sâmbătă, 28 iunie 2014

Faptele apostolilor 16,30-31 i -a scos afară, şi le -a zis: ,,Domnilor,......









Faptele apostolilor 16,30-31 i -a scos afară, şi le -a zis: ,,Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mîntuit?``


         Temnicerul , ca despre el este relatat in acest loc intreaba ce sa faca ca sa fie mintuit.Nu stia saracul ca insusi Dumnezeu pusese in inima lui dorinta de a afla cum sa capete mintuirea.Cind Dumnezeu lucreaza intrun suflet nici nu-si da seama de cum a venit in el aceasta dorinta. Mai tirziu realizeaza ca a fost o lucrare a lui Dumnezeu divina fara contributia lui.In general oamenii nu vor sa accepte nimic fara ca ei sa aiga o contributie cit de cit la Mintuirea lor.In viata de toate zilele poti contribui intrun fel sau altul in diferite domenii de activitate.


         Cind vine vorba de Mintuirea sufletului este lucrarea in exclusivitate a lui Dumnezu divina. ,,Domnilor, ce trebuie să fac Apostoli ar fi putut sa ii spuna, Ce sa faci, ca esti mort spiritual si trebuie numai Dumnezeu sa lucreze la inima ta.Dar ei stiau ca acest Temnicer nici cum nu ar fi putut sa puna o astfel de intrebare daca nu in prealabil Dumnezeu nu intervenea in viata lui.Am zice ca era o intrebare legitima.Dar citi azi sau in decursul istoriei crestine au pus o astfel de intrebare?Chiar daca ar fi fost tinut un record am vedea ca sunt foarte putini.Se vede in acest om dorinta de a fi mintuit.Citim in Cuvint,Filipeni 2-13, Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea.Asa lucrase si in acest om Dumnezeu, de a ajuns sa puna o astfel de intrebare.ca să fiu mîntuit?`


         Cuvintul nu ne relateaza prea multe din discutia Apostolilor cu acest Temnicer.Cert este ca, cunostea termenul de Mintuire.Lumea care ne inconjoara nu sunt interesati sa afle cum se capata mintuirea. Poate a ramas suprins cind Apostolii i-a spus doar sa creada.Nici azi oamenii nu pot realiza ca Dumnezeu nu are nevoie de interventie omeneasca in planul Lui de Mintuire.Si ce e si mai trist ca sunt chiar ceia care sustin ca sunt credinciosi ca, “omul are si el partea lui de contributie”Ar mai fi aceasta lucrare divina? Daca ar avea si omul cit de cit contributia lui?Negresit ca nu. Ar pune in umbra a tot puternicia lui Dumnezeu.Ce contributie a avut Lazar la invierea lui? Poate cineva sa zica, Bine, dar Lazar a fost inviat la modul literal si ce legatura are moartea spirituala cu ce-a pe care a avut-o Lazar?La Dumnezeu si una si alta este moarte.Un frate mi-a spus, “da, da frate dar si omul trebuie sa faca ceva”Il cunosteam destul de bine cum intelege Cuvintul si nu am mai insistat sai explic.


        
Cu mult mai grava este moartea sopirituala.Dece? pentruca esti despartit vesnic de Dumnezeu. Apoi asupra ta planeaza moartea a doua de care ne vorbeste Cuvintul.Poate greu va fi inteles Temicerul ca nu este necesar sa faca ceva pentru mintuirea lui. Daca as presupune ca Temicerul ar fi spus Apostolilor, chiar sa nu fac nimic? Ei i-ar fi spus. A facut la cruce Domnul Hristos.Daca suntem mai atenti vom vedea ca si ce au spus Apostolii ar parea pentru Temnicer un lucru care ar trebui facut de el sau de oricare altul ar vrea sa fie mintuit.Este vorba de a crede. Ei bine, am mai spus si cu alte ocazii nu este vorba de credinta aceasta fireasca cu care se naste oricare dintre noi. O numesc biologica.Credinta care genereaza mintuire este cea care vine, este data de Dumnezeu ca dar.Fiind dar inteleg ca va beneficia doar cei care o primesc, aceluia care este data.Poate parea putin straniu pentru multi aceasta afirmatie. Dar asa scrie in Cuvint si asa stau lucrurile cu privire la Mintuire.Oricum, Temnicerul s-a bucurat ca a intrat in posesia acestui dar dat de Dumnezeu credinta.

31 Pavel şi Sila i-au răspuns: ,,Crede în Domnul Isus, şi vei fi mîntuit tu şi casa ta.``


Raspunsul pe care la primit Temnicerul a fost unul simplu si direct.Nu ne arata Cuvintul sa fi intrebat el, cine este acest Isus ?Cred ca au avut o conversatie mai indelungata impreuna.Care dintre aomenii pe care ii intilnim in relatiile noastre zilnice are aceasta intrebare pe care a avut-o Temnicerul,ca sa ii spui Crede în Domnul Isus,Personal nu am intilnit asa ceva. Deci concluzia este ca, Dumnezeu trebuie sa intervina sa puna acest interes launtric.In versetul 31 citim , daca vei crede vei fi mintuit. Dar nu numai tu, ci şi casa ta.``Unii au luat asa, daca scrie asa se v-a intimpla cu familia lor. Dar ei is lasa copii sa umble cum umbla cei din lume, ne facind nimic pentru ai indruma spre Domnul Hristos.


         Am intilnit credinciosi care erau la adunare si copii lor bateau mingea printre blocuri.Sa nu se astepte nimeni ca acesti copi vor iubi pe Domnul Hritos. Sunt cazuri cind Dumnezeu intervine in dramatic si ii aduce la Domnul Hristos. Dar ca parinte unde este preocuparea ta ca copii tai sa il cunoasca pe Mintuitorul.Cita bucurie va fi fost in inima acestui Temnicer caind a auzit ca nu numai el va fi mintuit, dar ca si intreaga casa a lui.Ca parinti cred ca ar trebui sa ne invioreze acesta promisiunea a lui Dumnezeu ca, vom fi cu copiii nostri linga Domnul Hristos care a platit acest pret al mintuiri noastre vesnice. Zic vesnice , pentruca nu este ce a facut Mintuitorul la Golgota prin moartea lui temporal. Cita bucurie ar trebui sa se aratae in vietiel noastre care Dumnezeu s-a indurat de noi.Dumnezeu sa ne ajutae sa pretuim aceasta mintuire data in dar.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: