duminică, 15 iunie 2014

Efeseni 2; 1-6,Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,










Efeseni 2; 1-6,Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,

         Am avut o discutie cu unul dintre cei care citeste Scriptura dar nu plateste atentie la ce citeste si cum e scris.Este unul care sustine inversunat ca mintuirea se pierde. Nu as mai fi vrut sa abordez acest subiect, atit de contraversat.Dar ma simt obligat fata de mine insumi sa aduc in atentie aceste versete care sunt scrise in Cuvint.Odata cu caderea omului in pacat a si murit spiritual.Dece? Pentruca Dumnezeu si-a luat duhul lui dela om.Vezi Geneza 6-3,Iata ca acest verset ne arta ca eram si cum eram. Cind eram? inainte ca Dumnezeu sa ne aduca la viata impreuna cu Domnul Hristos.Traiam o viata la modul literal in mocirla pacatului.
         Ap, le vorbeste efesenilor ca sa realizeze ei de unde i-a scos Dumnezeu.Citi dintre noi realizam ca omul este mort spiritual si ca este necesara interventia lui Dumnezeiuca sa il aduca la viata?Cei ce realizeaza acest aspect sunt cei care au trecut personal prin aceasta expierenta.Care Scriptura o numeste nasterea din nou.
2 în cari trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării.
         Asa traiam si noi odinioara cum traieste intreaga lume si nu le pasa. Poate unui mort sa-i pese ce se intimpla cu el sau in jurul lui? negresit ca nu. Este vorba la modul literal, dar are aceiasi corespondenta la modul spiritual. Cine lucra in viata noastra fizica?Era un domn al puterii văzduhului,Cine lucreaza acum in viata celui nascut din nou? Este Dumnezeu care e Tatal celui pe care l-a nascut.Aici Cuvintul adiuce in atentie  fiii neascultării.Sau fiii diavolului cum ii numeste ap, Ioan.1 Ioan 3-10,Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului.
         In versetul 3 ap, aduce o alta denumire pe care o prezinta.copii ai mîniei,Si arata ca nu era nici-o deosebire intre noi si acesti fiii ai miniei.Traiam, gindeam, umblam ca şi ceilalţi.
3 Între ei eram şi noi toţi odinioară, cînd trăiam în poftele firii noastre pămînteşti, cînd făceam voile firii pămînteşti şi ale gîndurilor noastre, şi eram din fire copii ai mîniei, ca şi ceilalţi.
         Cu alte cuvinte, nu este nici-o deosebire intre unul si altul care nu sunt nascuti din nou. Unii se pot chema ei insisi oameni morali cu o educatie mai aleasa.Lucrurile par ca asa sunt. Dar ei sunt moarti spirituali.Cuvintul face o separare destul de dinstincta intre un om mort si unul nascut din nou.Separarea e aici prin felul de viata pe care il traieste cel nascut din nou.Apoi Dumnezeu , la sfirsitul tuturor lucrurilor va face separarea vesnica intre aceste doua categori de oameni.
4 Dar Dumnezeu, care este bogat în îndurare, pentru dragostea cea mare cu care ne -a iubit,
         Se vede ca omul nu are nici-o interventie sau parte in acest proces de viata noua pus in cel nascut din nou. Este intocmai cum biologic copilul care s-a nascut nu a avut nici-o contributie la venire lui pe lume.A fost  bogat în îndurare, si aplica indurarea dupa voia lui. Asta pentruca este Suveran in atributiile Lui de Creiator.Unii pot comenta la acest punct. Dar ramin cu comentariul facut de ei.Pentruca Dumnezeu este drept in Hotaririle si judecatile Lui.
5 măcar că eram morţi în greşelile noastre, ne -a adus la viaţă împreună cu Hristos (prin har sînteţi mîntuiţi).
         Dintrun mort spiritual, Dumnezeu a facut un suflet viu care sa traiasca o viata spre slava Lui.ne -a adus la viaţă împreună cu Hristos Dece cu Hristos? Pentruca in El ,in Domnul Hroistos era viata.Ioan 1-4,În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor.Iata dece in afara de Domnul Hristos nu e viata.Oamenii in general is fauresc viata lor personala.Dar ei si la aceasta “vita spirituala” se vor a fi contribuitori.Acestia macar ca traiesc sunt morti.Sigur ca este o traire care nu e dupa voia lui Dumnezeu. Dece? pentruca nu este o partasie cu Dumnezeu Tatal care sa te fi nascut din nou.
6 El ne -a înviat împreună, şi ne -a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus,
         Ap, Pavel arata prin Duhul lui Dumnezeu ca aceasta inviere a fost facuta de Dumnezeu.El ne -a înviat împreună,Dar spune impreuna.Impreuna nu la gramada ci împreună cu Hristos.Nu ne-a lasat in mocirla de pacate in care traiam odinuara, ci ne-a pus sa sedem .Unde sa sedem? în locurile cereşti, în Hristos Isus,Odata adusi la viata suntem in continu cu Cel in care este viata. Ne hranim din El si suntem nedespartiti de El.Cuvintul arata in mod specific unde sunt copii lui Dumnezeu asezati sa sada.Cu Hristos in locurile ceresti. Ne-a scos din sfera de atractie a pamintului, a pacatului.Romani 8-9,Voi însă nu mai sînteţi pămînteşti, ci duhovniceşti,Sau mai spune ap, acest termen duhovnoicesc pus in alta lumina.Efeseni 2-19,Aşa dar, voi nu mai sînteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sînteţi împreună cetăţeni cu sfinţii, oameni din casa lui Dumnezeu.
Cu alte cuvinte, cei rascumparati sunt parte din Casa lui Dumnezeu.Nu cred ca lasa dubiu ca cel rascumparat poate sa fie dat afara din casa lui Dumnezeu.Ca sa pun in felul cum am avut acea discutie cu persoana respectiva.Ne citirea Scripturi cu mare atentie, duce la intelegeri eronate pe marginea unor subiecte din Scriptura.Mai sunt unii care au deja si ginduri preconcepute de alti. Fiind acestia si mari teologi in invatatura.Un locru stiu. Dumnezeu fereste pe copilul lui de invatatori falsi.
John Balarie
Los Angeles California.

Niciun comentariu: