luni, 2 decembrie 2013

Ephesians 1:13 si voi, dupã ce ati auzit cuvântul adevãrului........

 

Ephesians 1:13  si voi, dupã ce ati auzit cuvântul adevãrului (Evanghelia mântuirii voastre), ati crezut în El, si-ati fost pecetluiti cu Duhul Sfânt, care fusese fãgãduit,
Nu aveam invedere sa spun cite ceva din versetul 13, dar trebuie sa fac legatura cu 14 , la care as dori sa ne oprim asupra a ceia ce inseamna ARVUNA si a cuvintului de PECETE sau SIGIL.Iata ce spune Cuvintul despre cei ce au auzit si au crezut.Poti auzi dar sa nu crezi, adica sa nu se coboare la inima ceia ce ai auzit.Sunt multi care aud dar nu cred si nu pot fi pecetluiti.Trebuie sa aduc inainte acest aspect de care este legata credinta.Nu este o credinta biologica cum am mai spus si cu alte ocazii.Este credinta care este data de Dumnezeu ca dar. Ei bine, aceasta credinta are puterea de a aplica la inima ceia ce auzi.Cei ce ajung sa creada datorita acestei credinte primite ca dar,sunt pecetluiti cu Duhul Sfânt.

Ce rol are aceasta PECETE? Cind aceasta este aplicata pe un lucru , sau o lada inchisa, acel lucru apartine celui ce a pus pecetea. Lada la rindul ei nu mai poate fi deschisa pina ce nu ajunge la destinatie. Adica in posesia celui care ii apartine.Dar ARVUNA? Ce rol are ea?Cind se cumpara o propietate se arvuneaza, adica se da un avans, (Down paymen) inainte de a achita intergral tot pretul.Din momentul arvunari si al sigilari, aceste propietati apartin celui care a platit arvuna si si-a sigilat ce a cumparat.Acum sa trecem la ce ne intereseaza pe noi, anume partea spirituala.Domnul Isus este propietarul celor pentru care a platit pretul si i-a sigilat.Ce inseamna asta? Ca noi cei rascumparati suntem propietatea Domnului Isus de drept si de fapt.Nu este apsolut, niciun dubiu pentru cei ce au fost sigilati de El.Versetul de mai jos clarifica mai bine ce rol are ARVUNA.Pecetea este cu Duhul sfint al lui Dumnezeu care ii apartine.

Ephesians 1:14  si care este o arvunã a mostenirii noastre, pentru rãscumpãrarea celor câstigati de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui.
Arvuna a fost platitta pentru intreaga mostenire pe care omul o va avea, va intra in posesia mosteniri, la un anumit timp.Iata deci ca si cei rascumparati vor avea o mostenire la care aspira ca sa o aiba complecta.Ce vrea sa spuna despre mostenire?

Cred ca atunci cind vom fi in cer cu Domnul Isus vom intra in poseasia a ceia ce El a facut pentru Mireasa Lui.Ce ii apartine Lui va fi si a noastra.Intocmai cum Mirele is adduce Mireasa acasa la el. Din acel moment, ce e al Mirelui este si a Miresei. Asa este si spiritual la intilnirea noastra cu Mirele iubit.Dece nu ne este data aceasta mostenire de pea cum? Din nou, cred ca nu suntem in stare in forma in care ne aflam sa o administram si sa ne putem bucura de ea.Cei ce au dubiu asupra MINTUIRI,Trebuie sa stie un lucru de mare importanta, essential,Pe care il vedem in alt verset de mai jos.Deaceia nu ne-a fost data mintuirea pe miinile noastre.Ca sa nu o risipim,(As zice, sa nu ne batem joc de ea) fiinca traim in acest trup de carne si care este vulnerabil la a pastra ce este duhovnicesc, Spiritual.Ea este pastrata. De cine? De Cel caruia ii apartinem.Iata ce citim in versetu de mai jos.

1 Peter 1:4  si la o mostenire nestricãcioasã si neântinatã, si care nu se poate vesteji, pãstratã în ceruri pentru voi.
Iata cum este descrisa aceasta mostenire pe care ne-a fost pregatita de Domnul Hritos. Ea este nestricãcioasã.Dece este asa? Pentruca acolo nu mai sunt cari si moli care sa o atace.Sigur ca si in acest aspect sunt spirituale.Molile si carile.Apoi, si neântinatã, Cuvintul vrea sa ne aduca in atentie ce citim in cartea Apocalipsei. Revelation 21:27  Nimic întinat nu va intra în ea…..Acolo va locui NEPRIHANIREA, care ne-a fost data prin credinta.Apoi aceasta mostenire nu se poate vesteji,Deci, ne vom bucura de ce are viata. O floare vestejita nu iti mai face nici-o placere.Ce caracteristici minunatae are aceasta Mostenire.

Dar sa luam seama la urma ce ne spune versetul , despre aceasta mostenire minunata. pãstratã în ceruri pentru voi.As incheia cu aceasta precizare;Nu o putem pierde Mintuirea pentruca este pastrata sus in Ceruri.Cred ca nu este nimic mai concludent decit acest verset din 1 Peter 1:4  Dumnezeu sa dea lumina tuturor care sunt mintuiti si nu stiu ce au.Deaceia suntem indemnati sa asteptam intilnirea cu Mintuitorul sa ne duca in Mostenirea care ne-a fost pregatita de Domnul Isus la Golgota.

John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: