sâmbătă, 19 iulie 2014

Psalmul 131-1, Doamne, eu n'am o inimă îngîmfată,.......









Psalmul 131-1, Doamne, eu n'am o inimă îngîmfată, nici priviri trufaşe, nu mă îndeletnicesc cu lucruri prea mari şi prea înalte pentru mine.
         Daca Psalmistul se cerceta inaintea lui Dumnezeu cu o inima sincera,cu cit mai mult noi cei de azi care ne socotim ca suntem copii ai lui Dumnezeu.E tare greu sa te cobori in interiorul tau si sa vezi cum te gasesti in relatia cu Dumnezeu.Cei mai multi dintre noi nu avem timp pentru asa ceva. Ca sa faci asta ,precum a facut-o Psalmistul, este necesar sa fim sinceri cu noi insine, bine inteles sa ne facem timp pentru asa ceva.Psalmistul spune, “Doamne, eu n'am o inimă îngîmfată,”Putem noi sa spunem ca nu suntem ingimfati? Pentruca din inima vine starea aceasta de ingimfare.Psalmistul se vede ca s-a coborit in el insusi si s-a cercetat adinc si amanuntit. Si ca rezultat a ajuns la aceasta constatare ca el nu are o astfel de inima ingimfata.Citi din cei ce s-au virit? Da, virit s-au furisat in conduceri de Biserici, Adunari, nu sunt ingimfati.Traim in mijlocul lor si ii vedem.
         Daca suntem sinceri, ne vom cerceta precum a facut-o Psalmistul. O sa vedem ca lucrurile sunt diferite la cei mai multi dintre noi.Sa fi ingimfat inseamna sa nu primesti nimic dela nimeni. Adica, sa nu primesti mustrare cind e cazul, sa nu primesti invatatura cind e cazul,ne primind nimic,faci dovada ca ai o inima ingimfata.Ca copii ai lui Dumnezeu nici nu ar trebui sa fie asa. Dece? Pentruca ,Dumnezeu a pus o structura noua in cel rascumparat.Dar traim in acest trup de carne cu apucaturile lui, a firi vechi si in care se afla si aceasta meteahna as numio, Ingimfarea.Apoi Psalmistul trece la o alta apucatura fireasca.nici priviri trufaşe, Vai, daca inima nu ni separe ca e asa de ingimfata ,nu tot asa stau lucrurile din viata noastra cu privire la trufas, sau sfidator.Mi-a fost dat sa vad persoane in Adunare care privea cu un aer sfidator pe o sora sau un frate oarecare.Cuvintul le clasifica ca pacate.
         Sa iti arunci o privire trufsa sau sa sfidezi pe fratele tau pentru care Domnul Hritos a platit acelasi pret,arata ca inca nu realizezi ca nu e diferenta intre copiii lui Dumnezeu, si ca esti calauzit de firea veche.Trufas sau mindru.Cuvintul ne arata ca,Proverbe 16-18, Mîndria merge înaintea pieirii, şi trufia merge înainte căderii. Am intilnit printre cei ce se string la olalta si persoane care erau asa plini de ei insusi ca nu puteai sa le spui nimic din Scriptura,un gind pe care l-ai desprins din ce ai citit.Dece? din pricina stari de ingimfare in care se aflau.Psalmistul realiza ca inaintea lui  Dumnezeu aceste apucaturi sunt pacate.Si ca, Dumnezeu, la timpul socotit de El v-a cere socoteala celui care se preveleaza de numele sfint al Domnului Hristos.Psalmistul arata si ceva de indeletnicire.nu mă îndeletnicesc cu lucruri prea mari şi prea înalte pentru mine.A te ideletnici, este tot una cu a te preocupa.Pe tarimul literal,(al vieti de fiecare zi) sunt persoane care stiu sa le faca pe toate si se pricepe zic ei la toate.Nu accepta ca cineva sa-i dea un sfat sau o sugestie.Mai ales daca este si ceva scolit.
         Dar e trist ca asa stau lucrurile si pe fondul spiritual.Si aici sunt persoane care numai ele cunosc din Cuvint.Ca un frate sa aduca un gind nu e bine venit.Am intilnit pe o persosna care vorbea in Adunare si daca se mai scula si alt frate sa spuna un gind il apostrofa.Cind ajungi sa consideri ca esti unul care le sti pe toate atunci esti pe marginea prapastiei. Spiritual intelegem ca, Dumnezeu a dat fiecarui frate un dar.Dece asa? Pentruca suntem madulare in trupul Domnului Hristos.Psalmistul is vedea capacitatea si nu indraznea sa se inalte mai sus decit era asezat de Dumnezeu.Nu tot asa este  in zilele noastre.In postingul meu anterior am spus de instruire academica.Ei bine, Instruirea academica pe tarimul spiritual nu are nimic de aface cu descoperirile Duhului Sfint.Domnul Isus spunea, Duhul v-a lua din ce este al Meu si va v-a descoperi.Are Duhul preferinta? El descopere tuturor copiilor lui Dumnezeu.Cit? Cit gaseste de cuvinta.Putini am vazut intr-o stare zmerita, cu toate ca erau cu un inalt nivel academic.
         Acestia primesc binecuvintarea lui Dumnezeu.Psalmistul cunostea destul de bine cum sunt vazute de Dumnezeu atitudinile acestaea firesti.Deaceia fiind sincer cu el insusi se zmerea inaintea lui Dumnezeu.Apoi, Psalmistul arata in ce stare se gaseste el aplicind acestea in viata lui.Si is face as zice, o caracterizare personala.2 Dimpotrivă, sufletul îmi este liniştit şi potolit, ca un copil înţercat, care stă lîngă mamă-sa; da, sufletul meu este ca un copil înţercat.
Spune el ca nu este agitat si ca in interiorul lui este liniste.Cind esti lucrat de Dumnezeu ai liniste. Cind firea paminteasca iti dirijaza viata sa nu te astepti sa fie in interiorul tau liniste.Dimpotrivă, sufletul îmi este liniştit şi potolit, Linistit poti fi numai daca ai inteles deplin ce si cum te vrea Dumnezeu sa fi.Linistea aceasta la multi nu e de lunga durata.Ce sa mai spun sa fie in viata lui intreaga.Dar Psalmistul mai aduce inainte un cuvint care este greu de stapinit.potolit, Sa fi potolit inseamna sa ai stapinire asupra inimi tele si a pornirilor ei.O inima lucrata de Dumnezeu nu e o inima zbuciumata. Sa fi potolit inseamna sa nu fi agitat. Citim in ep, catre filipeni si Coloseni despre aceasta pace care stapineste inima celui rascumparat.Filipeni 4-7, si Coloseni 3-15,


         Viata unui copil al lui Dumnezeu este o viata traita in liniste, potolita si multumita in starea in care Dumnezeu il aseza.ca un copil înţercat, care stă lîngă mamă-sa; Cei care au avut copii stiu cum sta un bebelusi cind este alimentat de mama lui la piept. Nu ii mai trebuie nimic. Este deplin satisfacut cu ce ii da Mama.Frumoasa comparatie a Psalmistului.Cind esti multumit cu ce iti pregateste Dumnezeu vei avea o viata de liniste de pace interioara.La modul spiritual lucrurile sunt la fel. Am vazut multi care forteaza ce citesc ca sa aduca inaintea adunari,zic ei descoperiri noi.Sa fim multumiti cita lumina ne da Dumnezeu din Cuvintul pe care il citim.Dumnezeu sa ne dea si noua harul sa spunem cum spune Psalmistul in aceste doua versete.

John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: