vineri, 16 mai 2014

Coloseni 2-12 Patru etape din viata celui nascut din nou!

         















As dori sa vedem impreuna patru etape,asa le numesc din viata celui rascumparat.Inceputul unei vieti noi si terminarea in slava.Nu le ai pe acestea, nu te incadrezi in rascumparatii Lui. Chiar daca fregventezi Biserica, Adunarea de ani de zile.Cuvintul lui Dumnezeu le-a cuprins pe toate cele patru.Este minunat ca, Dumnezeu, nu ne-a lasat in necunostinta de cauza cu privire la viata celui rascumparat, sau a celui nascut din nou. I-mi place cuvintul de rascumparat. Dece? pentruca arata trecerea dela un stapin tiran la un alt stapin care e plin de dragoste si care a platit pretul de a avea cu El pentru vesnicie pe aceia pe care Tatal i-a dat..Ca sa ajunga un suflet sa fie o fiinta noua am scos din cuvint aceste patru etape.Acestea fac dovada unei finte mintuite.


1)Moarte,Inviere,


Coloseni 2-12,fiind îngropaţi împreună cu El, prin botez, şi înviaţi în El şi împreună cu El, prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L -a înviat din morţi.


         Prima etapa este invierea dintre cei morti,Inviere pe care o poate face numai Dumnezeu.Ca sa fi inviat trebuie mai inti sa fi murit.Vorbesc la modul spiritual.fiind îngropaţi împreună cu El,Vom vedea ca si moartea este in relatie strinsa cu Domnul Hristos.Ne ingropati nu putem avea inviere.Lazar a murit si apoi a fost inviat.Asta la modul literal. Dar aceiasi semnificatie are si la modul spiritual.Toate merg impreuna cu El.Cuvintul ne aduce inainte un anumit botez. “prin botez pe care Domnul Isus il dorea.Iata ce citim in Luca 12-50,Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, şi cît de mult doresc să se îndeplinească! Domnul Isus face referire la moartea Lui.


         Asa cum am spus, dupa moarte vine invierea.”şi înviaţi în El şi împreună cu El, Dece impreuna cu El?Pentruca El este viata.Ioan 11-25,Isus i -a zis: ,,Eu sînt învierea şi viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.Apoi, ca El sa fie cel dinti In toate, care pina la urma duc la slava.Dar Cuvintul a specificat acest amanunt de mare immportanta. “şi înviaţi în El Stim cu totii ca mintuirea este infaptuita de Domnul Isus. Si ca El este singura sursa de mintuire,Fapte 4-12, În nimeni altul nu este mîntuire: ….Iata dece in El. Aceasta e mintuirea autentica care ne duce la slava impreuna cu El.


     Sunt unii care is fauresc o mintuire a lor propie. Nu e in El, nu ai parte de slava. “împreună cu El Dece impreuna cu El? pentruca El este cel ce ne va duce inaintea Tatlui si ne va prezenta ca copii ai Lui pe care i-a nascut prin suferintele Lui dela cruce.Isaia 8-18, Iată, eu şi copiii pe cari mi i -a dat Domnul, Cei nascuti din nou sunt nedespartiti de Mintuitorul.Dela momentul morti si invieri impreuna cu El pina in slava.Si ca sa nu fie confuzie pentru unii,am sa arat ca Domnul i-a dat Domnului Isus pe acestia.Ioan 6-44, Nimeni nu poate veni la Mine, dacă nu -l atrage Tatăl sau mi-l da Tatal. Toate acestea le putem intelege numei prin credinta.Din nou vreau sa spun ca nu e “credinta fireasca, biologica cu care ne nastem.E credinta din Efeseni 2-8,Care ne pune in legatura cu lucrurile care nu se vad.Dupa ce am ajuns la viata, o alta etapa in viata celui nascut din nou estetrairea sau umblarea.Nu se mai traieste in firea veche, ci ca nascut din nou.


2)Traire,umblare.


Romani 13-13, trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă;
Avem acest loc care ne arata cum trebuie traita viata noua impreuna cu Domnul Hristos.”Să trăim frumos, Un alt test de care vorbeam in postingul meu anterior este acest fel de traire. Nu se vede in viata noastra, nu e nastere din nou.Printre acesti “ credinciosi” carora Pavel le scrie, se aratau lucruri care nu erau din firea noua.”ca în timpul zilei. Cei care sunt fii ai intunericului umbla si ei dar in negura pacatului. Viata in care se gaseste pacatul ca dominatie, este intuneric.A umbla cu Dumnezeu as zice de mina, De mina? da, de mina.Dece ne tine de mina ? pentruca suntem copil al Lui. Si ca orce parinte la modul literal, vrea sa fereasca pe copilul lui de primejdiile care sunt la tot pasul.Umblarea aceasta e ca un copil cu Tatal lui.Dau locul unde Cuvintul ne arata ca Dumnezeu tine de mina pe copilul lui.Ioan 10-29,   Tatăl Meu, care Mi le -a dat, este mai mare decît toţi; şi nimeni nu le poate smulge din mîna Tatălui Meu.Iata un om care umbla cu Dumnezeu in vechime.Geneza 6-9,...Noe umbla cu Dumnezeu.
         
Apostolu spune despre cei credinciosi(nascuti din nou) aceste cuvinte,1 Tesalonoceni 5-5,Voi toţi sînteţi fii ai luminii şi fii ai zilei. Arata versetul in continuare cum traiesc fiii intunericului.Nu cred ca e nevoie sa ne ocupam de fiii intunericului.Ne intereseaza de noi care suntem ai lumini.Si vai citi cred ca sunt in lumina si fac faptele intunericului.Nu poti fi fiul lui Dumnezeu si sa te comporti ca un fiu al intunericului. Cuvintul ne spune, Nu poti sluji la doi stapini, lui Dumnezeu si lui Mamona.Sau un izvor nu poate da apa dulce si apa amara.Cind faci faptele intunericului te poti chema fiu al lumini?
1 Ioan 4-9,.... ca noi să trăim prin El.Iata dece suntem asezati in Domnul Isus ca sa putem trai prin el, sa umblam cu El. Nu este niciun dubiu pentru cel nascut din nou daca umbla cu Dumnezeu. Dece? pentruca este tinut de Dumnezeu de mina cum am vazut in verestule de mai sus.Un Tata ar fi iresponsabil daca in situatii critice si periculoase si-ar la sa copilul din mina.Cu mult mai mult Dumnezeu se poarta cu grija fata de copilul pe care l-a nascut.Intreaga atentie o are indreptata asupra copilului.Aceasta e umblarea pina la urmatoarea etapa din viata aceasta vremelnica.


3)Asteptare,in Adorare.
         
Cel nascut din nou este in asteptare dorind sa se intilneasca cu  Stapinul lui.Asteptarea nu are farmecul ei daca nu este legata de adorarea Stapinului.Domnul Isus aduce o pilda in privinta aceasta.Luca 12-36,Şi să fiţi ca nişte oameni, cari aşteaptă pe stăpînul lor să se întoarcă …….Iata ce stare trebuie sa aiba un copil al lui Dumnezeu. Sa astepte cu nerabdare intoarcerea Stapinului.Cind sti ca iti traiesti viata in asteptarea Mirelui, negresit, ca esti in adorare.Cei rascumparati mai sunt numiti si Mireasa Mirelui.Nu poti astepta o persoana iubita fara sa ai fata de ea aceasta stare de a adora-o.Cel rascumparat este parte din Mireasa Mirelui.Cintarea cintarilor este foarte semnificativa in privinta aceasta.Relatia intre Mire si Mireasa este o stare de asteptare in adorare.Cintarea Cintarilor 1-4,Trage-mă după tine! Şi haidem să alergăm!
         
         Din nou, asta presupune ca Mirele sa tina de mina pe Mireasa ca sa poata alerga impreuna.Sunt unii care tot vintura aceasta ideeie falsa , contrara Cuvintului lui Dumnezeu ca “Mintuirea se poate pierde.Esti in mina Lui si unde e El, esti si tu ca rascumparat al Lui.
1 Corinteni 1-7, aşa că nu duceţi lipsă de niciun fel de dar, în aşteptarea arătării Domnului nostru Isus Hristos.
         
         Se  poate lipsi unui copil al lui Dumnezeu ca sa nu-l astepte pe Domnul Isus? Sau ce ar putea sa o impiedice pe Mireasa ca sa nu doreasca in asteptare pe Mirele Ei iubit?Am mai spus si cu o alta ocazie ca, Cel nascut din nou are o structura sufleteasca noua pusa de Dumnezeu. In aceasta structura este si aceasta dorinta de al astepta pe Mire.Cine o poate lua? In viata de toate zilele s-au vazut sacrificii din partea la amindoi si a Miresi si a Mirelui ca sa poata fi impreuna.Asa ca, Ei vor fi impreuna in ciuda tuturor uneltirilor celui rau, de a vintura prin Adunari erezi care sa sustraga atentia celor nascuti din nou dela asteptarea intilniri cu Mirele lor iubit.


4)Intimpinare,Inaltare.


         Apoi ultima treapta pe care o aduce in atentie ap, este aratata in acest verset din Tesaloniceni.
1 Tesaloniceni 4-17, Apoi, noi cei vii, cari vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întîmpinăm pe Domnul în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul.
         Sesizam aici cum ap, se include si el in cei ce vor fi ramas pina la venirea Domnului.Cit de iminienta era pentru cei de atunci intilnirea cu Domnul Isus. Chiar daca printre ei mai erau si unii care puneau la indoiala acest eveniment.”să întîmpinăm pe Domnul în văzduh; Dece in vazduh si nu pe pamint?Pentruca vom fi transformati in trupuri de slava ca al Domnului Hristos. Pamintul e plin de silnicia pacatului. asa ni-l descrie Scriptura.Si El ne va lua si ne va duce in casa Tatalui.Ce vom face acolo?”astfel vom fi totdeauna cu Domnul.Aici incepe calatoria celui nascut din nou,continua pina la acest moment de intilnire cu Mintuitorul.Ma simt obligat sa mentionez din nou ca, cel nascut din nou trebuie sa aibe in viata lui acest parcurs vizibil dela moarte, nastre, umblare pina la intilnire cu Mintuitorul.El va prezenta pe toti aceia pe care Tatal i-a dat Domnulu Isus ca sa capete viata vesnica.


John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: