vineri, 13 decembrie 2013

Jeremiah 31:18 Aud pe Efraim bocindu-se:



Ieremia 31:18  Aud pe Efraim bocindu-se: "M-ai pedepsit, si am fost pedepsit, ca un junc nedeprins la jug; întoarce-mã Tu, si mã voi întoarce, cãci Tu esti Domnul, Dumnezeul meu!

           Am sa dau ceva mai jos putina istorie a acestui trib Efraim. Dar gindul care as vrea sa-l aduc in atentie nu este istoria lui Efraim Pentruca cei ce citesc Cuvintul sunt familiari cu ce scrie in Cuvint. Ci as dori sa facem o pararela cu noi cei pierduti si care am fost gasiti( de Domnul Isus)Domnul Isus spune dece a venit El; Luke 19:10  Pentru cã Fiul omului a venit sã caute si sã mântuiascã ce era pierdut." Uite deci, ca ne plingind ca Efraim, a trebuit Dumnezeu sa trimita pe Domnul Isus sa caute El. Deci intreaga initiative apartine lui Dumnezeu.

          Aud pe Efraim bocindu-se:Dece se bocea Efraim?Sigur ca daca citm vedem ca au fost luati si dusi in robie.Dar noi pina sa se indure Dumnezeu de noi nu am fost si noi in robia celui rau? merita sa facem o paralela totdeauna  cu ce citim in Vechiul testament cu noi cei din noul testament. Altminteri vechiu nu va fi decit istorie.Sa dam atentie ca urmeaza ceva interesant care cei mai multi scapa din vedere si interpeteaza asa cum le convine lor sau din ignoranta.Scriptura are cu totul altceva de spus.Efraim plingea vroia sa se reintoaca acasa din robie. Pe cind omul oricare ar fi el nu il cauta pe Dumnezeu ca sa se intoarca acasa . Romans 3:11  Nu este nici unul care sã aibã pricepere. Nu este nici unul care sã caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.

          In engleza nu este acest cuvint cu tot dinadinsul. Acesta,in romana, lasa loc de interpetare ca, oamenii il cauta totusi dar nu cu tot dinadinsul. Iata cum scrie in engleza. there is none that seeketh after God. Tradus; “nu e niciunul care cauta pe Dumnezeu”.Efraim se plinge lui Dumnezeu,as zice chiar ii reproseaza. Dar oamenii o fac ei? Nu am auzit pe nici unul sa plinga sa caute pe Dumnezeu. M-ai pedepsit, si am fost pedepsit, ca un junc nedeprins la jug; Cu toate ca si omul este deseori pedepsit de Dumnezeu din pricina neascultari lui.Jugul arata o greutate pe care o poarta omul la fel ca si boul. Spun ei,ca nu erau incercati.Ei uite, ca Dumnezeu i-a incercat prin  a ingadui sa fie dusi in robie.Cu toate astea, nu depindea de ei sa se intoarca la Dumnezeu.

          Asa cum nu depinde de om ca sa se intoarca el insusi la Dumnzeu. A pus un jug pe ei si tot asa face si cu cei pe care Dumnezeu ii are in vedere sa ii intoarca la El.erau neputinciosi sa se intoarca ei insisi in tara pe care o daduse Dumnezeu ca mostenire.Nu-I sta omului in putere sa se intoarca la Dumnezeu.fac o paranteza,(omul este mort spiritual)  nu are cum sa se intoarca in mormint unde este tinut.Efraim avea acum un alt stapin de care depindea.Omul cazut in pacat este rob al celui rau. Cu alte cuvinte are stapin si nu poate face decit ce ii cere stapinul.Ei s-au vazut neputinciosi de a iesi de supt aceasta robie. Asa sunt si oamenii nu au in ei insisi puteea de a se elibera de supt stapinirea celui rau.Iata ce spune Efraim. întoarce-mã Tu, si mã voi întoarce,

         Au ajuns sa inteleaga ca fara interventia lui Dumnezeu ei nu pot sa se intoarca.Tot asa se intimpla si cu cei pacatosi au nevoie de Interventia lui Dumnezeu sa ii descatuseze, sa ii scoata de supt stapinirea celui rau.Este bine sa ne invatam cu  expresie care sa corespunda cu Cuvintul. întoarce-mã Tu.Circula expresia ,” m-am intors la Dumnezeu”. Cred ca este mai aproape de adevar, indurate Tu de mine. Cineva m-a intrebat; “Cind te-ai intosr la Dumnezeu?” si i-am spus ca m-a intors El ,sau ca s-a indurat de mine.Sunt al Lui decind El, s-a indurate de mine, ii apartin,ca Mintuitorul a platit pretul rascumparari mele.

           As conclude ,fara interventia Domnului Isus de a cauta si fara interventia lui Dumnezeu de a directa pe cei pe care ii are in planul Lui de mintuire. spre Domnul Hristos ca sursa unica de mintuir, salvare , Iata ce citim in ev, dupa Ioan,6-44,In afara de El,nu este viata vesnica.Si ca sa fiu si mai specific am sa dau si acest loc. Acts 13:48  Neamurile se bucurau când au auzit lucrul acesta si preamãreau Cuvântul Domnului. si toti cei ce erau rânduiti sã capete viata vesnicã, au crezut.Asa ca vedem cum merg lucrurile  cu privire la intoarcerea la Dumnezeu si mintuirea capatata prin credinta in Domnului Hristos.Ea fiind darul lui Dumnezeu.

Descendenti din Iosif s-au format doa triburi(seminti) Efraim si Manase.triburi ale lui Israel,Iar fiecare din ceilalti fii ai lui Iacov au formai fiecare te un trib a parte.
Efraim era membru din Imparatia de nord, pina cind a fost luata de Asiria..Populatia din vremea acceia fost deportata . Din acea vreme acest trib al lui Efraim a fost numarat printre cele zece triburi pierdute ale lui Israel.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: