marți, 25 decembrie 2012

Luke 2:25 Si iatã cã în Ierusalim era un om numit Simeon.





Luke 2:25  Si iatã cã în Ierusalim era un om numit Simeon. Omul acesta ducea o viatã sfântã, si era cu frica lui Dumnezeu. El astepta mângâierea lui Israel, si Duhul Sfânt era peste el.

Scriptura ne arata ca Prorocii au marturisit de venire Domnului Hritos.Isaia il vede cum va veni El la ai Sai, si cum ai Sai nu-L va primi. Dar il vede si prin ce suferinte avea Mintuitorul sa treaca , ce atitudine avea sa aiba Poporul la care El venea. Si iatã cã în Ierusalim era un om numit Simeon.

Acest om era inaintat in virsta si astepta ca ochii lui sa vada pe Mesia,care in viziunea celor mai multi Israeliti avea sa ii elibereze de supt dominatia romana.Dar acest om avea si o alta viziune, ca adica, acest fiu care se va naste va fi ceva deosebit cu el.Simeon era un om a parte, chiar prin faptul ca sta la Templu. Omul acesta ducea o viatã sfântã, Cuvintul il descrie ca unul care ducea, traia, o viata placuta lui Dumnezeu. Si iata ca, Dumnezeu, ii face aceasta bucurie de a vedea pe Cel pe care il astepta de multa vreme.Asa cum am spus, El astepta mângâierea lui Israel, Israel ca popor a avut si inca are o istorie destul de zbuciumata.

Viata lor alterna cind cu Dumnezeu cind cu alti dumnezei.Acesta era motivul ca Dumnezeu, ii lasa pe mina dusmanilor din cind in cind. Acest Simeon era peste el Duhul sfint care ii dadea increderea ca nu va muri pina ce nu va vedea pe Cel care ii va scapa.Dar duhul sfint i-a descoperit lui ceva mult mai profund si cu o semnificatie mult mai de valoare, nu numai pentru poporul Israel dar si pentru neamuri.Cind Maria si cu Iosif au venit la temple pentru a inchina pe prunc Domnului, , 28  Simeon L-a luat în 

brate, a binecuvântat pe Dumnezeu, ti a zis:
29  "Acum, slobozeste în pace pe robul Tãu, Stãpâne, dupã cuvântul Tãu.

Lui Simeon se implinise dorinta. Nu mai vroia nimic mai mult. Era gata sa plece. Dar inainte de a pleca el mai are ceva de spus despre prunc.Desvaluie care este motivul venire in lume a Domnului Hristos.El spune ce a vazut ochii lui. Nu zice ca a vazut un prunc si nici nu lauda pe parinti. Simplu el adduce inainte cine era acest prunc. 30  Cãci au vãzut ochii mei mântuirea Ta,Simeon face referire la Mintuire. El nu adduce inainte numai scaparea la care toti se asteptau, eliberarea de romani, ci Are in vedere sa desvaluie ceva mult mai adinc. Anume ca, aceasta mintuire va fi pentru toti inclusive neamurile.Iata ce declara el entuziasmat, 
31  pe care ai pregãtit-o sã fie, înaintea tuturor popoarelor,
32  lumina care sã lumineze neamurile, si slava poporului Tãu Israel."

Peste ani Mintuitorul avea sa spuna , Eu sunt lumina lumi Astazi lumea asa zisa crestina sarbatoreste craciunul care  nu are nimic de aface cu nasterea Mintuitorului.Nu se stie exact timpul cind El a venit pe lume.Toate sunt numai presupuneri.Cert este ca El a venit.Oamenii serbeza ca asa au apucat sa manince si sa bea , ba inca introduce in sarbatoare si distractie.

Cei rascumparati au un inteles special. Pentru ei Hristos este Mintuitorul lor personal, care i-a pus intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu.

Isaiah 53:11  Va vedea rodul muncii sufletului Lui si se va înviora. Prin cunostinta Lui, Robul Meu cel neprihãnit va pune pe multi oameni într-o stare dupã voia lui Dumnezeu, si va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.

Avea acest Mintuitor sa se jerfeasca ca prin moartea Lui sa fim noi impacati cu Dumnezeu.Israel la care El a venit,  strigaude paste asa,Hosana, Hoasana, care in ebraica inseamna , Scapane acum.Asa cum am spus mai sus, ei vroiau sa scape de dominatia Romana.El venise sa scape pe om desupt dominatia Pacatului.Esti si tu scapat ? esti un om liber? Te bucuri de venirea Lui?Il ai ca Mintuitor personal.Daca da, El nu a venit pentru tine in zadar.Acestea sunt intrebari pe care ar trebui sa si-le puna oamenii intr-o zi ca aceasta. Sa inteleaga semnificatia nasteri Domnului Hritos.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: