joi, 29 mai 2014

Numeri 23-19, Dumnezeu nu este un om ca să mintă,









Numeri 23-19, Dumnezeu nu este un om ca să mintă, Nici un fiu al omului, ca să -I pară rău. Ce a spus, oare nu va face? Ce a făgăduit oare, nu va împlini?
         Sigur la prima vedere este vorba de Israel.Scriptura este o carte care trateaza in fond lucrurile spirituale. Si pentruca Copiii lui Dumnezeu sunt spirituali, ei trebuie sa o trateze ca atare.Dumnezeu face promisiuni lui Israel dar care pentur cei nascuti din nou sunt ale lor pe fond spiritual. Dumnezeu nu este un om ca să mintă, Noi toti trebuie sa acceptam acest adevar.In relatia Lui cu Omul , Dumnezeu, ce promite si implineste.Uite asa se intimpla cu Mintuirea pe care o da in dar.Nu este dubiu ca ar luaua inapoi.Dece? pentruca El nu e un fiu al omului, Oamenii pot promite si sa nu se tina de cuvint.
         Oricare ar fi ei, cit de onesti s-ar parea ca sunt,se pot schimba.Lui Dumnezeu nu-i pare rau de acest dar pe care il da celui pe care il naste din nou.Si il da fara nici-o parere de rau.Oamenii te duc cu vorba si te minte. La Dumnezeu nu e minciuna sa promita si sa se schimbe, adica sa minta sa nu-si tina cuvintul.Iata dece, cind fagaduieste ceva El si implineste.Asa a fost in vechime fata de Israeliti si El este acelasi si azi fata de cei rascumparati ai Lui.Sunt unii care din lipsa de aprofundat Cuvintul sau chiar in mod tendentios vrea sa arunce asupra lui Dumnezeu acest blame.Ca adica, daca nu iti duci mintuirea El ti-o ia.Cel rascumparat nu are de aface cu un om ci cu Dumnezeu care l-a nascut.
20) Iată că am primit poruncă să binecuvintez. Da, El a binecuvîntat, şi eu nu pot întoarce.
         Balam fiind proroc al lui Dumnezeu primise porunca sa binecuvinteze pe Israel.El era intr-o situatie dificila. Intre Dumnezeu si Balak care fiecare cerea diferit. Dumnezeu cerea sa binecuvinteze , iar Balak cerea sa-i blesteme.Balam ii spune lui Balak ca nu poate intoarce ce a zis Dumnezeu. Omul nu poate frustra planul lui Dumnezeu de mintuire.Cunoastem istoria lui Balam.Ce ferm afost pina la un punct.Dumnezeu i-a vorbit in mod dramatic si tot nu intelegea.Cine poate sa-l intoarca din drumul, de pe calea, mintuiri pe un suflet pe care Dumnezeu l-a binecuvintat cu acest dar mintuirea? Binecuvintarea lui Dumnezeu , Omul nu o poate blestema.Cel nascut din nou are aceasta garantie ca, Dumnezeu nu-si ia vorba inapoi.
         Apoi diferenta intre Israeliti si cei nascuti din nou este mare. Ei aveau promisiuni pamintesti ca un popor pamintesc. Cei nascuti din nou au promisiuni ceresti ca un popor nascut prin suferintele Fiului Sau, sunt ceresti.
21) El nu vede nici o fărădelege în Iacov, Nu vede nici o răutate în Israel. Domnul, Dumnezeul lui, este cu el, El este Împăratul lui, veselia lui.
Balam spune despre Dumnezeu ca nu vede nici-o neleguire in Iacov. Tot asa nu vede Dumnezeu in Copiii Lui.El se uita prin jerfa Fiului Sau si ii vede curati, fara pata.Dece? pentruca El este cu ei.Ei fac parte acum din Casa lui Dumnezeu. El este Imparatul lor.Ce armonizare ne arata  Cuvintul intre Israeliti si Iacov, iar pe de alta parte facind comparatie cu cei rascumparati.Sa vedem dece Cuvintul aduce in mod deposebit si pe Iacov in atentie. Dece nu numai pe Israel.
Îl văd, dar nu acum, Îl privesc, dar nu de aproape. O stea răsare din Iacov, Un toiag de cîrmuire se ridică din Israel. El străpunge laturile Moabului, Şi prăpădeşte pe toţi copiii lui Set.
Balam il vede pe Domnul Hristos ca de El este vorba in aceasta prorocie a lui. Îl văd, dar nu acum. Vrea sa spuna ca, Mesia va mai intirzia.Nu i-a fost dat lui Balam sa traiasca pina la venirea Mintuitorului.Domnul Hristos avea sa vine peste veacuri si sa se arata celor carora Dumnezeu le incredinta sa se ocupe de poporul nascut la Golgota.Îl privesc, dar nu de aproape.Era o distanta in timp intre Balam si Fiul lui Dumnezeu. Dumnezeu il arata pe Cel ce avea sa vina de departe ca o stea.O stea răsare din Iacov,Iata dece Dumnezeu avea in mod deosebit in atentie pe Iacov. Domnul Hristos avea sa fie aceasta Stea. El se mai chiama si Luceafarul de dimineata.
         Avea sa anunte odata cu venirea Lui o noua era.Care avea in vedere Mintuirea prin credinta in Jerfa dela Golgota.Nu se vorbise de asa ceva in vechime. Dar era in planul lui Dumnezeu. Prorocii ne arata Cuvintul ca faceau tinta lor staruitoare sa vada in ce vremi va veni Mesia.Deaceia i-a descoperit i l-a aratat lui Balam prin aceasta negura a vremurilor.Daca luam lucrurile literal,Domnul Hristos la venirea lui nu a cirmuit nimic in Israel.Poate sunt unii care sustin ca va cirmui odata pe acest pamint.Dar Domnul Isus a spus, Imparatia Mea nu e din lumea aceasta.Ev, Ioan 18-36, Cei rascumparati au fost si ei odata robi, legati cu laturile pacatului.
         Si au avut pe multi care se impotriveau cind auzeau ca se poacaiesc. Dar Dumnezeu avea grija de fiecare in parte si ii indeparta din viata lor. Asa ca, Evangelia dadea radacini in inima acestor suflete pe care Dumnezeu ii mintuise.Cite-va ginduri corelate intre ce citim in vechiul si noi cei care ne bucuram de venirea Domnului Hritos.Noi nu il vedem de departe. El este in vietile noastrea si curind va veni nu sa imparateasca pe pamint ci ca sa is ia pe norii cerului iubita lui Mireasa, pentru care s-a jerfit ca sa o aiba.Cei ce sunt ai Lui sunt in asteptarea acestui unic eveniment.Pe care il asteapta Ei si Mituitorul.
John Balarie

Los Angeles California

Niciun comentariu: