marți, 3 decembrie 2013

Ephesians 4:29 Nici un cuvânt stricat sã nu vã iasã din gurã; ...













Ephesians 4:29  Nici un cuvânt stricat sã nu vã iasã din gurã; ci unul bun, pentru zidire, dupã cum e nevoie, ca sã dea har celor ce-l aud.

Ce fel de oamenii erau in adunare carora le scrie Apostolul? Putem traga o concluzie din cuvintele pe care Pavel le adreseaza acestora. Nici un cuvânt stricat sã nu vã iasã din gurã;erau acestia nascuti din nou? Negresit ca nu.Prin felul lor de a vorbi faceau dovada ca nu-L cunosc pe Domnul Hristos ca Mintuitor personal. Si totusi erau in Adunare, in stringerile la olalta a celor rascumparati.Dar azi, cum stau lucrurile? Sunt ele diferite ?Negresit ca nu.Si astazi Adunarile se confrunta cu situatii similiare celor de alta data.Iata ce cuvinte puteau sa scoata acestia din gurile lor.Erau si ei acolo motivati de inerese mescine, pe care le aratau prin comportamentul lor fatisi.

Un Copil al lui Dumnezeu in care s-a produs nasterea din nou,are o alta vorbire. Aceste cuvinte de care aminteste Apostolul sunt din caracterul celor necredinciosi.Asa cum am spus si cu alte ocazii , In Adunare sau in Casa lui Dumnezeu sunt vase de cinste si vase de ocara.Acestea de cinste sunt preocupati ca vorbirea lor sa nu mai fie ca cea din trecut. Cele de ocara, insusi prin natura lor fac de ocara Numele sscump al Domnului Hritos. Fiind vorba de ce fel de cuvint sa iasa din gura lor, Ap spune,ci unul bun, pentru zidire, Cum sa poata iesi din aceiasi gura si cuvinte stricate si de zidire?Este in contradictie cu natura Izvorului care da apa dulce(Cuvint bun) si cum ai putea sa te uiti dupa apa amara in acel izvor ?Tot asa nu poti vedea in viata celui nascut din nou astfel de vorbire stricata.

Asa ceva nu se poate la cel nascut din nou, ci unul de zidire. pentru zidire, Negresit ca vor fi ziditi cei ce sunt pietre vi in Biserica, Adunarea lui Dumnezeu.Domnul Isus is allege pietrele care urmeaza sa fie zidite la Biserica Lui asa o numeste El.Pietre pe care Insusi Tatal le da pentru a fi puse la cladirea Biserici spirituale. sã dea har celor ce-l aud.Avem aici ceva foarte important de luat seama.Sa dea har celor ce aud aceste cuvinte. Sigur ca Ap, Pavel vorbea la modul literal de a auzi.Dar cuvintele pe care cineva le aude nu vor face sens pentru inima impietrita. Este necesar ca Dumnezeu sa desfunde urechile spirituale ca sa fie aplicate aceste cuvinte pline de har la inima acelui suflet.Domnul Isus spune ceva din Prorocul Isaia.,Aveti urechi si nu auziti.El facea referire tocmai la urechile spirituale.

5:4  Sã nu se audã nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabã cuvinte de multumire.
Iata pina unde merge Ap, Pavel cu desvaluirea a ceia ce se intimpla printre asa zisi crestini. Sã nu se audã nici cuvinte porcoase Unde am putea sa incadram aceste cuvinte porcoase? Aceste cuvinte sunt cuvintele cu tenta mizerabila care fac aluzie la o viata de desfriu.Si vai, ca mi-a fost dat sa aud si printre cei cu care am avut de aface astfel de cuvinte porcoase.Ce poti spune de un astfel de om? Il poti chema frate in Domnul Hritos?Las pe fiecare care foloseste astfel de cuvinte sa se analizeze.Apoi alt fel de cuvinte care circula atunci printre cei ce se adunau, dar si in zilele noastre. nici vorbe nechibzuite, Vorbe cu doua intelesuri le-as numi pe acestea.Nici acestea nu fac parte din structura noua a celui rascumparat.Iti dai drumul la gura fara sa te controlezi ce spui.Psalmistul spune, Psalms 141:3  Pune, Doamne, o strajã înaintea gurii mele si pãzeste usa buzelor mele!,

 Nu stiu cti dintre noi cerem lui Dumnezeu ce ii cerea Psalmistul. Daca am face-o am da dovada ca suntem nascuti din nou. Altminteri cuvintele care ne ies pe gura fac dovada ca nu avem nimic din caracterul Domnului Hritos.Vorbe nechibzuite aruncate la voia intimplari fara sa luam seama ca poate face mult rau celor ce le aud. nici glume proaste,Ce sa mai spun de glume si inca proaste. Gluma nu is mai are loc in viata celui rascumparat.Un copil al lui Dumnezeu ii este rusine sa is mai aminteasca de toate acestea din trecut. O astfel de viata pentru el reprezinta trecutul si pe care Apostolul le adduce inainta noastra, au tenta pacatoasa.Si ce trist este ca nu se intimpla in afara, ci in Casa lui Dumnezeu.As asocia cu ce se facea la Templu si Mintuitorul da afara pe cei ce necinsteau Casa Tatalui Sau.

Colossians 4:6  Vorbirea voastrã sã fie totdeauna cu har, dreasã cu sare, ……
Iata cum trebuie sa fie o vorbire a celui Rascumparat.Ap, adduce inainte acest cuvint, totdeauna. Cu alte cuvinte nu numai intre cei ce se aduna in jurul Domnului Hritos, ci si in viata de fiecare zi. Dece? Pentruca prin o astfel de vorbire faci dovada ca aparti Domnului Isus, printre cei care nu-L cunosc personal.Psalmistul spune cit va sta cel rau inaintea me. Cit sta cel rau?Necurmat sau totdeauna.Apoi vorbirea sa fie cu Har. Vreau sa spun ca, Harul nu este dat decit celor rascumparati ai Lui.Si as mai adaoga, Harul nu este la discretie, numai cind te duci inaintea tronului harului ca sa-l primesti.

Cine merge la tronul Harului? Numai cei care sunt ai Domnului Hritos. Ei sunt constienti ca nu pot tine supt stapinire aceasta fire pacatoasa decit cu ajutorul harului lui Dumnezeu.Ducindut-te acolo, El il da cu mina larga.Dar mai spune cum sa fie vorbirea si dreasa cu sare. Stim cu totii ca propietatea sari este de a nu lasa alimental sa se altereze, sa se strice.Traind in aceasta fire pacatoasa, carnala, suntem in pericol ca sa aduca  stricacinune in felul nostru de a trai si a vorbi.
Coloseni 3:16  Cuvântul lui Hristos sã locuiascã din belsug în voi în toatã întelepciunea. ……

As incheia cu acest verset care ne arata ce poate sa ne ajute sa ducem o viata placuta lui Dumnezeu prin traire si vorbire. Cuvântul lui Hristos sã locuiascã din belsug în voi Iata deci secretul unei vieti traite spre slava lui Dumnezeu in ce consta.Domnul Isus spune aceste cuvinte. Cine ma maninca pe mine are viata si eu am veni ca oile Mele sa o aiba din belsug.Am intilnit credinciosi care se hranesc cu fel de fel de scrieri, care mai decare nastrusnice. Dar nu cu Cuvintul lui Dumnezeu.Iata dece in situatii de criza nu pot discerne adevarul. Nu locuieste in inima ta acest Cuvint al Domnului Hritos din belsug.

Sa nu te astepti si nici cei din jurul tau sa se astepte sa vada o viata de biruinta la tine.Domnul Isus sa desbracat, sa facut sarac pentru ca cei ai Lui sa fie inbogatiti. Cel rascumparat are totul deplin in Domnul Hritos.Nu este nici-o suza in viata celui care pretinde ca este a Domnului Hritos sa traiasca o viata de compromis, de a necinsti pe Mintuitorul.Domnul sa aduca lumina tuturor celor care pretind ca sunt  ai Lui, sa se cerceteze sa vada ei isusi unde se afla.

John balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: