luni, 31 decembrie 2012

1 Corinthians 13:11 Când eram copil, vorbeam ca un copil,



1 Corinthians 13:11  Când eram copil, vorbeam ca un copil, simteam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am fãcut om mare, am lepãdat ce era copilãresc.

Odata cu trecerea anilor ne trecem si noi.As zice devenim mai maturi. Maturi fizic dar pentru cei ce sunt ai Domnului Hritos este o alta maturitate, cea spirituala in credinta. La modul fizic, daca nu te maturizezi inseamna ca nu ai fost hranit sufficient. Asa ca, organismul nu s-a desvoltat. Cu alte cuvinte am ramas rahitici. Ei bine, tot asa este si in viata spirituala.Daca ne-a trecut anii prin Biserica(Adunare) si nu se vede la noi maturitate asta inseamna ca,ori hrana nu a fost suficienta de bogata in proteine spirituale,adica a foost o hrana lipsita de adincirea Cuvintului lui Dumnezeu.  Ori noi nu am luat din ce ni sa pus pe masa.

Si intrun caz si altul rezultatul este imaturitate, rahitism,Apostolul adduce inainte perioada de copilarie, cind trebuie hrana ca sa te desvolti. Sigur ca vorbesc din punct de vedere spiritual.Si spune el ce fel de vorbire avea cind era copil. Când eram copil, vorbeam ca un copil,  O vorbire care este potrivita cu virsta de copilarie.Sa poata sa fie digerata.Unui copil spiritual nu poti sa te astepti sa inteleaga Cuvintul la nivelul unui matur in Domnul Hristos.

Apoi Apostolul mai spune de simtamint. Si aici acest aspect este legat de virsta. Cind esti copil esti mai sensibil si te raneste , lezeaza as zice, mai toate vorbele . simteam ca un copil, Sentimentul unui copil este foarte sensibil. Deaceia este necesar, cu copii in credinta, sa se poarte cu delicatete. Si mai spune el si de felul cum gindea la virsta aceia de copilarie. gândeam ca un copil;

Nu-i poti cere unui copil sa gindeasca ca un om matur.Peste el nu a trecut anii aceia unde sa poate sa capete expierenta duhovniceasca. Ii trebuie timp sa ajunga sa inteleaga lucrurile duhovnicesti.Acest timp care se scurge in viata lui de copil il duce spre anii de maturitate.Dar iata ca asa cum am spus , anii se scurg fie ca vrem s-au nu vrem.Poti raminea rahitic , ne crescut , s-au poti devein un om matur in credinta.Ap, Pavel arata ca acei ani s-au scurs si s-a facut om mare. când m-am fãcut om mare, am lepãdat ce era copilãresc.

A lepadat odata cu cresterea lui ce era copilaresc.Nu se potriveste pentru un om matur sa se mai ocupe de lucruri pe care copilor  le  plac. La maturitate ai alte preocupari. Doresti sa intelegi tot mai mult si mai adinc ce vrea Dumnezeu sa spuna in Cuvintul Lui.In starea aceasta de maturitate, poti aborda un subiect s-au altul din Cuvint care pe vremea copilariei nu le puteai aborda. Nu era nici interesul necesar. Odata cu maturitatea a crescut si interesul de a te harani cu mainacre mai tare.Le poti digera, nu-ti sunt grele de mistuit.Nici nu te plictiseste atunci cind un frate adduce subiecte delicate din Scriptura.

Ci din potriva, doresti sa le intelegi in modul cel mai duhovnicesc.Am intilnit printre cei credinciosi destui rahitici, imaturi spirituali. Este trist sa ramii tot la starea de copil in credinta.Ce poti sa spui unuia cu care te intilnesti despre Domnul Isus?Nu, nu vei putea pentruca esti inca copil dupa atiti anii de fregventat Biserca , Adunarea.Dumnezeu nu a nascut copii ca sa ramina rahitici, ne crescuti.Asta e spre paguba celor care nu pun prêt pe Cuvintul lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: