miercuri, 24 aprilie 2013

Proverbs 3:11 Fiule, nu dispretui mustrarea Domnului










Proverbs 3:11  Fiule, nu dispretui mustrarea Domnului si nu te mâhni de pedepsele Lui.

Acest verset se potriveste foarte bine celor credinciosi de diferite virste.Cel rascumparat este copil al lui Dumnezeu. Deci, Cuvintul se adreseaza cu,Fiule.Dar daca ar fi sa-l aplicam la diferite virste ar fi prima data la cei tineri. Dece la ei? Pentruca sunt lipsiti de expierenta vieti.Ca tinar poti avea o atitudine de rebeliune fata de parinti si chiar si fata de Dumnezeu.Unde va duce aceasta rebeliune , ne ascultare? Negresit la situatii grave pe parcursul vieti.

Fiule, nu dispreui mustrarea Domnului.A arata dispret fata de mustrarea Domnului face dovada ca nu ai intelepciune, nu sti ce e bine pentru tine in viata.Fie ca esti tinar s-au ai trecut prin viata, dispretul nu iti adduce decit pagube.Cei in etate o pot spune daca sunt sincere cu ei insusi cit au pierdut si prin ce necazuri au trecut atunci cind au dispretuit, nesocotit, mustrarea Domnului.Dar si cind Domnul pedepseste,omul intelept ar trebui sa spuna ,Multumesc Doamne.Asa cum a spus Psalmistul. Psalms 119:71  Este spre binele meu cã m-ai smerit, ca sã învãt orânduirile Tale.

Abia la maturitate ne dam seama ca mustrarea,pedeaps, s-au corectia ca disciplina ne-a prins bine.Daca ai lasa un copil de capul lui ce s-ar allege de el? Sigur si-ar pierde echilibrul vieti.Am cunoscut parinti care si-au lasat copii in legea lor crezind ca asa is arata dragostea fata de ei. Disciplina , corectia, intotdeauna este bine venita. Chiar daca, de moment, nu ne convine.Noi cei mai in virsta daca ne uitam in trecut de cum am actionat fata de copiii nostril nu putem sa nu avem reprosuri ca nu am procedat dupa cum Cuvintul ne invata. Dar rare sunt in viata noastra aceste privir in trecut, de a ne evalua viata pe care am trait-o.

Odata am intrebat pe un frate foarte invirsta care era aproape sa plece. Frate am zis, daca ar fi sa incepeti viata de credinta dela inceput, ati avea ceva de a va reprosa si de a schimba ceva din ceia ce nu a fost bine?Raspunsul a venit peste mina ca untrsnet.Nu frate as incepe-o la fel si as trai asa cum am trait-o. Nu se poate sa nu iti evaluezi viata in astfel de clipe si sa nu vezi chiar nimic gresit in ea, Nu suntem aici desavirsiti.Nu am actionat intot deauna potrivit cu voia lui Dumnezeu.

Rezultatul il vedem in vietile copiilor nostri. Iubesc ei pe Domnul Isus? Face dovada ca, la vremea copilariei ne-am ocupat de ei.Cuvintul ne invata cum sa ne ocupam de copii. Proverbs 22:6  Învatã pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si când va îmbãtrâni, nu se va abate de la ea.Asa dar ce buna este corectia aplicata in viata noastra de Dumnezeu.

12  Cãci Domnul mustrã pe cine iubeste, ca un pãrinte pe copilul pe care-l iubeste!
Uite  in acest verset ne arata mai bine ca, Dumnezeu, are un scop bine determinat pentru a se purta cu copii lui in felul acesta de ai corecta.Si ne scoate in evidenta felul cum un parinte pamintesc procedeaza pentru binele si spre folosul copilului Lui.Numai un parine iresponsabil is lasa copilul de capul lui. Dupa ce anii trec apare regretful si nu mai poti schimba nimic in viata. Rezultatul? Si tu ca parinte suferi pentru lipsa de intelepciune de care ai dat dovada pe parcursul vieti.Dar si mai grav copilul traieste cu consecinta aceasta .Concluzia este ca, Daca suntem ai Lui, nu va cruta pedeapsa pe parcursul vieti noastre pamintesti.

Dece? pentruca El ne iubeste.Dumnezeu nu naste un suflet din nou ca sa-l lase fara sa fie supraveghiat,alimentat crescut. Ci din potriva se ocupa de el ca s ail duca la maturitate.Poti ajunge matur fizic dar cu o viata care nu face cinste lui Dumnezeu. Dumnezeu, are in vedere ca copilul Lui sa ajunga matur in credinta si sa-l faca asemenea Fiului Sau prea iubit, ca Domnul Hristos Daca nu esti al Lui, nu iti face probleme, griji,  Dumnezeu nu se ocupa sa te muster sa te corecteze. El se ocupa numai de cei care sunt ai Lui.La fel se intimpla si in viata de zi cu zi printre oamenii lumi acestia.Egzista si un standard lumesc pe care oamenii il aplica.

Nici-o data nu te vei ocupa de copilul vecinului, Intreaga atentie o vei pune asupra copilului tau.Domnul sa dea intelepciune celor tineri care is intemeiaza o familie, S-au care si-au intemeiat-o sa fie atenti la Cuvintul lui Dumnezeu si sa poata sa creasca copii spre slava Lui Dumnezeu si spre fericirea lor.Dar negresti si a parintilor.Este in romana acest proverb,”Ce semeni aceia vei secera, vei culege”.

John Balarie
Los Angeles California

Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.