miercuri, 16 aprilie 2014

Ieremia 5-5,Mă voi duce deci la cei mari,

Picture1 Biblia cu trandafir.gif


Ieremia 5-5,Mă voi duce deci la cei mari, şi le voi vorbi; căci ei cunosc calea Domnului, Legea Dumnezeului lor!` ,Dar toţi au sfărîmat jugul, şi au rupt legăturile.


         Versetul e din vechiul testament, dupa cum toti cei ce citesc cuvintul stiu acest lucru. Ieremia trimis de Dumnezeu sa vorbeasca poporului care se abatuse dela voia lui Dumnezeu.Acest popor avea un legamint pe care Dumnezeu il facuse cu parintii lor.Daca citim intreg capitulul 5, vom vedea care era starea poporului in relatia cu Dumnezeu.Mă voi duce deci la cei mari, Cine erau cei mari la care Dumnezeu vroia sa le vorbeasca? Erau mai mari poporului.Peste o tara trebuie sa fie si unii care sa conduca poporul. Fie ca ii conduce spre bine sau au fost situatii cind i-au condus spre rau acesti mari.


         Cei mari sigur au o responsabilitate fata de poporul pe care il conduce. Dar si mai mare responsabilitate o au inaintea lui Dumnezeu. In special cu acest popor, care era chemat poporul Lui.Asa stateau lucrurile in vechime. Dar sa ne uitam cum stau in zilele noastre care sustinem ca suntem credinciosi si implicit facem parte din poporul lui Dumnezeu cistigat la Golgota de Domnul Hristos prin jerfa Lui.In Adunari sunt unii care conduc intrun fel sau altul pe frati si surori.Cum ii conduc ei? deseori putem vedea ca nu ii conduc spre bine.Putem opserva de felul cum ei se ocupa de Adunarea lui Dumnezeu. Acestia,pretind ca sunt pusi de Dumnezu sa ia grija de turma Lui.


         Adunarea lui Israel avea sa sufere din timp in timp din pricina celor mari care ii conduceau.Daca vrei sa fi mare in Adunare ,in Casa lui Dumnezeu sa sti ca, Dumnezeu va sta de vorba cu tine, nu cu cel care te asculta.Dar dece  Dumnezeu sta de vorba cu cei mari ai poporului?Citim in continuare,şi le voi vorbi; Ce sa le vorbeasca? ce avea sa le spuna? Avea sa le reproseze despre fiii lor.Sa le vorbeasca despre legamintul pe care El l-a facut cu parintii lor.Sigur ca avea sa le aduca aminte ca nici parintii lor nu au fost credinciosi lui Dumnezeu.Daca citim si versetul 7 vom vedea ce spune Dumnezeu. -zice Domnul-Copiii tăi M'au părăsit,


         Ei bine,daca asa stateau lucrurile cu copiii celor de atunci, care conduceau poporul, sa vedem cum stau acum cu copiii celor ce conduc Casa lui Dumnezeu.Nu stiu citi sunt constienti ca au de aface cu Dumnezeu in cresterea copiilor lor. Si ca El,poate sa le spuna si lor ca si atunci aceste cuvinte,,,Cum să te iert? pentru nepasarea pe care o au unii din parinti cu privire la cresterea spre slava lui Dumnezeu a copiilor pe care Dumnezeu i-a dat.Am intilnit credinciosi care vorbeau in adunare si a caror copii nu numai ca nu erau in Adunare, dar erau mai rai in socetate decit a celor necredinciosi.


         Daca esti unul dintre acestia care dai invatatura in adunare sau altora, si ai tai sunt straini de legamintul lui Dumnezeu? Sa sti ca nu vei fi iertat.,Cum să te iert? Intreaba Dumnezeu.Daca copiii tai umbla dupa alti dumnezei? Poate veti zice care-va, Cum umbla ai nostri dupa alti dumnezei? Da, sa stiti ca atit timp cit ei nu se bucura impreuna cu cei rascumparati au inevitabil alti dumnezei.Sa luam seama ca, Dumnezeu, nu vorbeste copiilor care acum pot fi maturi. El a pus responsabilitate pe umerii parintilor.,Cum să te iert?  Cind i-ai lasat de capul lor la vremea cind aveau nevoie de indrumare.Iata ce citim in, Proverbe 22-6,Învaţă pe copil calea pe care trebuie s'o urmeze, şi cînd va îmbătrîni, nu se va abate dela ea. -


         Mi-a fost dat sa fiu in casa unuia care era printre virfurile Adunari in Bucuresti.Stind de vorba cu el si cu alt frate care venise acolo cu o situatie personala.La un moment dat, se aude o lovitura in usa si intra val virteji in casa, fiul acestui frate sa ii spuna ce a vazut la televizor la vecinul de apartament. Copilul nu stia ca cineva este in casa la ei.Acel copil azi nu este credincios si nu are de aface cu cei rascumparati.Am dat acest exemplu ca sa vedem cit de inconstienti suntem cind luam “grija” de casa lui Dumnezeu si de a noastra nu.Era greu in vechime ca poporul sa aiba acces la Legea lui Dumnezeu. Sigur aveau acces numai cei mai mari ai poporului.


         A fost si in Tara noastra vremuri cind Cuvintul nu era la discretie cum este azi.Parintii nu au niciun motiv sa se scuze ca nu au si copiii lor o Biblie a lor personala.Nu avea poporul sa stie ce vrea Dumnezeu dele ei, daca nu le spuneau cei care ii conduceau si aveau acces la Legea lui Dumnezeu.Nu au cum sa stie copiii la o virsta frageda ce vrea Dumnezeu dela ei.Asa cum am spus responsabilitatea o poarta parintii de ai indruma spre Cuvint si sa -L arate pe Domnul Hristos.,Dar toţi au sfărîmat jugul, şi au rupt legăturile. In partea aceasta dela uema, jugul, este pentru cei credinciosi la modul spiritual, legamintul in Domnul Hristos facut in clipa cind El s-a indurat de un suflet sau altul.au sfărîmat. Cei din vechime l-au rupt si au ales alti dumnezei.


         La noi cei din timpul de azi, acest legamint este calcat in picioare as zice, nesocotit,de cei care fregventeaza adunarile, dar nu sunt nascuti din nou.Acestia se incadreaza in locul din ep, catre Evrei 6-5,şi au gustat Cuvîntul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor  au legamintul lor personal pe care si-lau facut. In vechime, relatia lui Dumnezeu cu poporul era la nivel pamintesc. Nu era un legamint prin Singele Domnului Hristos vesnic. Israelitii prin acest legamint pamintesc erau legati de Dumnezeu. -au rupt legăturile. Fiind popor al lui Dumnezeu aveau un statut aparte de alte popoare.


         Ei nu aveau voie sa faca ce fac popoarele din jurul lor.Erau legati de Dumnezeu.Nu tot asa se poate intimpla cu un copil al lui Dumnezeu care a fost nascut din nou.El este protejat de insusi Dumnezeu.Dece? Pentruca legamintul este prin singele Fiului Sau, si este vesnic.Apoi daca este vesnic, are de aface cu cerul.Este diferenta intre relatia pe care Dumnezeu o avea cu acest popor pamintesc , si relatia celor rascuparati de Domnul Hristos.


John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: