marți, 1 iulie 2014

1 Timotei 1-19,18 Porunca pe care ţi -o dau, fiule Timotei...

        










  O tinara mi-a trimis acest verset din 1 Timotei 1-19, cu cite-va ginduri in care sustinea ca Credinta se poate pierde.Am mai scris cite ceva despre acest subiect cu ceva timp in urma. Dar acum ma simt obligat fata de mine insumi sa aduc din nou ceva cu privire la acest subiect atit de contraversat printre cei ce citesc Cuvintul lui Dumnezeu, dar fara sa il aprofundeze.Am pus si versetul 18, pentruca este necesar sa facem o legatura cu chemarea speciala pe care tinarul Timotei a avut-o din partea lui Dumnezeu in lucrare.
1 Timotei 1-19,18 Porunca pe care ţi -o dau, fiule Timotei, după proorociile făcute mai înainte despre tine, este ca, prin ele să te lupţi lupta cea bună,
         Ap, Pavel il socotea pe Timotei ca pe copilul lui in credinta.Cred ca este usor de inteles ce atentie platim la copiii nostri. Nu ne preocupa cum cresc copii vecinilor.Uite, tot asa era si Pavel preocupat ca tinarul Timotei sa creasca potrivit cu chemarea pe care o avea din partea lui Dumnezeu. Poate cineva va zice, bine, dar nu toti credinciosii au aceiasi chemare? Cuvintul ne arata ca insasi Pavel a avut o chemare speciala si in mod special.Cei mai multi se perinda prin Adunari fara ca Dumnezeu sa fi lucrat la inima lor.
         Despre Timeotei ,Pavel spune,după proorociile făcute mai înainte despre tine, Nu am tinut o evidenta sa vad citi au avut astfel de proroci despre ei ca lucratori ai lui Dumnezeu.Cert este ca, acest tinar Timotei avea o chemare speciala. Lui ii spune Pavel ca, “niciun ostasi nu se incurca cu treburile vieti”  vezi 2 Timotei 2-4,Pavel ca si noi era om si prin grija lui parinteasca spirituala avea dorinta ca Timotei sa fie de neclintit de pe acest drum pe care Dumnezeu il pusese.Erau prorociii mai dinainte despre Timotei.Asa intelegem din contestul respectiv.
         Am putea noi sa spunem ca si despre noi prorocii au prorocoit? cred ca nu. Noi am fost cuprinsi in planul lui Dumnezeu de mintuire fara a avea o chemare precum a lui Timotei.Dumnezeu is alege din cei rascumparati lucratori pe care ii echipeaza cu ce e nevoi pentru lucrarea la care au fost chemati.Nu la acest verset am de gind sa starui. Am vrut doar sa ating faptul ca despre Timotei Cuvintul ne arata ca au fost facute prorocii mai dinainte.Versetul la care as dori sa ne oprim este 19,
19 şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă.
         In acest verset, Pavel ii spune sa pastreze credinta.să păstrezi credinţa Unde sa o pastreze?Sigur ca intelegem ca in inima. Ei bine, Timotei era un suflet in care Dumnezeu lucrase acea nastere din nou si in care Dumnezeu pusese  o noua structura sufleteasca. Dumnezeu nu pune acest dar al credintei intr-o inima veche.In Ezechel citim de o inima noua,Ezechel 11-19 Le voi da o altă inimă, şi voi pune un duh nou în voi. Voi lua din trupul lor inima de piatră, şi le voi da o inimă de carne, Iata de ce zic, ca prima data Dumnezeu trebuie sa il aduca la viata si api sa puna acest dar al credintei.
         Dumnezeu nu cirpeste , El creiaza o fiinta noua. Asa era si cu tinarul Timetei.Asa cum am spus ceva mai sus, Pavel era si el om si ca si noi ne temem deseori de lucruri care niici nu au sa se intimple in viata noastra.Dumnezeu care il chemase la El se va ocupa de tinarul Timotei ca si de orce copil al lui sa il duca pina la intilnirea cu Domnul Hristos.A fost un timp si in viata lui Pavel cind credea ca om, ca lucrurile sunt greu de controlat. I-a trbuit si lui Pavel ca orcarui copil al Lui Dumnezeu sa creasca in maturitate.Vad in Pavel ca si in oricare dintre noi, partea fireasca si cea spirituala.Dumnezeu ne-a lasat si aspectul acesta, pentru consolarea noastra.
         Va spune Pavel mai tirziu in vita, aceste cuvinte din,,1 Corinteni 13-11,11 Cînd eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gîndeam ca un copil; cînd m'am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.Mai tirziu cind a devenit matur, iata ce le scrie Filipenilor,printre care il include si pe Timotei care era supraviegiat de Pavel.Filipeni 1-1,Pavel şi Timotei, robi ai lui Isus Hristos, A fi rob asta inseamna ca depinzi de Stapin. Stapinul are grija de robii Lui. Asa e la modul literal si tot asa e si la cel spiritual.Daca ar fi sa spunem ca luam noi grija noastra pe fond spiritual am fi falimentari.Sa ne uitam sinceri in vietile noastre si vom constata acest aspect.Filipenilor Pavel le scrie,Filipeni 1-6, Sînt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare, o va isprăvi pînă în ziua lui Isus Hristos.
         Deci nu mai era dubiu in mintea lui ca Timotei sau oricare alt rascumparat va cadea dela credinta.Era incredintat ca, Dumnezeu se v-a ocupa de Timotei ca si de oricare copil al Lui.As spune ceva si despre cuget. Tolerind pacatul in viata arata ca nu esti nascut din nou. Un copil al Lui Dumnezeu cind a pacatuit se duce imediat la tronul harului si capata indurare dela Dumnezeu.Subiectul pare destul de delicat pentru cei mai multi. Dar pentru cei in care a lucrat Dumnezeu lucrurile sunt stabilite.Au inviat impreuna cu Domnul Hristos si impreuna vor fi pentru vesnicie.
         Ap, Petru spune unor credinciosi despre felul in care Pavel  prezenta lucrurile ca sunt grele de inteles.2 Petru 3-16, ca şi în toate epistolele lui, cînd vorbeşte despre lucrurile acestea. În ele sînt unele lucruri grele de înţeles, pe cari cei neştiutori şi nestatornici le răstîlmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.Iata dece spun ca, Biblia se acomodeaza cu ea insusi.Nu putem lua un verset si din el sa tragem o concluziie, care poate fi eronata.Domnul sa dea har celor care sunt sinceri sa poata sa armonizeze ceia ce citesc.


John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: