vineri, 25 februarie 2011

Fiii lui Eli erau niste oameni rãi. Nu cunosteau pe Domnul.

1 Samuel 2:12 Fiii lui Eli erau niste oameni rãi. Nu cunosteau pe Domnul.

Dece vor fi esit fii lui Eli asa de rai? Tatal preot si inca el judeca pe fiii lui Israel dar pe ai lui nu.Eli era la cortul intilniri ca sa invete pe popor sa il cunoasca pe Domnul. Dar dece nu si pe ai lui? Aici este o intrebare pe care ar trebui sa si-o puna si cei de azi ai caror copiii fac de ocara evangelia. Ap, Pavel ii spune lui Timotei,” 1 Timothy 3:4 sã-si chiverniseascã bine casa, si sã-si tinã copiii în supunere cu toatã cuviinsa.”.vorbind de cei care erau la conducerea adunari. Deci, conditia este ca mai intii sa sti , sa fi capabil, sa-ti civernisesti casa ta.Sa sti sa te ocupi de familia ta pe care Domnul ti-a incredintato.Ce a facut Eli? Cum s-a ocupat de casa lui? Rezultatul il vedem ca la provocat la minie pe Dumnezeu.In acest verset din Timotei, nu se spune, copii sa fie credinciosi. Dece ? pentruca nu parintii sau tatal il face pe copil credincios. Dar el are o mare responsabilitate inaintea lui Dumnezeu de felul cum is dirijaza intreaga casa.Apoi sa vedem ceva extraordinar in Cuvintul lui Dumnezeu. Numbers 18:11 Iatã ce va mai fi al tãu: toate darurile pe care le vor aduce copiii lui Israel prin ridicare si legãnându-l într-o parte si în alta, ti le dau tie, fiilor tãi si fiicelor tale împreunã cu tine, printr-o lege vesnicã. Oricine va fi curat în casa ta sã mãnânce din ele.Atentie, Dumnezeu conditioneaza accesul la darurile domnului de curatie.Ce vrea sa spuna aici cuvintul ,” oricine va fi curat”Tradus la noi in nou testament as intelege asa,”cine cunoaste pe Domnul (este mintuit)cu cuvintele de mai sus Nu cunosteau pe Domnul. Inteleg ca nu erau curatiDece cei ai lui Eli sa manince din ce se aducea la Cortul intilniri? Sa-mi fie cu iertare il clasific pe Preotul Eli iresponsabil de lucrarea pe care il pusese Domnul.Si astazi sint Pastori sau cum se vor mai numi ei, care ia grija, zic ei, de casa lui Dumnezeu, si de a lor nu.Au in familia lor sotie, copii care nu cunosc pe Domnul. Si cu toatae acestea ei se infrupta dela ce primeste tatal ca pastor sau ce va fi el in casa lui Dumnezeu.

1 Samuel 2:13 si iatã care era felul de purtare al acestor preoti fatã de popor. Când aducea cineva o jertfã, venea sluga preotului în clipa când se fierbea carnea. tinând în mânã o furculitã cu trei coarne,

Iata un comportament pe care Dumnezeu la detestat. Ei erau chemati sa fie o pilda pentru popor.Ei se purtau mai rau ca poporul.Nu le placea carnea fiarta, o vroiau sa li se dea cruda ca sa o friga ei cum le placea. Daca Dumnezeu le spusese sa o fiarba , ei nu, o vroiau fripta. Si aici vedem obraznicia de care dadea dovada acesti preoti.Ii va tolera Dumnezeu? Negresit ca nu. Dar numai pe ei sau si pe tatal lor Eli? Eli a avut un sfirsit trist.Daca ar aplica cei care se considera ca sint chemati sa pastoreasca turma lui Dumnezeu aceste invataturi ar insemna ca le-ar da de gindit, daca au dreptul sa ia grija de casa lui Dumnezeu.

1 Samuel 2:29 Pentru ce cãlcati voi în picioare jertfele Mele si darurile Mele, care am poruncit sã se facã în locasul Meu? si cum se face cã tu cinstesti pe fiii tãi mai mult decât pe Mine, ca sã vã îngrãsati din cele dintâi roade luate din toate darurile poporului Meu Israel?"

Intervine Dumnezeu la Eli, zicindui aceste cuvinte pe care le-am pus in rosu.Sa cinstesti pe copii , pe fii, mai mult decit pe Domnul? Este o gravitate pe care Dumnezeu nu o iarta. Pentru noi cei de azi, Domnul Isus spune aceste cuvinte,” cine cinsteste mai mult pe mama, tata , sau copii decit pe Mine nu este vrednic de Mine.Ei bine, si totusi sa maninci tu si fii tai dela masa Domnului? Ce osinda si-a atras Eli prin aceasta nesocotire a porunci Domnului. Cei de azi pot sa spuna, “ da Dumnezeu este bun si astazi nu mai procedeaza ca in vechime” Dar se vor insela amarnic. Cuvintul ne spune, Dumnezeu nu se lasa sa fie batjocorit.

1 Samuel 2:25 Dacã un om pãcãtuieste împotriva altui om, îl va judeca Dumnezeu; dar dacã pãcãtuieste împotriva Domnului, cine se va ruga pentru el?" Totusi, ei n-au ascultat de glasul tatãlui lor, cãci Domnul voia sã-i omoare.

Spre batrinete Eli ia chemat pe Fii lui sa le dea invatatura. Dece nu a facuto-o cind erau copii?La maturitate nu se mai prinde sfatul , invatatura de copilu; tau. Daca l-ai lasat sa creasca

strimb , strimb va creste. A fost un timp cind invataura, mustrarea prindea dar a trecut si acum, Eli va plati pretul neglijari familiei lui.Sigur ca Domnul avea in vedere sa-I nimiceasca pentru comportamentul lor.Era prea tirziu Domnul deja luase hotarirea de ai omori.

Proverbs 22:6 Învatã pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si când va îmbãtrâni, nu se va abate de la ea.

Acest verset ne arat cind este timpul sa-l facem cunoscut pe Domnul copiilor nostril.Daca il inveti, ii arati calea, pe Domnul Isus care este calea , avem garantia, atunci cind va imbatrini , cind va ajunge la maturitae, ca ai lui Eli, nu se va abate dela ce a fost invatat in frageta copilarie, de la ce a fost semanat in inima lor.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: