vineri, 9 mai 2014

1 Corinteni 1 27,Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii,









1 Corinteni 1 27,Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.
         Nu stiu citi dintre cei ce citesc Cuvintul lui Dumnezeu au zabovit macar putin asupra acestor versete.Ap, Pavel era unul care avea expierenta lui propie de a cunoste aceasta decizie a lui Dumnezeu de a alege.Apostolul aduce inainte acest aspect al alegeri.Dumnezeu a ales Am trunchiat putin,ca sa vedem ca, Dumnezeu, alege ce vrea fiind Suveran.Sunt multi care nu se impaca cu gindul ca Dumnezeu alege. Sigur ca e treaba lor. Dumnezeu cel putin pentru mine ramine un Dumnezeu al alegeri.In definitiv, alege din ce este al Lui.Pe David l-a ales din restul de frati ai lui.El i-si alegea Prorocii dupa bunul plac al Lui.Ar trebui El sa intrebe pe cineva daca ii da voie sau nu?Negresit ca nu.
         El este Suveran si alege ce vrea si pe cine vrea. Iata aici vedem ca a ales ce?lucrurile nebune ale lumii, Ce sa faca Dumnezeu cu lucrurile pe care le alege?Si mai ales ca sunt si nebune.La modul literal,se pune intrebarea,te poti folosi de ce este nebun, sau de un om care e mai slab cu mintea? Sigur ca la noi oamenii, lucrurile sunt de neconceput. Dar la Dumnezeu lucrurile stau cu totul altfel.Dar se pune intrebarea, dece a ales Dumnezeu tocmai pe cele nebune? nu avea El destule de valoare care sa poata sa le foloseasca? Da, dar raspunsul este in continuarea versetului. ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. In lume si in Adunari,sunt multi care se cred intelepti. Aceasta e prima dovada a lui Dumnezeu.
         Ca nu este vorba aici de lucruri materiale, ci de oameni pe care El ii foloseste in lucrarea Lui.Totul se rezuma la cei din launtru. Din Adunare.Dar iata ca, Dumnezeu, nu are nevoie de acestia care se cred intelepti.1 Corinteni 3-19,Căci înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie înaintea lui Dumnezeu. Iata scopul lui Dumnezeu care este. Sa le arate celor care se cred intelepti ca inaintea Lui sunt nimic.Intilnim si printre noi prin Adunari unii din cei ce vorbesc apelind la intelepciunea lor.Sau la pregatirea lor profesionala.Dumnezeu nu are in vedere sa-i foloseasca pe acestia.El echipeaza cu ce este necesar pe cei pe care ii alege ca sa nu duca lipsa de nimic.
          Cu alte cuvinte, sa-I indeplineasca lucrarea Lui la care au fost chemati de El. Apoi, Dumnezeu, nu se uita la cel pe care l-a ales sa fie tare, vinjos. El se uita dupa acestia care par piperniciti in ochii lumi, dar si in ochii celor din Adunare. Cu alte cuvinte ne putinciosi de a face o lucrare pentru Dumnezeu prin propile lor abilitati.lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari. Cind citim -ale lumi- Intelegem, ca pe acestia pe care ii alege, sunt din lume.Lume este si in Adunari. Si inca multa.Din lume nu ca traire in felul lumi, ci convetuiesc si ei ca orcare altul printre oameni cu scopul de al arata pe Domnul Hristos.Nu cred ca Cuvintul face referire la a fi tare fizic. Ci tare in sensul structuri mintale. Sunt persoane care obosesc repede, nu rezista la un stres prea mare sau mai indelungat.Pe acestia ii numesc oameni tari.
         Sa dau un singur exemplu. Se urca la amvon unul “tare” si incepe si nu mai termina. Acesta poate fi un bun orator si sa tina un timp destul de lung o asa zisa predica.Dar sunt persoane care au o structura mintala mai sensibila si ei nu pot vorbi decit putine minute dar cu esenta spirituala.Apoi Ap, Pavel arata si alte caracteristici a celor slabi.Una din aceste caracteristici este aratata in versetul urmator.
28 Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile cari nu sînt, ca să nimicească pe cele ce sînt;
         Pavel spune ca, a ales lucrurile josnice ale lumii Cei rascumparati sunt priviti in socetate si uneori chiar si in Adunare, nu numai slabi dar si josnici.(nu in sensul moralitati) Ce inseamna intrun sens sa fie cineva josnic? supt nivelul celorlalti.Mi-a spus un frate ca, la o intrunire numai cu fratii , s-a ridicat un frate ne “insemnat” sa spuna si el ceva. Si cel care “prezida” i-a spus cu un aer de superioritate, “ stai jos acolo”Am dat acest caz ca sa vedem cum apar cei slabi alesi de Dumnezeu inaintea celor care se cred ca sunt tari.lucruri dispreţuite, Acest frate era si un dispretuit.Ei uite ca, Dumnezeu a ales pe acestia.
         Criterul Lui nu este ca al omului de a alege.O alta alegere facuta de Dumnezeu sunt,lucrurile cari nu sînt,De unde sa alegi daca nu sunt?Tot asa si aceste lucruri nu sunt materiale.Acesti frati simpli sunt si invizibili in ochii celor care se pretind ca sunt tari.Acestia care nu sunt, sunt scumpi pentru Dumnezeu. Acesta e motivul de ii aleg.Dar Cuvintul spune, să nimicească pe cele ce sînt; Dumnezeu nu are nevoie de acestia care se vad pe ei. Si vedem care este purtarea lui Dumnezeu, actiunea pe care o ia.Sa-i nimiceasca pe acestia care sunt plini de ei insusi nu de Duhul lui Dumnezeu.Apostolul da si raspunsul cuvenit la toata actiunea pe care Dumnezeu o intreprinde in alegerea Lui.
29 pentruca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.
         Omul, oricare ar fi el , prin natura lui pacatoasa,vrea sa iasa in evidenta prin actunile lui , prin felul lui de a fi.Dar Dumnezeu care este suveran peste tot ce a creiat nu vrea ca sa fie frustrat de fiinta pe care a creiat-o.Iata ce citim in,Isaia 42-8,Eu sînt Domnul, acesta este Numele Meu; şi slava Mea n'o voi da altuia… Iata deci, ca Dumnezeu stie ce e in om si ca ar atenta la slava lui Dumnezeu.Si vai citi sunt dintre acestia care se introduc pe ei mai mult decit pe Domnul Hristos prin ceia ce spun dela amvon.Sa fim multumiti sa fim slabi, josnici in Adunare,sa fim,nebuni pentru Domnul Hristos.
John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: