duminică, 21 iulie 2013




John 11:21  Marta a zis lui Isus: "Doamne, dacã ai fi fost aici, n-ar fi murit fratele meu!


Acest pasaj din evangelia dupa Ioan este bine cunoscut de toti cei ce citesc Cuvintul lui Dumnezeu. S-a vorbit foarte mult din acest loc.Este un loc unde Mintuitorul este aratat ca Fiu al omului, cind plinge la mormintul lui Lazar si ca Fiu al lui Dumnezeu cind il adduce la viata pe Lazar din mormint.As dori sa ne indreptam privirea la Domnul Isus  prima data ca El sa aiba inteietate in toate lucrurile. Apoi la surorle lui Lazar ,pentruca el era mort la momentul acela.Cind Mintuitorul a intirziat sa vina, Marta la intimpinat pe drum fiind nerabdatoare sa-l intilneasca si sa-I spuna durerea ei.  

Marta a zis lui Isus: "Doamne, dacã ai fi fost aici, Unde aici?Aici intre noi, sti cit il iubeai. Iata ca a murit.  Dar cum Domnul Isus umbla peste tot ,uite ca nu a fost de data aceasta la familia lui Lazar. Ce s-a intimplat? Lazar a murit.Aceasta moarte avea sa scoata in evidenta aceste doua aspecte ,care la caracterizat pe Domnul Hristos in scutra lui sedere pe pamint printre oameni.Am spus mai sus ca era Om si Dumnezeu binecuvintat in veci.Sa vedem ce face El ca Dumnezeu, ca Fiu al lui Dumnezeu in aceasta situatie, ne mai intilnita pina atunci.Sigur ca Mintuitorul ar fi putut sa preintimpine ca Lazar sa nu moara. Mai ales ca nu era distanta asa de mare, intre locul unde El se gasea cu ucenicii Lui cind a venit aceasta veste ca, Lazar a murit.

 Citim in Cuvint, ca Mintuitorul a intirziat, pentru ca slava lui Dumnezeu sa se faca vazuta vizibil printre oameni.Pentru Marta si sora ei Maria insemna o tragedie moartea fratelui lor.Probabil ca era singurul care lua grija de ele ca egzistenta. Oricum, acum era mort, pus in mormint si pusa si o piatra la gura mormintului. Acum intelegem  cind spunea Mintuitorul, Fiinca Eu traiesc si voi veti trai  El aducea o garantie vesnica pentru cei rascumparati ai Lui.Este vreun dubiu? Pentru cei nascuti din nou nu.Poate fi pentru cei care fregventeaza Bisericile fara ca Dumnezeu sa fi facut aceasta lucrare a nasteri din nou in ei.Marta se adreseaza Domnului Hritos cu aceste cuvinte:

22  Dar si acum, stiu cã orice vei cere de la Dumnezeu, Îti va da Dumnezeu."
Iata ce incredere vedem la Marta in acest verset 22 Era convinsa ca daca El cere Tatal ii va satisface , va implini aceasta cerere pe care Fiul o adduce inaintea Tatalui. Lazar era de 4 zile in mormint. am zice ca cererea era prea mare pe care Mintuitorul urma sa o adreseze Tatalui.Dar tocmai prin aceasta slava lui Dumnezeu avea sa se vada pentru toti care participau la acest eveniment. Si nu numai pentru ei dar vestea se ducea pina peste tot.in tinutul lui Israel.Si astazi a venit pina la noi prin Cuvintul lasat scris.

23  Isus i-a zis: "Fratele tãu va învia."
Dupa ce Domnul Isus, o lasa pe Marta sa termine ce avea sa-I spuna,  ia El initiativa zicindu-i; "Fratele tãu va învia." Cei mai multi poate au luat in gluma aceste cuvinte ale Domnului Hritos.Acolo erau si Iudei care venisera sa le consoleze, sa le mingiie, pe aceste doua surori prin momentele  grele prin care treceau.Domnul Isus  a spus aceste cuvinte la timpul viitor. Dar acest viitor, pentru unii, ca si pentru Marta, va insemna acel viitor indepartat. Adica la invierea mortilor. Dar pentru Domnul Hritos,acest viitor se rezuma la clipele urmatoare. Domnul Hristos avea in vedere viitorul apropiat. El stia ce avea in vedere sa faca aici la mormintul lui Lazar.Mintuitorul atit  i-a spus,”Ca va invia”. Si nimic mai mult.Sa fi lasat-o pe Marta in confuzie, nedumerita,?Nu pentrucca in mintea ei deja era stabilit cind va invia frtele ei. In ziua de apoi. La cuvintele Domnului Hritos Marta ii raspunde cu o siguranta vadita ca stie lucrul acesta.

24  "Stiu", I-a rãspuns Marta, "cã va învia la înviere, în ziua de apoi."
Vedem deja ce ii spune ea Mintuitorului in acest verset24 Era ferma convinsa ca atunci va fi vremea si pentru fratele ei.Mi-a ramas atentia asupra oscilatiei Martei in credinta.Mai sus spune ea; stiu cã orice vei cere de la Dumnezeu, Îti va da Dumnezeu."Am putea sa spunem,”bine Marto dar asa de repede te-ai schimbat? Asa de repede a intervenit indoiala in inima ta?Nu este de judecat Marta. Nici noi in multe circumstante al vieti suntem sovaielnici si ne statornici. Si cu toate acestea, Mintuitorul nu s-a abatut dela planul pe care il avea de al invia pe Lazar. acum si nu atunci,cind stia Marta in viitorul indepartat.Cuvintul ne arata cum sau derulat lucrurile in continuare.

Lazar a fos adus la viata doar prin acea chemare sa nu o numesc strigare a Domnului Hristos,”Lazare vin-o afara” Intr-o imprejurare Mintuitorul a spus aceste cuvinte.” Toata puterea mi-a fost data in cer si pe pamint”Nu era nimic imposibil pentru Cel ce era Dumnezeu binecuvintat in veci. Intotdeauna El a cautat ca Tatal Lui sa fie slavit, onorat , glorificat prin viata lui traita.Cum suntem in relatiile noastre unul cu altul si cu cei din jurul nostru? Ne cercetam noi sa vedem unde ne aflam cu acest aspect din vietile noastre de al onora pe Dumnezeu Tatal prin felul nostru de a trai, a vorbi, a ne comporta? Sau trecem cu vederea acesta relatie intre Tata si fiu.Dumnezeu spune ; “daca ma numiti Tata, unde este cinstea care Mi-se cuvine”?Fiecare este responsabil de cit prêt pune ca  copil al Lui. Daca esti copil ul Lui,nu poti ramine indifferent la acest aspect, de al glorifica pe Dumnezeu ca Tatal tau.

John Balarie
Los Angeles Caliifornia.

Niciun comentariu: