sâmbătă, 12 februarie 2011

Sarpele de Arama.

Şarpele de aramă.

Ioan 3:1

Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustie, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului,Dece a inaltat Moise sarpele in pustie? Cuvintul ne arata ca cel muscat daca privea la sarpe, daca is ridica privirea in sus, el traia. Nu cred ca traia din pricina sarpelui, ci din pricina credintei care il motiva ca sa se uite in sus. Dece ia spus Dumnezeu lui Moise sa-l agate sus? Putea sa il puna tot asa de bine in alt loc si fiecare sa treaca pe linga el si sa fie vindecat. Sus ne arata ca de acolo de unde este Domnul Isus le venea lor vindecarea si tot de sus dela El ne vine si noua astazi vindecarea de muscatura pacatului.Psalmistul spune,” Psalms 123:1 La Tine îmi ridic ochii, la Tine, care locuiesti în ceruri”. Num 21.9: Moise a făcut un şarpe de aramă,...

Ioan 3:15

pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.Iata dece zic, credinta era cea care le aducea motivarea sa se uite in sus.Ioan il aduce in atentie pe Domnul Isus. Dumnezeu avea in vedere prin ce ii spune lui Moise ca intrun tirziu il va trimete pe Fiul sau care sa fie mijlocul de vindecare.

Ioan 3:16

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.Aici cei mai multi se incurca. Intradevar Dumnezeu a iubit lumea. Dar se pune intrebarea , ce cuprinde lumea? Cind Scriptura face referinta la lume nu are invedere numai fiinta umana. Altfel ar fi spus, “fiinca atit de mult a iubit Dumnezeu omul” ceia ce nu spune asa.Lumea cuprinde intreaga faptura de pe pamint si mai mult as zice chiar si natura. Are natura viata? Negresit ca da. Cuvintul ne arata chiar firea inconjuratoare asteapta rascumparare ei de supt puterea pacatului. Chiar si asa , daca ne-am opri la fiinta umana ar trebui sa luam seama ca,” credinta joaca rolul care apropie pe Om de Dumnezeu.In acest verset este un cuvint cheie care daca citim cu atentie ne dezleaga acest mister.In ep, catre Efeseni citim,” Ephesians 2:8 Cãci prin har ati fost mântuiti, prin credintã. si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.In Ioan 3-16 citim ca orcine. Cine sint orcine? cei cae primesc credinta ca dar.Precum israelitii dup ace priveau sus aveau sa traiasca, tot asa si cei ce se uita la Domnul Isus dupa vindecarea de pacat vor trai.Aceasta este garantia pe care o da Mintuitorul celor vindecati de El.

Ioan 3:17

Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.Din nou vedem ca este adus in atentie lumea. Cuvintul de mintuire, in sens biblic inseamna salvat “terminat cu ce a fost inceput” I-mi aduc aminte cind eram in Tara se spunea pe undeva prin Moldova cind se termina treaba inceputa , “ca am mintuit traba”Daca am lua literal acest verset am ajunge sa intelegem ca , “ toata lumea va fi mintuita de Domnul isus” lucru care nu corespunde cu restul Bibliei. Mintuitorul spunea Tatalui in rugaciunea lui in Ioan 17-6 Am fãcut cunoscut Numele Tãu oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume.Si inca specifica mult mai clar in acest verset. John 17:9 Pentru ei Mã rog. Nu Mã rog pentru lume, ci pentru aceia, pe care Mi i-ai dat Tu; pentru cã sunt ai Tãi:Ce putea sa mai faca Moise cu cei care murise, sau cu cei care ar fi indraznit sa ignore spusele lui Moise de a se uta sus? Degeaba era sarpele acolo. Pentru acestia nu avea niciun effect binefacator.

Ioan 3:18

Oricine crede în El, nu este judecat; dar cine nu crede, a şi fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.Ca si in aceasta situatie din pustie, si astazi cine nu crede plateste pretul necredintei lui. Dar cine crede beneficiaza de vindecare.

Ioan 3:19

Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele Cuvintul ne arata ca Omul oricare ar fi el iubeste mai mult intunericul. Dece asa? Pentruca omul ne mintuit este rob al printului intunericului(Satan).Si mai mult ne spune Cuvintul,Genesis 6:5 Domnul a vãzut cã rãutatea omului era mare pe pãmânt, si cã toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rãu Pai israelitii, au cirtit in pustie inpotriva lui Moise si implicit inpotriva lui Dumnezeu.Vezi Numbers 21:6.Si ce este mai trist ca si printre cei credinciosi se afla unii care sint vesnic nemutumiti cu starea in care ia asezat Dumnezeu. Sigur ca este vorba de starea paminteasca. Dar de aceasta stare este legata si cea "spirituala" la unii. Esti multumit de cum gaseste El cu cale sa fi asezat pe pamint, atunci vei avea si o stare spiritual placuta inaintea lui Dumnezeu. Pentru Israeliti, frica ia condus sa apeleze la Moise sa se roage pentru ei. Ce privilegiu avem noi cei rascumparati sa mergem direct inaintea Tatalui si sa ne punem lucrurile la punct, adica relatia cu Tatal nostrum. Nu este nevoie ca cineva sa intervina pentu noi.

Ioan 1.4-11: În El era viaţa,......

Ioan 3:20

Căci oricine face răul, urăşte lumina, şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.Sigur ca aici este vorba de cei care apartin lumi si lumea apartine celui rau. Nu este in structura , caracterul celui rascumparat sa faca raul sau sa urasca lumina. Cine este pentru cel rascumparat lumina? Domnul Isus spunea,” Eu sint lumina lumi”Lumina a celora care au fost scosi din lume si au fost luminati prin Cuvintul Lui.

Ioan 3:21

Dar cine lucrează după adevăr, vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu."A lucre dupa Adevar, ce inseamna asta? Negresit pentrur cel rascumparat adevarul este Domnul Isus. Il ai pe El , lucrezi dupa Adevar.Cuvintul spune despre Adevar,” Adevarul va va face slobozi” ce inseamna asta? Sa fi slobod de tot felul de prejudecati care se pot infiripa in inima celui credincios. Acestea au fost gindurile pe care am putut sa le desprind din acest loc din Scriptura.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: