miercuri, 16 februarie 2011

Efeseni 6:10 Incolo fratilor intariti-va in Domnul.....

Ephesians 6:10 Încolo, fratilor, întãriti-vã în Domnul si în puterea tãriei Lui.

Apostolul imbarbateaza pe credinciosi spunindu-le aceste cuvinte de mai sus.Noi toti avem nevoie de imbarbatare. Pe drumul acesta spre cer sint multe opstacole,dusmani care mai de care greu de trecut.Apostolul scoate in evident nevoia de a ne intari, dar nu oricum ci in Domnul. Ce tarie poti avea ca om carnal? O sa vedem dece esste nevoia ca taria noastra sa fi in Domnul si nu in puterile noastre de natura omeneasca.Mentioneaza incontinuare in puterea tariei Lui.

11 Îmbrãcati-vã cu toat ã armãtura lui Dumnezeu, ca sã puteti tine piept împotriva uneltirilor diavolului.

Sint unii care spun ca diavolul a fost infrint la cruce. Intrun sens asa este, dar sa nu uitam ca el nu a fost legat si is desfasoara activitatea inca pe pamintul acesta pe care traim si noi.Apoi stim din Cuvint ca el are acces inaintea scaunului , tronului lui Dumnezeu.Citim, “ pirisul vostru diavolul” ce face el? Se infatiseaza acolo sus sa ne laude? O nu, sa ne pirasca.Asa s-a infatisat in cazul lui Iov, in care Scriptura ne spune despre Iov ca era neprihnit, prin excelenta. Zic prin excelenta ca Dumnezeu scoate in evident ca nu este niciunul ca el.Acesta este si motivul dece Domnul Isus sta ca avocat, mijlocitor pentru cei rascumparati ai Lui.

Pentru a putea sa tinem piept, cu alte cuvinte sa putem sa-i facem fata celui rau.Ap, Iacov spune , “Impotriviti-va diavolului si el va fugi dela voi”.Ei bine, ca sa poti sa faci fata acestui dusman al sufletelor noastre trebuie sa fim tari. Cum ne vom putea intari? Sigur,Cuvintul este arma care-l doboara pe acest dusman. Insusi Domnul Isus s-a folosit de Cuvint in batalia spiritual pe care a avuto de dat inpotriva celui rau.

Spunea Mintuitorul aceste cuvinte, “ este scris”. Sa nu cautam alta sursa de a ne intari ca ne va lasa cind lupta va fi in toiul ei.Apoi in acest verset 11, ni se spune de o armatura. Cu alte cuvinte nu te poti hazarda sa mergi la lupta ne echipat adegvat potrivit cu natura luptei. Vom vedea mai jos ce fel de lupta au cei credinciosi de dus pe acest pamint pina cind vor ajunge in slava.Armatura credinciosului este “Cuvintul scris al lui Dumnezeu” In el gasim tot ceia ce ne este necesar ca sa iesim biruitori. Cuvintul spune, “Voi sinteti mai mult decit biruitori prin Acela care ne-a iubit”.adica in Domnul Isus.

12 Cãci noi n-avem de luptat împotriva cãrnii si sângelui, ci împotriva cãpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stãpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor rãutãtii care sunt in locurile ceresti.

Acest verset mi-a dat de gindit cu mult timp in urma si am incercat sa aflu ce vrea Dumnezeu sa ma invete din acest loc.Cuvintul aici, ne aduce asa cum spuneam mai sus , natura luptei pe care cel credincios o are de dus.Cit va dura aceasta lupta? Cit vom fi pe pamint. Pamintul a fost un loc ostil Domnului Isus si asa este sau ar trebui sa fie si pentru cei care pretind ca sint ai Domnului Isus.Zic ar trebui,” daca sintem ai Lui”.Cuvintul ne arata,” dealfel toti cei ce vor sa traiasca cu evlavie In Hristos Isus vor fi prigoniti, atacati”Deci care este natura luptei celui credincios? Cuvintul scoate in evident ca , ‘ nu avem de luptat impotriva carni ( a firi vechi) si a singelui care si el este parte componenta din structura carnala.

Dece nu este lupta noastra carnala? Cei mai multi spun,” nu pot sa ma las de cutare sau cutare lucru. Sa fie aceasta gindire potrivita cu Cuvintul lui Dumnezeu? Cred ca este gresita pentru cel nascut din nou.Si iata dece,”tot Cuvintul care ne este unica sursa de a ne controla daca sintem pe un drum bun sau nu,ne spune,” cel credincios (nascut din nou) a fost rastignit impreuna cu Domnul Hristos”Ce inseamna sa fi rastignit sa fi fost pus pe cruce? Asta inseamna sa fi murit. Nu ai fost pus acolo numai ca sa te afli ca esti pe cruce. Crucea era si este mijlocul prin care firea noastra carnal este moarta.

Deci, concluzia este cea pe care ne–o aduce inainte Sfinta Scriptura si anume, “ nu avem de luptat impotriva firi carnale”.Atunci o lupta este totusi descrisa de Cuvintul lui Dumnezeu. Nu degeaba ni-se spune sa punem armatura si sa fim gata de lupta.In continuare citim,de ce natura este lupta pe care trebuie sa o ducem. Ea este de natura spirituala. Unde se da ea? Pe pamint? Nu, in locurile ceresti.Dece in locurile ceresti? Pentruca acolo sint cei rascuparati asezati de Domnul Isus.Intelegem la modul spiritual.

Da, acolo a fost rebeliunea lui Lucifer si sint convins ca ,”In cer nu este liniste”. Spun asta bazat pe texte din Scriptura.Chiar aici in acest verset sint enumerate capetenii, domnii, stapinitorilor intunericului, a duhurilor rautati, atentie,” care sint in locurile ceresti”. Nu se spune in vazduh sau mai stiu eu la ce locuri ne-am putea noi inchipui ca vor mai fi. Da, aceste duhuri sint si pe pamint dar au acces si in locurile ceresti.Mi-am pus intrebarea , dece va face Dumnezeu un cer nou si un pamint nou? Inteleg, un pamint nou ca cel vechi est plin de silnicia pacatului.

Apoi, chiar firea intreaga(pamintul) asteapta rascumpararea ei de supt puterea pacatului. Dar dece si un cer nou? Raspunsul vine din apartenenta pe care Lucifer a avuto in acest cer si rebeliunea lui cu ingerii lui si la care inca mai au acces. Lucifer a creiat un precedent.Apoi Mintuitorul aduce in atentie , “toata puterea mi-a fost data atit in cer, cit si pe pamint”.Dece in cer sa is exercite El puterea? Atit timp cit aceste duhuri rele au acces in cer sigur ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie.As zice, " a lasat urme in urma rebeliuni lui lucifer si ai lui"

Scriptura ne spune ca, “intrun cer nou si un pamint nou va locui neprihanirea”. Cu alte cuvinte ce a fost in cele vechi sau dus, iata ca toate sint noi.Neprihanire va fi si pe pamint dar si in cer. Ce inseamna neprihanire? Curat ne intinat demn de a ocupa un loc de cinste linga Domnul Isus.Citeva ginduri pe care am putut sa le desprind din aceste versete.

Apocalipsa:21-1,2,5,9,10,22. Ca referinta.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: