miercuri, 4 iunie 2014

Galateni 4, 1-2, Dar cîtă vreme moştenitorul este nevrîstnic,










Galateni 4, 1-2, Dar cîtă vreme moştenitorul este nevrîstnic, eu spun că nu se deosebeşte cu nimic de un rob, măcar că este stăpîn pe tot.
         Apostolul era dezamagit de intorsatura care se afla la unii din galateni, care se stringeau la olalta. Din nou as dori sa precizez ca, in stringerile la olalta sunt aceste doua categori. Nascuti din nou a carei viata traita face aceasta dovada ca a fost nascut de Dumnezeu. Apoi, o alte categorie sunt cei in a caror viata Dumnezeu nu a lucrat.Pavel a simtit nevoia sa faca cu acesti galateni putina educatie.Educatie, care si unora de azi nu le-ar strica sa invete si ei cite ceva cum stau lucrurile cu Mintuirea data in dar de Dumnezeu.Sa nu mai aduca printre frati aceasta stare care este contrara Cuvintului lui Dumnezeu.Cei mai multi se uita la un verset si o tine intruna cu ce pot ei sa priceapa.Dar fara sa poate sa aiba dscernamint spiritual in relatia cu intreaga Scriptura.
         Ca rezultat a acestei mintuiri, cei ce sunt copii ai Lui Dumnezeu,au asigurata o mostenire.Dar cîtă vreme moştenitorul este nevrîstnic, Pavel asa cum am spus le aduce in atentie aspecte juridice.Un copil de om bogat,la modul firesc ,ii apartine tot ce are tatal lui.Dar trebuie stiut ca acest copil nu poate avea asupra acestei mosteniri nici-o putere de a si-o revendica inainte de majorat.Acest aspect Pavel vrea sa ii invete pe acestia.Virstnic, matur sau desavirsit, capabil sa administreze mostenirea ce i se cuvine.Cind citim nevrîstnic, Intelegem ca nu are acest copil mintea desvoltata sa gindeasca matur.Si vai la modul spiritual citi mai sunt si prin adunari care nu au mintea desvoltata.Dece? pentruca se ocupa co o alta hrana.Am intilnit persoane care citea numai foaia de calendar.Prin asta nu vei creste. Dar daca ai fost nascut de Dumnezeu, El se va ocupa de tine prin Duhul sfint si Cuvintul Lui.Atunci vei fi unul care vei ajunge la maturitate.
         Apoi Pavel le spune ca,acest copil,nu se deosebeşte cu nimic de un rob, măcar că este stăpîn pe tot.Cu alte cuvinte, Pavel, vrea sa spuna ca, acest copil chiar daca este stapin trebuie sa aiba un tutor sa sa-l ajute sa creasca spre maturitate. Apoi sa intre in mostenirea care este de drept a lui.Cind facem o paralele cu viata spirituala lucrurile stau la fel.Evangelistul Ioan aduce in atentie acest mare adevar, pe care unii il neglijeaza. Ca adica, sunt copiii lui Dumnezeu cei care au fost nascuti.Din nou atentie ,nu din fire sau din voia unui om, orcare ar fi el.Ioan 1-12, Dar tuturor celor ce L-au primit, ….le -a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;
Deci, fiind copil, nu ne da Tatal nostru ceresc mostenirea pe mina noastra.Ap, Petru spune ca aceasta mostenire care este a celor nascuti din nou ete pastrata.De cine? De Tatal nostru care ne-a nascut.1 Petru 1-4,si la o mostenire nestricacioasa si neintinata, si care nu se poate vesteji, pastrata in ceruri pentru voi.
         Aduc inainte, pentru cei care au fost indoctrinati de oameni, ca adica, poti pierde Mintuirea.Odata nascut de Dumnezeu ,te asteapta in ceruri o mestenire vesnica. Am mai scris despre aceasta mostenire si cu o alta ocazie.Dar in acest verset Pavel explica pe larg care este motivul de moastenirea nu poate fi data pe mina unui copil.In versetul 2, citim ca, de copil este altcineva care se ocupa. Asa stau lucrurile la modul literal. Dar si la modul spiritual, Dumnezeu nu ne-a lasat sa ne crestem noi sa ajungem la maturitate.El ne-a incredintat in seama Duhului sfint ca sa se ocupe de cel nascut.Cit se va ocupa Duhul sfint de cel nascut? Pina va ajunge in casa Tatalui. Domnul Hritos ne arata cit va sta Duhul Adevarului cu cei nascuti.Ioan 14-17, şi anume, Duhul adevărului, pe care lumea nu -l poate primi, pentrucă nu -L vede şi nu -L cunoaşte; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămîne cu voi, şi va fi în voi.
         Iata deci,asa cum fireste se ocupa un tutor de copil pina ajunge la maturitate, tot asa Duhul sfint se ocupa sa-l faca pe cel nascut din nou matur in Domnul Hritos.Ioan spune ca lumea nu -l poate primi, Dumnezeu nu are in vedere ca sa dea Duhul Lui la lume. Este in mod special dat celor rascumparati ca sa-i faca asemenea Domnului Hristos. Dece? Pentruca vom fi mostenitori impreuna cu Fiul Sau.
Romani 8-17,Şi, dacă sîntem copii, sîntem şi moştenitori: moştenitori ai lui Dumnezeu, şi împreună moştenitori cu Hristos,
Ap, aduce in atentie si in acest verset,ca o precizare, sa nu fie dubiu in mintea si inima nimanui.Dar el specifica,Şi, dacă sîntem copii,Sa nu te astepti la mostenire atit timp cit nu ai fost nascut de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, nu aparti Lui si nu are o mostenire pentrui tine.

         Poti frgventa adunarea de zeci de ani, dar daca cei din jurul tau nu au vazut si nu vad nici-o schimbare, este un semn ca nu esti nascut din nou.Apoi Pavel spune destul de categoric ca, sîntem şi moştenitori: Ai cui suntem mostenitori? si da raspunsul pentru sustinera celor rascumparati.ai lui Dumnezeu.Cred ca este usor de inteles. odata ce ne-a nascut suntem ai Lui.Apoi, ne bucuram ca nu suntem singuri in aceasta mostenire.Suntem cu Cel care ne-a rascumparat.  Cu Mirele care is asteapta Mireasa.împreună moştenitori cu Hristos,Firesc lucrurile sunt asa, Ce are mirele se va bucura si mireasa cind vor fi impreuna ca sot si sotie.Cartea Apocalipsei ne arata trecerea dela mireasa in asteptare, la sotie cind vom fi cu Domnul Hristos. Apocalipsa 19-7, Să ne bucurăm, să ne veselim, şi să -I dăm slavă! Căci a venit nunta Mielului; soţia Lui s'a pregătit,Abia atunci intram in mostenire.Iata deci ca nu au ce sa piarda copiii lui Dumnezeu.

         Cei care vintura ideea de a pierde mintuirea sa vada acest aspect in care un copil al lui Dumnezeu, dupa nastere nu e lasat singur ci e dat, asa zice, pe mina Duhului Sfint ca tutor sa-l duca pina la maturitate, pina la intilnirea cu Domnul Hristos.Bucurie nu pot avea decit cei care traiesc aceasta relatie in astep[tarea intilniri cu Mintuitorul iubit.Din lipsa de cercetare a Cuvintului lui Dumnezeu, sunt si frati sinceri care nu-si dau seama ca se lipsesc pe ei isusi de a avea si trai bucuria mintuiri.Numai Dumnezeu le poate da lumina necesara de a intelege aceasta realitate.

John Balarie
Los Angeles California.    

Niciun comentariu: