marți, 9 aprilie 2013





John 15:6  Dacã nu rãmâne cineva în Mine, este aruncat afarã, ca mlãdita neroditoare, si se usucã; apoi, mlãditele uscate sunt strânse, aruncate în foc, si ard.
La versetul 5 din acest capitol am spus ceva de Mladitele care sunt in Butuc si care au viata si primesc seva necesara de a adduce roada.Dar am asemanat Butucul cu Adunarea intrun sens,in care sunt mladite verzi, pline de suc, si mladite uscate.Mintuitorul a adus aceasta asemanare inainte ucenicilor ca , ei sa stie ca nu toti cei ce I-mi zic Doamne ,Doamne va intra in Imparatia lui Dumnezeu.In diferite situatii El ii atentioneaza pe ucenicii Lui si azi pe cei rascumparati ai Lui,ca, nu toti vor primi Cuvintul Adevarului.Deci, cu alte cuvinte asteptarea sa nu fie peste masura.sa ne inchipuim ca, vor veni la Adevar toti care asculta Evangelia.
Pe Ucenicii  I-a trimis doi cite doi si i-a atentionat ca, vor da si peste case ai caraor oameni, locuitori ,nu o sa-I primeasca.Mintuitorul a mai adus in atentie si ogorul in care a fost semanat griu dar ca , peste noapte a fost semanata si negina.In acest verset, vedem ca, Mintuitorul, se ocupa acum de mladitele uscate. Dacã nu rãmâne cineva în Mine, Am zice, dece se mai ocupa de ele ca si asa vor fi arse?Pentruca ucenicii si noi cei de astazi sa putem distinge la modul spiritual care sunt aceste mladite uscate.Sigur, trebuie sa avem atentia indreptata la spiritual.
Aparent toate Mladitele sunt in butuc(Adunare)Dela distanta este greu sa distingi care sunt cu viata si care nu.Cind te apropi mai mult de unul s-au altul din Adunare, atunci iti dai seama daca are viata s-au  e uscat. Dece? Prin felul  de cum cuvintele lui sunt din Cuvint s-au desarte..Este dornic de a discuta din Cuvint ?, este verde. Face dovada ca are seva , viata, in el. Uneori Vierul cind nu este sigur ca o mladita s-au alta  pare a fi verede, el o indoaie putin ca sa se convinga ca nu are viata.Indoietura ii da lui garantia daca tebuie sa o taie s-au doar sa o curate.
Tot asa si spiritual. Uneori unul s-au altul pot face impresie asa de buna incit esti nevoit sa-l indoi putin sigur spiritual casa te convingi daca este adevarat  nascut din nou.A raminea in El la modul spiritual am spus ca ,este asemanator cu a raminea in Cuvintul lui Dumnezeu strict.Cind ne hranim cu orce alt ceva decit nu cu cuvintul lui Dumnezeu suntem o mladita uscata. Acea invatatura pe care o primim ca hrana nu are viata in ea, chiar daca este adusa din Cuvint.Ce se intimpla cu cele care nu ramin in El? Sigur ca intelegem ca Mladita oricare ar fi ea, fie uscata s-au cu seva in ea nu depinde de ea sa stea s-au sa fie aruncata afara.
Decizia o ia Vierul(Dumnezeu) care stie care sunt de taiat si aruncate afara.Cind Mintuitorul face aceasta precizare de a raminea in El se refera la cei care au Cuvintul lui Dumnezeu ca sursa de viata.Dece sunt aceste Mladite aruncate afara  ca mlãdita neroditoare?,Pentruca ele nu vor mai produce roade nici-o data.Acest aspect este greu de inteles.Cei care nu au o maturitate spirituala se inpotmolesc, Domnul Isus a blestemat acel Smochin si acela nu a mai adus roade in veci. Si in Adunare sunt situatii cind aceste maladite uscate sufoca pe cele care au viata. apoi, mlãditele uscate sunt strânse, aruncate în foc, si ard.
Pentru ce sunt bune aceste mladite uscate? Cuvintul ne arata ca sa intretina un foc.In pilda cu Griul si Negina vedem ca si negina este smulsa si strinsa si aruncata in foc.Interesant de sesizat este ca, Si mladitele ne roditore si Negina sunt in atentiia Gradinarului, a Vierului primele de care se ocupa.In aceasta pilda , ne arata Mintuitorul ca, si pe cele care sunt cu seva Vierul le curata. Dece? Pentruca sa aduca mai multa roada.Daca esti o mladita cu seva, sa nu fi suprins ca, Dumnezeu te va curata. Adica te va trece prin incercari, situatii care vor conduce la curatirea ta.
In pilda Griului si a Neginei se intimpla la fel. Griul este trecut si el la vinturat. Dece? Ca sa cada toata pleava de pe bob.Dumnezeu a terminat cu negina, cu mladitele uscate din adunare. El se ocupa de Griu si mladite care sa ii aduca roada.Am facut o pararele cu Mladitele uscate si Negina , pentruca amindoua au aceiasi soarta.Pentru cei care sunt maturi in credinta este usor de inteles la ce se refera Mintuitorul.Si ca un reper pentru noi toti sa vedem daca suntem Mladita care sa aducem roada este aceasta : “ Iubesti cuvintul lui Dumnezeu” si doresti sa faci voia Lui? Atunci si viata va dovedi prin felul pe care il traiesti ca esti in Domnul Hritos, plin de seva.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: