sâmbătă, 28 decembrie 2013

1 Timothy 2:3  Lucrul acesta este bun si bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,

       Citind si versetul 2, vom vedea despre ce lucru spune pavel ca este bun si bine primit. Este vorba de rugaciune, de a adduce orce suflet inaintea lui Dumnezeu in rugaciune.Dar asta nu inseamna ca va fi si mintuit. In lume printre semenii nostrii locuiesc cei pe care Dumnezeu ii are in vedere sa capete mintuirea.Ei bine, cum sa auda aceste suflete daca nu se vesteste evangelia Domnul Hritos si jerfa lui.Deci, cei credinciosi sunt indemnati sa se roage pentru semenii lor. si sa spuna despre domnul Isus.In versetul de mai jos.

 3,Cuvintul ne relateaza ceva care este greu de asimilat de inteles de cei mai multi dintre cei ce citesc Cuvintul; Dumnezeu ar vrea sa mintuiasca dar nu poate, zic ei.
Sau ceva mai modern ,considera ei ca Dumnezeu lasa la latitudinea MORTULUI spiritual, libertatea de a allege.Sau liberal arbitru.Free will.Acest concept este cu totul abatut dela Scriptura. 

       Am mentionat de MORT spiritual.Trebuie sa mergem inapoi in Geneza sa vedem ca intradevar, omul este MORT spiritual. Cu alte cuvinte legatura cu Dumnezeul cel viu s-a rupt prin caderea in pacat. Si pentruca pacatul se perpetueaza prin nastre, este usor de inteles ca oricare om este MORT spiritual.4  care voieste ca toti oamenii sã fie mântuiti si sã vinã la cunostinta adevãrului.
In primul rind , trebuie sa stim si sa fim constienti cu ce Dumnezeu avem de aface. Cind stai de vorba cu unul sau altul si ii intrebi de atributele lui Dumnezeu, nu ezita sa iti spuna ca;Dumnezeu este A tot puternic, a tot stiuitor, si pe deasupra este SUVERAN. Si creiatorul tuturor lucrurilor, al intregului univers.Acestia au perfecta dreptate in ce sustin.Dece? Pentruca asa ni-L descrie sfinta Scriptura.Dar cind este vorba de planul Lui Dumnezeu de mintuire, si cum il aplica,(il administreaza) sustin cu totul altceva.Am sa fragmentez acest verset 4 pentru a ma face mai bine explicat, de inteles.

       4  care voieste ca toti oamenii.Despre care toti ar vrea sa faca referinta Ap, Pavel aici?Am mai spus si cu alte ocazii cum putem sa intelegem acest toti oamenii.Pentru a intelege aceasta expresie, trebuie sa armonizam cu ce spune Domnul Isus.Iata ce citim ; John 6:44  Nimeni nu poate veni la Mine dacã nu-l atrage Tatãl,Deci, in concluzie este usor de inteles care este mecanismul care pune in miscare pe om sa ajunga in posesia Domnului Hristos.Acest mechanism este viata pe care Dumnezeu o pune in acel om.Apoi Domnul Isus il primeste.Atunci, mai putem vorbi de liberal arbitru?Negresit ca nu.Daca lucrurile ar sta cum sustin cei mai multi,ca depinde de om daca vrea si nu de Dumnezeu,se naste o intrebare.Anume,nu mai avem de aface cu un Dumnezeu care sa is exercite atributile pe care le-au admis acestia, ci cu un Dumnezeu neputincios sau limitat.
       
       Altii vin cu aceasta explicatie ca;Dumnezeu nu forteaza pe nimeni.Daca asa ar sta lucrurile, atunci planul lui Dumnezeu ar fi frustrat de om. Dece? Pentruca nu este nimeni care sa fie interest in al cauta pe Dumnezeu. Iata ce citim; Romans 3:11  ….. Nu este nici unul care sã caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.Am mai spus si cu alta ocazie ca in engleza nu este aceste cuvinte; cu tot dinadinsul.Dece nu este niciunul? Pentruca asa cum am spus, omul nu este in viata spirituala ca sa caute.Partea spirituala, duhovniceasca din om este moarta.Atunci cum intelegem acest cuvint TOTI? Toti pe care Dumnezeu ii directeaza spre singura sursa de mintuire Domnul Isus.Sau TOTI care sunt rinduiti mai dinainte.Intradevar Dumnezeu vrea ca acestia sa ajunga; sã fie mântuiti si sã vinã la cunostinta adevãrului. Ei vor fi mintuiti pentruca,odata ajunsi la Domnul Isus ei nu vor fi izgoniti afara. Domnul Isus spunea aceste cuvinte. John 6:37  Tot ce-Mi dã Tatãl, va ajunge la Mine; si pe cel ce vine la Mine nu-l voi izgoni afarã:
       
       Aceasta armonizare a Cuvintului ne conduce sa putem intelege mai bine lucrarea de mintuire infaptuita de Domnul Isus.Atunci intrebarea se pune; Dece este inconsistenta  in mintea si inima multora care citesc Cuvintul si se considera crestini?Raspunsul este simplu si destul de convingator. Sunt doua aspecte care vin in ajutorul nostru de a intelege aceasta inconsistenta. A) fie ca nu au fost atrasi de Tatal la Domnul Isus, si prin aceasta sustin ca ei au avut initiative de al cauta pe Dumnezeu. Lucru care contrazice Scriptura.B) Fie ca citirea Cuvintului este o rutina in viata lor si nu ii poate duce la Adevar.Asa dar, ei se rezuma la a ramine ce stiu ei dela invatacei lor.
       Si in partea dela urma a versetuli citim; sã vinã la cunostinta adevãrului. Cine este ADEVARUL? Negresit Domnul Isus. EU, sunt Calea, Adevarul si viata.Iata, Dumnezeu directeaza pe cel care il are in vedere sa ajunga la Domnul Isus. Sa ajunga sa cunoasca Adevarul si sa aiba viata.Cite-va ginduri cu privire la cum stau lucrurile in privinta Mintuiri data ca dar de Dumnezeu in Domnul Isus.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: