vineri, 2 mai 2014

2 Corinteni 14, Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi.









2 Corinteni 14 Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunerecul?
         De data aceasta , mi-a atras atentia aceste doua categori, a) cei credinciosi si b) cei necredinciosi.Am fi tentati sa intelegem ca este vorba de cei de afara cind citim de cei necredinciosi.Cred ca Ap, Pavele se referea la cei din launtru. Sunt incredintat ca el nu avea nimic cu cei de afara.Iata ce spune el in privinta celor de afara,”ca nu are in vedere pe cei de afara”.Celor de afara le vestea Evangelia. Adica afara din adunarea corporala.Cu alte cuvinte afara in lume.El avea in vedere pe cei din Adunare care se credeau credinciosi.Aici dadea el invatatura, pentru cei credinciosi.
         Poate cineva ar pute-a spune, “ ce in Adunare este lumea?” Negresit ca da. Stringerea la olalta este compusa din cei rascumparati si lume.El vorbea celor din Corint.Am mai spus si cu alta ocazie de cei de -afara- si de cei din -launtru-Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Sigur ca stim cine sunt cei necredinciosi. Sunt cei de afara.Dar asa cum am mentionat, Pavel face referire la cei care frgventau Adunarea. Ce fel de legaturi vor fi avut acestia? nu stim. Dar poate casatori, sau poate relatii de afaceri, si cite alte combinatii de natura lumeasca, paminteasca se pot face.
         Ca sa fiu mai explicit cu acest termen de-afara- vreau sa spun ca, stim cu totii cum stau lucrurile in Adunarea corporala.Cei nascuti din nou se feresc sa aiba legaturi cu cei de “ afara”(Din adunare)Nu vă înjugaţi. Ce vrea sa spuna Pavel? ca sa fi doi la jug, trebuie sa ai aceiasi tinta, motivatie.Domnul Isus spunea, “luati jugul Meu..”Cei doi trag carul in aceiasi directie.Fie la modul literal, sau spiritual.Vedem cit sufera unul sau alta care s-au injugat la un jug ne potrivit.Sau fie asa cum am spus la o afacere(business).Pavel scoate in evidenta faptul ca o astfel de legatura nu este potrivita, ci din potriva daunatoare. Dece daunatoare? vor fi frictiuni pe toate liniile.
         Partasie poti face numai atunci cind ai acelasi drum. Ce fel de drum? Spre Cer.Aceste legaturi ingreuiaza mersul pe calea spre cer.Se fac in Adunare diferite conectii, pretenii, care deseori s-au dovedit ca sunt daunatoare.Un copil al lui Dumnezeu trebuie neaparat sa aiba discernamintul care ii poate arata care este de afara.Din Domnul Hristos. Sa se tina departe de astfel de combinatii. 15 Ce înţelegere poate fi între Hristos şi Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? Acum Ap, Pavel il aduce in atentie pe Domnul Hristos.Poate ca erau unii care nu pricepeau ce vrea Pavel sa spuna cu, Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Cei de atunci ca si cei de azi, considera ca daca se vine la Adunare, cei ce vin sunt toti nascuti din nou.Aici este gravitatea ca, nu se face dinstinctie intre unii si altii.Domnul Isus ne-a lasat repere dupa care putem distinge pe cei ce sunt ai Domnului Hritos.Repere? Da repere, vorbire dreasa cu sare, si comportament nou, in relatiile cu oamenii si in mod deosebit cu fratii din Adunare.
         Ce înţelegere poate fi între Hristos şi Belial? Pavel vrea sa spuna ca, unii sunt ai lui Hritos, pentru care El a platit pretul rascumparari si ii apartin Lui.Apoi, cei lalti sunt ai celui care este inpotriva Domnului Hristos.El se numeste Belial.Cine este acest Belial?  -Belial, Lord of Lies…..and is a master of deceit. - Belial, domnul sau tatal minciuni….mesterul inselator,sau amagitor.Este asa cum citim si despre lupta intre duhul sfint si firea paminteasca(carnala).Cu alte cuvinte antagonism.Ei bine, cu astfel de supusi ai lui Belial, nu poti ajunge la intelegere.Care ar fi rezultatul? separare. Nu ma gindesc neaparat la separarea fizica. Ci mai degraba a nu avea partasie , intimitate, in viata particulara.
         Uite din punct de vedere spiritual, intelegem ca unii sunt in intuneric (noapte) ai lui belial, iar cei rascumparati ai Domnului Hristos sunt in Lumina (zi).Pavel ii numeste credinciosi si necredinciosi.Dar tot el,  aduce inainte pe,cei credinciosi ca si lumina, iar pe cei necredinciosi ca intuneric. versetul 14 Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunerecul? Despre cei rascumparati Pavel ii mai numeste si Fii ai lumini.Cind v-a veni Domnul Isus sa isi ia pe ai Lui, va veni si ii v-a intilni pe norii cerului.Iata cum citim in,1 Tesaloniceni 5-5,5 Voi toţi sînteţi fii ai luminii şi fii ai zilei. Noi nu sîntem ai nopţii, nici ai întunerecului.
         Iata deci, ca in Adunare, sunt aceste doua categori de fii.Se vor gasi unii care sa spuna, “ In Adunare” Da in Adunarea aceasta corporala. Avem in mai multe locuri in care vedem aceasta separare pe care Cuvintul o face.Ca nu ne convine, este una si ca realitatea pe care o vedem si o traim in Adunari este cu totul alta. Dumnezeu sa dea intelepciune tuturor care sunt copii ai Lui sa faca aceasta separare.Asa a fost pe vremea Ap, Pavel si asa va fi in continuare pina la ridicarea celor rascumparati ai Domnului Hristos.Sa nu ne asteptam ca lucrurile, atmosfera, se va incalzi. Ci din potriva traind vremurile de pe urma supt toate aspectele se va inrautati.Suntem chemati cei ai Domnului Hristos sa ne ridicam ochii spre cer la intilnirea cu El.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: