duminică, 1 iunie 2014

Galateni 2-4, din pricina fraţilor mincinoşi, furişaţi şi strecuraţi printre noi,

















Galateni 2-4, din pricina fraţilor mincinoşi, furişaţi şi strecuraţi printre noi, ca să pîndească slobozenia, pe care o avem în Hristos Isus, cu gînd să ne aducă la robie;
         
         Si copiii lui Dumnezeu traiesc intr-o lume care e dominata de cel rau. Domnul Hristos insusi a spus aceste cuvinte,Ioan 14-30,....căci vine stăpînitorul lumii acesteia.
Dar lumea in care traim cu totii, nu trebuie sa aiba influenta asupra copiilor lui Dumnezeu.Ap, Pavel traia si el intr-o astfel de lume, fiind afectat de ea.Batut, tirit, prin piete si alte suferinte pe care le indura. Si asta de dragul Domnului Hristos.Dar ce este mai trist ca pina si in Adunare a patruns lumea.Cineva m-a contrazis cind am adus in atentie negina cu griul din tarina.Domnul Isus nu are in vedere lumea cind face o astfel de afirmatie prin pilda aceasta. El se refera la cei care sunt strinsi la olalta. din pricina fraţilor mincinoşi,1Iata cine se aflau printre cei ce se stringeau la olalta.Erau frati mincinosi asa ii numeste Pavel.


         Erau acestia frati? nu cred, in caracterul lor nu se vedea din al Domnului Hritos. Dar atita timp cit acestia fregventau stringerile la olalta, Apostolul nu is permitea sa nu-i numeasca frati.Minciuna si azi este un mijloc de a te scuza printre credinciosi. Ca o fac intentionat sau nu, asta e realitatea.Dar Pavel spune desprea cesti”frati” ca,furişaţi şi strecuraţi printre noi, As zice, ca nu erau adogati de Dumnezeu.Fapte 2-47,....Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mîntuiţi.Iata ca cei ce sunt in Adunare nu sunt toti adaogati de Domnul.Pavel suferea mult din pricina acestora care erau mincinosi.El nu scapa din vedere sa mentioneze cum de au ajuns acestia printre ei , cei care se adunau in numele Domnului Hristos.Erau si frati care se vedea in viata lor rezultatul nasteri din nou.Comportamentul le era diferit.


         Acestia furişaţi,1care se furiseaza profita de fratii care dorm.Dorm in Adunare? poate ar zice cineva.Da dorm. Altfel nu ar fi lasat scris in Cuvint.Iata ce citim, ca in Adunare se doarme. Evident nu toti fratii dorm. Dar sunt si care dorm. Si ce e trist ca cei mai multi dorm.1 Corinteni 11-30,Din pricina aceasta sînt între voi mulţi neputincioşi şi bolnavi, şi nu puţini dorm.Cum este cu putinta ca in Adunare sa se furiseze acestia? Asa cum am spus din pricina fratilor care dorm.strecuraţi.1S-au strecurat dinduse drept frati.Ba cunosc si limbajul binblic cu care tin conversatii.Ce e trist e ca ajung sa si vorbeasca, sa conduca Adunarea .Nu suntem in necunostinta de astfel de situatii. Daca atunci pe vremea Ap, Pavel lucrurile erau asa. dar acum in zilele noastre? Nu sunt cu nimic mai prejos.


         Vrasmasul este acelasi si stie cum sa actioneze. Dece? din pricina ca  nu puţini dorm.1Acestia care se furiseaza nu vin sa stea linistiti. Ei au un scop bine determinat in mintea lor.Pe vremea aceia erau divirgente intre credinciosii dintre Evrei si neamuri.Pavel sesizase ce vroiau acestia care se furisase intre ei.ca să pîndească slobozenia,1 Domnul Hristos ne-a slobozit, ne-a eliberat nu numai de pacat, dar si de incatusarea unor traditii.a unor prejudecati.Pavel spune aceste cuvinte,Coloseni 2-21,,,Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!``Astfel de lucruri sunt si printre cei ce se string astazi la olalta.Nu de intensitatea care eara atunci,cind la un loc erau evrei si neamuri.Azi motive de neintelegere sunt cu privire la Mintuirea data de Dumnezeu in dar.Si vor mai fi si altele care impreuna duc la neintelegeri.


         Subiectul a mai fost atins.Este suficient ca sa se produca tulburare in Adunare.Acestia care se furiseaza asa cum am spus mai sus sunt motivati de un anumi scop.cu gînd să ne aducă la robie;1Iata ce scop urmareau ei.Sa sustraga dintre cei ce erau in Adunare si sa-i aduca iarasi robi de unde fusesera eliberati. Ei erau preocupati fata de fratii care erau fermi in credinta.Dar Dumnezeu nu a ingaduit si Pavel ii da pe fata.Nu asa se intimpla in Adunari, Biserici si azi?Cei ce se aduna nu iau atitudine impotriva unor astfel de “frati” mincinosi.Din potriva sunt unii care chiar se alipesc de acestia, ne vazind nimic rau prin ceia ce ei fac.Si ca prin aceasta atitudine dauneaza celorlalti frati sinceri si dezinteresati de astfel de comportament.


         Asa era si pe vremea ap, Pavel.Iata un loc in care vedem ca erau lucruri grave in Adunare si unii nici ca nu luau atitudine inpotriva acestor stari de lucruri.1 Corinteni 5-2,Şi voi v'aţi fălit! Şi nu v'aţi mîhnit mai degrabă, pentruca cel ce a săvîrşit fapta aceasta, să fi fost dat afară din mijlocul vostru!
Aici in Corint era vorba de pacatul curvieie. Dar orce abatere dela ce ne invata Scriptura este pacat.Pavel spune despre unii ca, voi v'aţi fălit! 1Iata pina unde ajunsesera acestia care se numeau frati1.Nu mai aveau discernamint sa vada ce e dupa voia lui Dumnezeu si ce nu.Mai tirziu Pavel a ajuns sa inteleaga ca nu toti sunt frati. Si ca acest nume de frate este scump Domnului Hristos.Lui nu i-a fost rusine sa ne numeasca fratii.Evrei 2-11,.... Lui nu -I este ruşine să -i numească ,,fraţi``,Pavel numeste aceste doua categori care se string in Adunare “vase” aceste vase au intrebuintari diferite asa le vede el.


         2 Timotei 2-20,20 Într'o casă mare nu sînt numai vase de aur şi de argint, ci şi de lemn şi de pămînt. Unele sînt pentru o întrebuinţare de cinste, iar altele pentru o întrebuinţare de ocară.Si asa sunt si azi in zilele nostre.Nu e nici-o diferenta de cum era atunci. Orce stringere la olalta au aceste doua categori de “ vase” cum le numeste Pavel.Ce fel de vas esti?Unde te poate folosi Stapinul?Faci parte dintre cei care se furiseaza printre frati?1Va fi trist cind toate lucrurile se vor sfirsi si va incepe culesul.Fiecare va avea locul lui stabilit.Din nou, aduc in atentie pilda celor zece fecioare.La venirea Mirelui usa a fost inchisa si lucrurile sau incheiat pentru vesnicie.Fiecare is cunoaste starea in care se afla.


John Balarie
Los Angeles California,

Niciun comentariu: