miercuri, 17 iulie 2013

Psalms 17:3 Dacã îmi vei încerca inima,




Psalms 17:3  Dacã îmi vei încerca inima, dacã o vei cerceta noaptea, dacã mã vei încerca, nu vei gãsi nimic: cãci ce-mi iese din gurã, aceea si gândesc.

Iata ce stare de sinceritatea avea Psalmistul inaintea lui Dumnezeu.Citi dintre noi suntem gata sa-I spunem lui Dumnezeu ce spune Psalmistul? sa ai o astfel de stare sincera launtrica, presupune mai inti sa fi sincer cu tine insuti.Nu poti veni inaintea Lui sa ceri asa ceva cind esti un om(credincios) care ascunzi ceva.Psalmistul spune,Dacã îmi vei încerca inima, Avea dreptate Mintuitorul cind spunea, din inima omului ies……Stim ce scrie despre inima.Acolo in inima se cuibaresc se framinta ginduri, care deseori sunt rele si  ies afara si necinstesc pe Dumnezeu.

Era constient Psalmistul ca in inima se ascund aceste ginduri rele.Inainte de a veni inaintea Lui Dumnezeu, cred ca, s-a cercetat mult si apoi s-a adresat cu aceste cuvinte.Dar el nu se opreste aici ci adduce inainte timpul cind esti relaxat si cind ai mai mult timp de a reflecta la ce e in inima ta.Noaptea este momentul cind cei mai multi dintre noi meditam. Fie la lucruri positive si ce bine ar fi sa fie asa, s-au la lucruri negative, care nu ne aduc noua o stare de satisfactie ca suntem bine in relatia noastra cu Dumnezeu.Asa cum am spus mai sus, noi care ne consideram crestinii , ca sa nu mai zic de copii ai lui Dumnezeu.

Apoi Psalmistul ii mai spune dacã mã vei încerca, Cu alte cuvinte daca ma vei pune la un test sa ma vad eu cum sunt, unde ma aflu in relatia cu Tine Dumnezeule. Acest test are ca scop nu sa vada Dumnezeu cum ne gasim, pentruca El ne cunoaste dea fir a par. Psalmistul, iarasi zic, era constient ca, oricit se cerceteaza el nu va putea sa fie la nivelul de cercetare pe care il face si il vreaDumnezeu.El vroia sa treaca acest test, sa nu cada ,Dumnezeu prin acest test.Avea sa-l incredinteze ca starea lui de legatura cu Dumnezeu e buna.Nu avea liniste in launtru lui pina ce nu stia acest lucru.Aici in partea aceasta el adduce inainte nu numai Inima ci face referire as zice, la intreaga lui fiinta.

dacã mã vei încerca, Nu mai zice, sa-I incerce inima. Ci daca ma vei incerca. Si o sa vedem ceva mai departe ce avea el in vedere.Cu o alta ocazie am spus ca , Inima nu ar fi asa de vinovata de ce da afara daca gindurile nu se coboara in ea.Ah, gindurile care ne framinta in continu. Iata dece ap, Pavel spune, Orce gind il fac rob ascultari de Hristos. Le stapinea, nu le lasa sa se coboare in inima. Incearca-ma pe mine Dumnezeule, ar vrea sa spuna Psalmistul.Dupa parerea lui era innocent dar cred ca totusi avea si ceva dubiu.Acesta este motivul de ii cere lui Dumnezeu sa-l purifice as zice cu deamaruntul, sa nu fie ingaduitor cu el cum ar face-o el cu el insusi Si fiind sigur pe el intrun fel spune, nu vei gãsi nimic Chiar asa?Am putea noi sa spunem ca Dumnezeu nu va gasi nimic in noi insine daca ne cerceteaza intreaga fiinta?Nu stiu, la cest capitol fiecare ar trebui ca inainte sa dea un raspuns sa se cerceteze in adinc dar cu o adinca seriozitate.

Chiar nimic? Sigur ca este ceva in interior s-au in fiinta noastra. Nu se poate sa nu fie nimic. Dar cred ca Psalmistul face referire la nimic rau care sa-l compromita pe Dumnezeu. cãci ce-mi iese din gurã, aceea si gândesc.Uite aici. noi suntem deficitari. S-au cei mai multi dintre noi, gindim una si spuneam alta. Aceasta atitudine face parte din viata unui om cu duplicitate. Atitudine care nu ar trebui sa se gaseasca in viata celui credincios.Despre Domnul Hristos citim. Ca El a vorbit pe fata norodului.Este foarte adevarat ca, atunci cind spui ceia ce gindesti deseori deranjazi.Dar important este ce spune Dumnezeu de noi.Ne incadram noi in ceia ce spune Cuvintul aici? Daca avem un astfel de character ferice de noi. Dumnezeu se uita cu placere la o inima sincera.

17:10  "Eu, Domnul, cercetez inima, si încerc rãrunchii, ca sã rãsplãtesc fiecãruia dupã purtarea lui, dupã rodul faptelor lui."
Si as incheia cu acest verset din Eremia. Prin el Dumnezeu ne arata cine cerceteaza inima, si nu numai inima dar si rarunchi. As zice ca rarunchi face referire la intreaga fiinta.Iata dece Psalmistul adduce inainta Domnului aceasta cerere de a fi cercetat. O stia el dela Prorocul Eremia ca , nu suntem instare sa ne cercetam asa cum o face Dumnezeu. Domnul sa ne dea harul si sa venim inaintea lui zmeriti(Humble) pentru a fi cercetati de El.Atunci vom avea satisfactia deplina ca, am trecut acest test greu de luat.Dar care ne este atit de necesar in viata.

John Balarie
Los Angeles Caliifornia


Niciun comentariu: