sâmbătă, 29 decembrie 2012

Psalms 90:10 Anii vietii noastre se ridicã la saptezeci de ani,




Psalms 90:10  Anii vietii noastre se ridicã la saptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari, la optzeci de ani; si lucrul cu care se mândreste omul în timpul lor nu este decât trudã si durere, cãci trece iute, si noi zburãm.

Psalmistul vorbeste de anii vietii. Iata ca s-a mai scurs inca un an.Din citi?Pai au trecut la unii mai multi la altii mai putini.Numaratoarea e inversa acum. Cei mai invirsta pot spune si ei la fel ca si Psalmistul.Ce desprind din acest verset este ca anii acestia, pe parcursul lor e numai truda si durere. Cind privim in urma nu putem sa nu dam dreptate Cuvintului.

Chier daca unii dintre noi nu au expiermentat dureri. Dar truda cu siguranta ca toti am expiermentat. Dece? Pentruca odata cu caderea omului in pacat a fost necesar sa -si cistige egzistenta prin truda.Dar psalmistul adduce in atentie si durerea, care la rindul ei e de doua feluri. Durere fizica  si durere sufleteasca.Si despre acesti ani el spune ca, cãci trece iute, si noi zburãm.Si aici, el nu face referire numai ca ne terminam, ca parasim acest pamint, ci ca zburam fiecare catre un loc bine stabilit.Cei cere au avut parte de mintuire sigur ca zbor spre locul unde se afla Mintuitorul lor. Dar si cei ne mintuiti zbor la locul lor.

Psalms 90:12  Învatã-ne sã ne numãrãm bine zilele, ca sã cãpãtãm o inimã înteleaptã!

Iata ce sfat as zice, ca da Psalmistul. Sa ne numaram bine zilele.Dece asa?pentruca sa capatam o inima inteleapta.Sa stim ca anii nostrii se duc ca un sunet. Cu alte cuvinte suntem trecatori prin lumea aceasta.Oricit ar incerca omul sa-si infiga radacinile ca un copac in aceasta lume, vine vremea sa zboare. Spre locuri diferite. Aici pe pamint este timpul in care ne asezam vesnicia. Este in romina o zicala, “cum iti astern as ate culci” ei bine, si sufleteste e la fel stau lucrurile.A avea o inima inteleapta face dovada ca ai inteles ca esti trecator,ca trebuie sa iti aranjezi socotelile.

Ce fel de socoteli? Sunt oameni care sustin ca, aici e iadul aici e raiul, sa mincam sa bem ca mine vom muri.Si cei de pe vremea lui Noe la fel au gindit. Numai ca, socotelile noastre nu numai ca nu se potrivesc cu ale lui Dumnezeu, dar ca, daca am gindit asa, destinul deja este stabilit.Iata deci ca vrem s-au nu vrem se scurge si anul acesta. Un om intelept is face o retrospective a vieti din anul acesta. Cu alte cuvinte sta singur de vorba cu el insusi is analizeaza felul de cum a trait, cum s-a comportat in acest an.

Cel credincios obligatoriu trebuie sa-si faca o astfel de analiza. Sa vada cum si unde nu a dat cinste lui Dumnezeu ca sa poata sa corecteze cite ceva in anul care daca va intra sa elimine din ce nu a fost dupa voia lui Dumnezeu in anul care s-a scurs.Oamenii lumi acesteia nu au timp de asa ceva.Nu tot asa este cu cel credincios.Daca nu iti faci timp in aceste ultime zile de o cercetare adinca, spune ceva si asta. Ce poate spune? Ca nu esti cu nimic diferit ce cei din lume.

As face o remarca si anume,Un copil al lui Dumnezeu nu trebuie sa astepte ultimile zile din an ca sa-si evalueze viata. El trebuie in fiecare zi sa o faca, ca la sfirsit de an s-au de calatorie sa nu fie incarcat cu bagaje pe care nu le mai poate lasa.Bagaje care ti-au ingreunat viata,In cer nu se intra cu astfel de bagaje.Domnul sa ne dea har noua care pretindem ca suntem ai Lui si asteptam sa ne intilnim cu Mintuitorul, ca in anul care vom intra daca va fi voia lui, sa-L cinstim prin viata noastra de zi cu zi.Sa facem dovada ca il iubim.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: