marți, 6 mai 2014

2 Corinteni 13-5, Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă.

















2 Corinteni 13-5, Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. Pe voi înşivă cercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sînteţi lepădaţi.

         Apostolul Pavele indeamna pe cei ce se adunau la olalta sa se incerce(testeze) pe ei insasi.Despre ce test era vorba?Sigur ca Ap, se referea la viata spirituala. Daca testele acestea care au de aface cu treburile noastre zilnice, ni se par poate usoare,nu tot asa sunt cele spirituale. Acestea se fac in prezenta lui Dumnezeu. El este examinatrul care da in final rezultatul lor. Ca sa faci acest test, trebuie sa fi sincer cu tine insuti.Apoi sa ai dorinta sa te cunosti cine esti si unde te afli in relatia cu Domnul Hriostos. Orce lucru se testeaza inainte de a fi declarat ca este bun.

         Oricine participa la stringerile la olalta daca se testeaza sa vada daca corespunde cu standarul pe care Biblia il aplica celor rascumparati, is vor da seama cum se gasesc.Apostolul, sesizase ca intre cei care se numeau crestini lucrurile nu mergeau asa cum ar trebui. El le spune,Pe voi înşivă încercaţi-vă. Cu alte cuvinte Pavel le spune, nu incercati sa testati pe altii, ca Dumnezeu nu cere asa ceva. Suntem tentati sa nu ne vedem pe noi unde ne gasim, si sa vedem pe altii.Dar ca sa ajungi la acest grad de sinceritatae este necesar ca mai intii sa fi lucrat Dumnezeu in viata ta.Nu este necesar ca cineva sa iti spuna cum te porti, cum actionezi.Asa cum am spus mai sus, acest fel de a te cerceta este o datorie a celui care se crede ca este credincios.

         Dar poate cineva sa spuna, cum sa ma cercetez?Si Cuvintul ne arata.dacă sînteţi în credinţă. Aici este dificultatea cea mai mare. Nu toti pot face diferenta despre care credinta vorbeste Ap, Pavel aici.Cei mai multi considera ca, credinta aceasta naturala este si cea care se ocupa cu trairea unei vieti dupa voia lui Dumnezeu. Sau sa reflecte in viata ca esti credincios.Este cu totul gresit sa ne oprim si sa analizam viata, sau testarea noastra prin aceasta intelegere.Adica dupa credinta aceasta cu care ne nastem.Am mai spus ca , Dumnezeu nu cere dela aceasta fire veche,(carnala) sa traiasca o viata noua spre slava Lui Dumnezeu.El are in vedere pe cei carora El le-a dat credinta ca dar si care lucreaza, (genereaza ) o viata noua din Dumnezeu.

          Vezi ep, catre Efeseni 2-8,As vrea sa spun ca, cei ce au primit aceasta credinta dela Dumnezeu, traiesc o viata spre slava Lui. Sa nu fiu inteles gresit,adica, acestia nu mai gresesc. Dar, modul lor de viata nu este sa traiasca viata din greseli in greseli.Pavel vorbea adunaturi, care intotdeauna este cuprinsa din rascumparati, carora nu este necesar ca cineva sa le aminteasca daca sunt in credinta.dece? pentruca , pe cei rascumparati Scriptura ii mai numeste si SFINTI.Si tot Scriptura spune ca acestora Credinta,ATENTIE, a fost data,Iuda 1-3,....care a fost dată sfinţilor odată pentru totdeauna. Cu o alta ocazie am spus ce inseamna sa lupti pentru aceasta credinta.Dar sunt si unii si cei mai multi care vin la stringere si se numesc ei insui crestini. Dar viata lor e pe departe sa fi fost transformata de Dumnezeu.Apoi, Pavel ii intreaba la modul general,Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Pai daca ar fi? se poate vede prin trairea lor de zi cu zi.Domnul Hristos acolo unde locuieste aduce cu El structura Lui, a unei vieti noi.Pentru cel rascumparat, se aplica acest loc din Cuvint,2 Corinteni 5-17 Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s'au dus: iată că toate lucrurile s'au făcut noi.

         Aici vedem doua lucruri diferite. a)Pavel spune in versetul de mai sus,Hristos este în voi? Cu semnul intrebari.Nu face un caz afirmativ.El mai spune si in alt loc aceiasi expresie,1 Coloseni 1-27 …...Hristos în voi, nădejdea slavei. Aici afirma si da asigurare ca in cel care Domnul Hritos este, are nadejdea ca va fi cu El in slava.Apoi, in acest verset din Coloseni Pavel aduce inainte dacă este cineva în Hristos,Vrea sa spuna ca, Daca Hristos este in voi, in viata voastra ar trebui sa se vada aceasta evidenta ca El este in voi.Cind te cercetezi, (testezi) sincer, vezi si aspectul acesta de a fi in Hristos si daca Hristos este in tine.Este o corelatie pe care a asezat-o Dumnezeu in cel rascumparat.Apostolul vine cu aceasta intrebare inaintea lor.Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi?

         In general suntem foarte comozi in a ne cerceta.Suntem ingaduitori cu lucruri care sunt in vietile noastre si care nu fac cinste lui Dumnezeu. Fac referire la cei care pretind ca sunt in Domnul Hristos.Sunt cei mai multi care evita sa se cerceteze in amanuntit.Dece? Pentruca insasi viata pe care o traiesc face dovada ca nu sunt in Hristos, dar nici ca , Hristos este in ei. Acestia merg deavalma si au atitudini in relatiile cu alti credinciosi daunatoare, atit fratiolor cit si slavei lui Dumnezeu. Pavel continua cu acesta afirmatie. Afirmatie care cei mai multi o considera cu pierderea MINTUIRI.Afară numai dacă sînteţi lepădaţi.

           Am mai spus si cu o alta ocazie cu privire la a fi lepadat.In Engleza spune diferit si mi se pare ca e mult mai aproape de adevar. ….unless indeed you fail the test. In romana este asa,  Intradevar numai in cazul ca nu ai trecut testul. Rezultatul ne treceri testului, este pentruca Dumnezeu nu a lucrat in viata ta.Altminteri,ai produce roade, si la test se vor vedea.Ce inseamna asta? E ca si cum la un examen nu l-ai luat. Care e rezultatul?Nu ai trecut nu te califici sa treci in clasa urmatoare.Iata deci ca intrun fel este usor sa afli daca Hristos este in tine si daca tu esti in Hritos.Pentruca viata pe care o traiesti face dovada ca esti nascut din nou, sau nu.

         Cei care evita sa se testeze o fac din doua motive. In primul rind is cunosc viata pe care o traiesc si nu are rost sa se testeze( sa se mai oboseasca)( a te testa necesita un efort la nivel spiritual) pentrca stiu ca nu vor trece testul. Pe de alta parte, viata pe care si-o traiesc o considera destul de confortabila de felul cum si-o traiesc.Ca atare, testul ne este pentru ei.Ce este trist ca acestia cauta sa se impuna in fata fratilor in a caror viata Domnul Hristos se vede prin atitudini, comportament, relatii intre frati si in toate aspectele vieti lor fac dovada unei vieti traite spre slava lui Dumnezeu.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: