiritual.Nu cum le spunea Solomon Israelitilor de alta data la modul fizic, literal.Solomon Incerca sa-i Imbarbateze pe Israeliti.Nu te teme nici de spaimă năpraznică,In engleza traducerea (NIV) spune asa; sudden disaster. Tradus;un dezastru brusc(venit pe neasteptate,prin suprindere).Spuneam cu alta ocazie ca; Acest sentiment de teama, de frica, a venit odata cu caderea In pacat al lui Adam.Nu suntem scutiti de acest sentiment oricare am fi noi.Ori cat de tari ne-am crede ca suntem.A trecut odata cu pacatul si sentimentu de frica In noi.

         Daca Israelitii aveau dusmani fizici In popoarele de prin prejur, noi ca Copii ai lui Dumnezeu avem dusmanii nosti care se gasesc In Firea veche. Acestia ne ataca uneori brusc fara se fim atentionati.Firea veche este plina de acesti dusmani.Dece e plina? Pentruca ne-am nascut cu ei genetici ai pacatului mostenit.Cuvantul ne arata sa nu ne temem ca avem Un Mantuitor care si-a dat viata pentru noi. Si care este tare pe Pamant si In Cer.Adica, nu ne va lasa la discretia acestor dusmani launtrici asa  Ii numesc eu.Ei locuiesc In aceasta fire carnala.  Uite un dusman spaima sau frica, temerea.de spaimă năpraznică, Sau asa cum am pus In engleza care personal mi se pare mai bine pus. Adica, as Intelege ca acesti dusmani launtrici pot aduce pe udeva dezechilibru In viata celui rascumparat. Armonizand aceste cuvinte cu altele care ne arata ca suntem paziti de puterea lui Dumnezeu prin credinta. Inteleg ca acesti dusmani cum am spus launtrici vor fi anihilati de aceasta putere dela Dumnezeu.1 Petru 1;5  Voi sînteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă,.....

         Si versetul continua cu aceste cuvinte pe care Solomon a gasit de cuvinta sa le aduca In atentie.nici de o năvălire din partea celor răi;Pentru Israeliti navalitori faceau prapad,lasau dezastru In urma lor. Dar si acesti navalitori de natura spirituala pot face prapad.Dar pentruca suntem supt ochiul atent al Tatalui nostru,El nu Ingaduie ca aceste ganduri, porniri, atitudini din firea veche sa dea gramada si sa ne copleseasca. Dece nu pot ele? Pentruca Insusi Dumnezeul nostru Isi apara Numele Lui cel sfant ca sa nu fie compromis de cel rascuparat al Lui. Aposolul Pavel are ceva de spus cu privire la taria de a sta Inpotriva acestor navalitori din interior.Filipeni 4;13. Pot totul în Hristos, care mă întăreşte.Si el traia In firea aceasta pacatoasa. Dar ajunsese sa biruie acesti dusmani cu puterea pe care o primea prin Domnul Hristos. Avea putere sa se poarte aspru cu trupul lui.1 Corinteni 9; 27. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpînire,......

       Si Solomon le spune ca ei au o nadejde In Domnul.26. căci Domnul va fi nădejdea ta,Daca Israelitilor le spunea Solomon ca, Ei au nadejde In Dumnezeu, cu mult mai mult noua care asa cum am spus suntem nascuti din nou,adica, copii ai Lui. apucaturile cele vechi din structura aceasta carnala nu slabeste nadejdea celui rascumparat In Dumnezeu care la nascut din nou si la adus la o viata noua In Domnul Isus.Apoi despre nadejda celui rascumparat tot Ap, Pavel ne arata cu ce fel de nadejde au fost echipati cei nascuti din nou. Iata cum citim In;Romani 5;5.Citim de o nadejde care nu Insala data celor rascumparati. Negresit ca cel rascumparat Isi pune nadejdea care nu Insala In Dumnezeul Lui.Apoi, Solomon aduce In atentie caderea. De unde sa cada Israel? Sigur ca Solomon face referire la asi pierde Incredearea In Dumnezeul care a fost cu ei ca popor In toate situatiile prin care au trecut.

        Solomon le da garantia ca Insusi Domnul le va pazi piciorul de cadere.şi El îţi va păzi piciorul de cădere.Cadere Inteleg ca este vorba de a se poticni si asi abandona Increderea In Dumnezeu.Asa era cu Israelitii dar cum stau aceste promisiuni cu noi cei rascumparati ai Domnului Hristos? Personal Inteleg ca noi cei pentru care Domnul Hristos a platit acest pret al rascumparari avem mult mai multa valoare In ochii lui Dumnezeu decat Israelitii de alta data. Si dece nu chiar si de cei care sunt azi.Dece spun asta? Sangele Fiului Sau nu a curs In zadar.Garantie pe care Cuvantul o aduce Inaintea noastra care cade cu greutate ca ea vine din partea lui Dumnezeu.Domnul Isus le spune alor Lui aceste cuvinte;Matei 28;20…...Şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele,pînă la sfîrşitul veacului. Amin.Apoi, tot Domnul Isus spune aceste cuvinte;Ioan 10;28 si 29.Cand esti tinut de ambele maini personal exclud caderea. Cu toate ca sunt unii care aduc In atentie caderea dela credinta.

         Acestia I-mi rezerv dreptul sa spun ca nu stiu ce vorbesc.Solomon atunci, dar si Cuvantul azi aduce garantie de ne tagaduit ca Insusi Dumnezeu ia grija noastra a celor nascuti din nou.El îţi va păzi piciorul de cădere.Negresit In viata aceasta sunt opstacole care sunt destul de periculoase. Dar cand esti tinut de ambele maini,caderea este exclusa in totalitate, din start.Spuneam cu alta ocazie cand am spus cate-va ganduri din aceste doua versete 28 si 29, ca nu copilul tine pe tatal lui de mana ci tatal are responsabilitate de a proteja pe copil de cadere.Asa dar, cei ce sunt ai Domnului Hristos sa fie ferm Incredintati ca sunt In maini putenice.Din nou, doresc sa Impartasesc cateva ganduri din Vechiul Testament dar care le putem aplica la viata noastra de fiecare zi.Le Impartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni care iubesc Cuvantul sfant al lui Dumnezeu. Poate vor fi printre cei rascumparati care se tem de cadere. Personal le spun ca acest gand nu vine decat dela cel rau. Evidenta In viata ca ai fost nascut din nou face dovada ca suntem tinuti de ambele maini de Dumnezeu si de Mantuitorul nostru scump si iubit.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: