duminică, 16 decembrie 2012

3 Si Iona s-a sculat sã fugã la Tars departe de Fata Domnului.


 


3  Si Iona s-a sculat sã fugã la Tars departe de Fata Domnului.

Cartea Iona este o carte care invata pe copiii lui Dumnezeu ce inseamna ascultarea de El. E o carte care in exclusivitate e pentru ei.Iona era proroc al Domnului, tot asa sunt si cei rascumparati ei vestesc intrun fel s-au altul Cuvintul lui Dumnezeu oamenilor pacatosi care nu il cunosc pe Domnul Isus ca Mintuitor personal.Cei credinciosi care citesc Cuvintul la rind au dat peste aceasta carte a lui Iona.

Sunt credinciosi care descid Biblia la intimplare si acolo citesc. Poate nici-o data nu ajung sa citeasca peste tot in Biblie, fie ca citesc acelasi loc de mai multe ori dar altele nici-o data.Cuvintul se citeste la rind si cu interesul de a vedea ce vrea Dumnezeu sa ne vorbeasca din Cuvintul Lui.Oricum stim ca, Dumnezeu l-a trimis pe Iona la un popor care era intr-o stare de decadenta.

Iona primise dela Dumnezeu porunca  de a merge la ei  sa le vesteasca ceia ce Dumnezeu avea de gind sa faca cu locuitorii acestei cetati.Ei bine, Iona nu vrea sa asculte de Dumnezeu. Ah, decite ori si noi nu platim atentie la ce vrea Dumnezeu dela noi.Poti sa te jerfesti cit de mult, dar daca nu asculti de Dumnezeu, esti un fiu rebelios ca si Iona.
3  Si Iona s-a sculat sã fugã la Tars departe de Fata Domnului.

Nu intelegea el ca Dumnezeu, il vede oriunde ar fugi.Psalmistul spune aceste cuvinte, Psalms 139:7  Unde mã voi duce departe de Duhul Tãu, si unde voi fugi departe de Fata Ta?Psalmistul era constient ca nu e loc unde te poti ascunde si El sa nu te vada. Nu tot asa a gindit Iona , cind a luat hotarirea sa fuga departe de fata lui Dumnezeu.Si iata ca a gasit solutia nefasta pentru el. S-a coborât la Iafo, si a gãsit acolo o corabie care mergea la Tars. Scoate Iona banii care trebuiau platiti . A plãtit pretul cãlãtoriei, si s-a suit în corabie.

Gindea el ca, a scapat si poate sta linistit pina ce Dumnzeeu va gasi pe altul care sa-I implineasca planul Lui cu privire la cei din Ninive.Lucrurile s-au schimbat deodata in rau. Nu numai pentru el, dar si pentru cei lalti din corabie nevinovati.S-a stirnit furtuna care era condusa de Dumnezeu. Celor din corabie Dumnezeu le-a trezit duhul si a venit la Iona sa-l intrebe cine e el. 6  Cârmaciul s-a apropiat de el, si i-a zis: "Ce dormi? Scoalã-te si cheamã pe Dumnezeul tãu!

Cum sa ceara el Domnului, cind el fugise de fata Lui? Sigur aceia din corabie nu stiau ce lucrare ia dat Dumnezeu lui Iona de indeplinit.Cum sa indrazneasca el sa se prezinte inaintea Celui pe care la ignorant? Era disciplina lui Dumnezeu si Iona a inteles pina la urma ca el e de vina.Iata ce spune el celor care l-au intrebat cine este el. 9  El le-a rãspuns: "Sunt Evreu, si mã tem de Domnul, Dumnezeul cerurilor, care a fãcut marea si uscatul!"Se temea el? Pai daca da, atunci nu fugea la Tars, ci se ducea unde il trimetea Dumnezeu.

Oricum, deseori procedam si noi la fel ca Iona. Gura ne ia pe dinainte si in realitate il compromitem pe Mintuitorul nostru prin actiunile pe care le luam cu privire la ceia ce Dumnezeu ne incredinteaza.Acestia au hotarit sa il arunce in mare la cererea lui. Jonah 1:12  El le-a rãspuns: "Luati-mã, si aruncati-mã în mare,Dar oamenii aceia se vede ca erau tematori de Dumnezeu. Considera ca o neleguire sa-l arunce in mare pe Iona. Si ei se roaga Dumnezeului lui Iona. 4  Atunci, au strigat cãtre Domnul si au zis: "Doamne, nu ne pierde din pricina vieþii omului acestuia,Era de ne conceput, se vede treaba, ca ei sa faca omor.Ei nu stiau ca Dumnezeu este cel care vegiaza asupra tuturor evenimentelor din viata lor.

Vai,in ce agitatie suntem si noi cind Dumnezeu intra in actiune ca sa is indeplineasca planul Lui.Singurul care a realizat ca Dumnezeu a intrat in actiune pentru a-s duce la indeplinire planul era Iona.Si iata cum a intervenit Dumnezeu. El nu a lasat ca Iona sa fie devorat de pesti in inima mari. 17  Domnul a trimis un peste mare sã înghitã pe Iona, si Iona a stat în pântecele pestelui trei zile si trei nopti.Avea sa-l salveze dar nu inainte ca Iona sa se pocaiasca.Cuvintul ne arata ca acolo in pintecele pestelui Iona a avut timp in trei zile sa stea de vorba cu el insusi. Si s-a indreptat catre Dumnezeu zicind,
Jonah 2:1  Iona s-a rugat Domnului, Dumnezeului sãu, din pântecele pestelui,
Nu se simtea acolo in largul lui, nu era confortabil locul acela.I-mi imaginez ca stomacul acelui peste mare incepues sa mistuie fortindul pe Iona sa alerge la Dumnezeu.Asa cum am spus nu era in largul lui iata ce spune el,
2  si a zis: "În strâmtorarea mea, am chemat pe Domnul, si m-a ascultat; din mijlocul locuintei mortilor am strigat, si mi-ai auzit glasul.Cit de necesar este pentru noi ca copii ai Lui sa realizam ca nu ne jucam cu Dumnezeu( Don’t play the game with God) Dece? Psalmistul ne da raspunsul cuvenit, Psalms 34:9  Temeti-vã de Domnul, voi, sfintii Lui, Iona era un om al lui Dumnezeu, Noi suntem ai lui Dumnezeu prin faptul ca Domnul Isus ne-a rascumparat.Iona era responsabil de felul cum actiona, si tot asa si noi suntem responsabili inaintea  lui Dumnezeu. El sa ne dea intelepciune sa nu ajungem ca Iona sa ne administreze Dumnezeu disciplina asupra noastra ca copii ai Lui rebeliosi,ne ascultatori.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: