luni, 20 mai 2019

Matei 21; 28. Ce credeţi? Un om avea doi feciori; .............


CANTAREA CANTARILOR 2;1.

SUNT UN TRANDAFIR DIN SARON….

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Matei 21; 28. Ce credeţi? Un om avea doi feciori; şi s-a dus la cel dintîi, şi i-a zis: «Fiule, du-te astăzi de lucrează în via mea!» 29. «Nu vreau,» i-a răspuns el. În urmă, i-a părut rău, şi s-a dus.

       Domnul Isus aduce Inaintea celor ce Il ascultau aceasta pilda. Pilda ca toate pildele spuse de Mantuitorul sunt de asa maniera sa se poata Intelege mai pe larg ce vroia El sa le Infatiseze cu privire la ce este spiritual sau duhovnicesc. Cu alte cuvinte de Imparatia cerului.Si nu numai celor care Il ascultau la vremea aceeia ci si noua cei de azi.Mai Intai trebuie stiuta definitia pildei.Personal Inteleg din ceia ce citesc din Cuvant aceasta;Pilda este o Infatisare a unor lucruri cu caracter pamantesc dar care ne aduce lumina In privinta a ceia ce am putea desprinde spiritual.Si Cuvantul ne arata ca; Domnul Isus folosea des pildele In vorbirea Lui.Matei 13; 34. Isus a spus noroadelor toate aceste lucruri în pilde; şi nu le vorbea de loc fără pildă,Iata deci, ca si de data aceasta Mantuitorul aduce o pilda Inaintea lor.Personal Inteleg ca erau tare nerebdatori sa vada ce le va mai spune; Strainul acesta. Sensul acestui cuvant de Strain are doua Intelesuri. Era strain pentru ca originea Lui era cereasca. Apoi, era strain ca nu a fost primit, acceptat de Poporul evreu In care l-a trimis Tatal.

       Ca pentru cei mai multi Domnul Isus le era un strain oarecare.Iata ca si pentru acesti doi Ucenici dupa Inviere Domnul Isus li s-a parut un strain.Luca 24; 18. Drept răspuns, unul din ei, numit Cleopa, I-a zis: „Tu eşti singurul străin aici în Ierusalim, de nu ştii ce s-a întîmplat în el zilele acestea?“Acesti doi Ucenici pe drumul Emausului la vremea aceia erau firesti si nu puteau vedea ce este spiritual, duhovnicesc.De data aceasta le aduce o alta pilda Inaintea celor ce Il ascultau.Unii erau curiosi ca si In zilele nostre. Nu curiosi cum ar putea sa scape de povara de pacate.Curiosi sa vada ce le mai spune. Erau Fariseii si Carturari care se tineau dupa El ca sa-l prinda Intrun fel ca calca legea lui Moise. Ca mai apoi, sa poata sa-L Invinuiasca.Pentru evrei Legea lui Moise era sacra. Cu toate ca o calcau,nu o tineau. Si azi sunt unii care calca Cuvantul lui Dumnezeu cu toate ca ei se numesc crestinii pocaiti.Unii dintre acestia se si afiseaza ca pocaiti dar viata pe care o traiesc nu face dovada ca sunt Intradevar pocaiti.Noi toti ne cunoastem ca si evreii de alta data.

       Iata ca Domnul Isus nici nu le-a spus pilda si prima data Ii Intreaba; Ce credeţi? Nu stiau ei despre ce sa creada. Dar Domnul Isus continua cu pilda pe care avea sa le-o spuna zicand;Un om avea doi feciori; Poate ca acum sa fi fost ei Interesati sa vada ce le va spune de fiecare din Fecioriii acestui Om ce s-a Intamplat cu ei. Si azi oamenii sunt interesanti, curiosi, sa auda povesti.I-mi permit sa spun ca; Cei mai multi vin la strangerea celor rascumparati sa auda fel de fel si mai putini de Domnul Isus, de pocainta. Si unii din Pstori cunosc acest interes si le aduce Inainte ce vor ei sa asculte. Dar cu Domnul Isus lucrurile au fost total diferite. El avea In vedere sa le spuna de pocainta, de parere de rau cum citim In verset.Indraznesc sa asociez pe acet parinte a celor doi fi cu care a avut discutie,cu Dumnezeul nostru.Nu am sa gresesc facand aceasta comparatie. Am sa arat ca; Fiul cel din tai sau cel mai mare Infatiseaza pe Copiii lui Dumnezeu care prin pocainta au intrat Intr-o relatie de partasie cu Dumnezeu.

       Acest fiu ca si noi deseori suntem Intrun fel rebeliosi fata de Parintele nostru ceresc. Chiar daca,nu o spunem cum a spus acest fiu cu cuvinte. Dar prin atitudinea noastra Intr-o situatie sau alta fata de Dumnezeul nostru facem dovade ca nu suntem de acord cu voia Lui.Asa cum si-a arata acest fiu atitudinea lui rebela; Nu ma duc spune el tatalui. Ce tupeu obraznic sa-i spui tatalui aceste cuvinte.Dar iata ca si-a revenit si se reculege din acesta atitudine si spune Cuvantul ca;I-a parut rau de felul cum i-a raspuns tatalui. Sau, cu alte cuvinte, s-a pocait. Ca In definitiv ce este pocainta? Decat parere de rau pentru felul unei vieti traite In pacat si fata de Dumnezeu.Tata a fost asi zice;Multumit de revenirea fiului Sau.Poate Il cunostea si cu alte Imprejurari din familie.Si noi ca copii ai lui Dumnezeu dupa orice iesire necontrolata Intristam pe Tatal nostru. Dar cand realizam ca nu este o stare dupa voia lui Dumnezeu ne pocaim, ne pare rau. Atunci relatia Intre noi si Dumnezeeul nostru este din nou una ca Intre un fiu ascultator si Tatal lui.

       Uite asa s-a Intamplat In aceasta plida spusa de Domnul Isus.Acum as dori sa Il aduc pe scurt si pe celalalt fiu care a fost pervers In relatia lui cu tatal sau. Acesta, si-a ascuns intentia inimi lui.El i-a spus ca se duce si In realitate nu s-a dus. Acest fiu arata caracterul celui care nu Il are pe Dumnezeu ca Tatal lui. Si Domnul Isus avea sa spuna Intr-o Imprejurare unora cine este tatal lor, acestor perversi. Ioan 8; 44. Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru. El dela început a fost ucigaş; şi nu stă în adevăr, pentrucă în el nu este adevăr. Oridecîteori spune o minciună, vorbeşte din ale lui, căci este mincinos şi tatăl minciunii. Acest fiu l-a mintit pe tatal lui ca se duce si nu s-a dus.Cine Ii dirija viata ?Negresit tatal minciuni cum citim In cuvintele spuse de Mantuitorul.Personal Inteleg ca Domnul Isus a vrut sa le arate aceasta diferenta Intre acesti doi fi si Intre Dumnezeu si satan.Dar nu numai lor ci tuturor dealungul timpului. Acesta este motivul de ne-a fost dat Cuvantul cu tot ce a gasit Dumnezeu sa racordeze In acest Cuvant.

      Acest fiu al doilea cum am spus Infatiseaza pe omul pervers care nu te poti Increde In el In cuvintele lui.Si Ap, Ioan face o diferenta nu ca Domnul Isus Intre Dumnezeu si satan ci Intre copii. El spune;1 Ioan 3;10. Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este dela Dumnezeu; Iata conditia care face diferenta Intre Fiul cel mare care s-a pocait si traia In neprihanire, In curatie fata de tatal lui. Si cel de al doilea care nu era dela Dumnezeu pentruca el nu traia In neprihanire, In curatenia gandurilor lui. Apoi, tatal In verset citim;Personal gandesc ca fiului cel mare sau cel din tai i-a trebuit un timp ca sa se analizeze si sa renunte la atitudinea lui. Spun asta ca; Daca i-ar fi dat raspunsul pe loc tatal nu mai apele la celalalt fiu.30. S-a dus şi la celălalt, şi i-a spus tot aşa. Şi fiul acesta a răspuns: «Mă duc, doamne!» Şi nu s-a dus. Uite atitudinea celui de al doilea pe care si-o exprima fara nici-o jena.Acesta a Incercat sa Il duca In eroare pe tatal lui.

       Dar numai ca, Tatal a fost satisfacut de pocainta celui din tai cum am spus ceva mai sus.Acest comportament al celi de al doilea fiu se gasesc In oamenii din lume. Copii lui Dumnezeu sunt Indemnati sa se fereasca de astfel de comportamente care nu sunt din caracterul Domnului Isus..Ce ar fi putut sa se Intample daca parintele ar fi renuntat la pocainta celui din tai si ar fi luat de bune ce ia spus cel de al doilea? Negresit ca facand aceasta asemanare Intre Dumnezeu si saatan doresc sa scot In evidenta ochiul patrunzator al lui Dumnezeu care a privit la Inima fiului care ia parut rau, s-a pocait.Cuvantul ne arata ca este o separare Intre bine si rau, Intre Fiii lui Dumnezeu si ai celui rau. Apoi, Domnul Isus aduce In atentie si alte separari ca; Intre grau si negina , Intre capre si oi.Cate-va ganduri pe care din nou doresc sa le  Inpartasesc cu Fratii si Surorile mele sinceri depretutindeni si care iubesc Cuvantul sfant Intradevar.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: