luni, 28 iulie 2014

1 Corinteni 15-10,Prin harul lui Dumnezeu sînt ce sînt........














1 Corinteni 15-10,Prin harul lui Dumnezeu sînt ce sînt. Şi harul Lui faţă de mine n'a fost zădarnic; ba încă am lucrat mai mult decît toţi: totuş nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este în mine.


         Daca azi ai intreba pe unul din cei care vestesc evangelia ce este el,ar raspunde ca este Pastor s-au Predicator. Dar Pavel nu indrazneste sa spune ce este.Stia ca nu poate fi nimic daca nu ar fi lucrat Dumnezeu in viata lui.Este o delectare pentru mine sa privesc la viata ap, Pavel. Dece? pentruca vad cele doua firi pe care le are orce copil al lui Dumnezeu.Cea veche cu apucaturile ei pacatoase si indreptata numai spre ce e rau.Despre aceasta fire veche am mai spus ca scrie in Geneza ,Geneza 6-5,şi că toate întocmirile gîndurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău.Asa ca, sa nu ne asteptam din fire veche sa iasa ceva bun.


         Actionam in firea veche? facem dovada ca hranim mai mult ce e vechi decit ce a pus Dumnezeu in noi(daca a pus?) Cuvintul ne arata ca si Pavel a avut imprejurari in viata lui care a actionat in firea veche. Dar cum vedem aici si in alte locuri Fapte 23-3, Atunci Pavel i -a zis: ,,Te va bate Dumnezeu, părete văruit! …...Galateni 5-12,Şi, schilodească-se odată cei ce vă tulbură!... Dar Pavel, imediat is dadea seama ca nu a vorbit din firea ce noua din Dumnezeu. Se reculegea, cu alte cuvinte, i-si rectifica ce spusese mai inainte. Dumnezeu a cuprins si aceste aspecte din viata Apostolilor ca sa ne fie si noua de invatatura.


         Deseori ne ia gura pe dinainte cu cuvinte din firea veche. M-a refer la copiii lui Dumnezeu care au o obligatia sa se uite in Cuvint sa vada cum trebuie sa le fie vorbirea lor.Coloseni 4-6,  Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare,..... Dela copiii lui Dumnezeu, se asteapta sa rectifice imediat cu cuvinte din firea noua.Pavel era sensibil, sensitiv la ce Duhul lui Dumnezeu il instinta.Citi dintre noi care pretindem ca suntem nascuti din nou suntem sensitivi la indemnul de a corecta ce nu e dupa voia lui Dumnezeu in viata noastra, in vorbirea noastra?Duhul lui Dumnezeu instinteaza pe orce copil al lui Dumnezeu.Acesta este si motivul de ne-a fost dat.Si daca totusi nu platim atentie de a corecta, atunci, intervine Dumnezeu cu disciplina.Si pe viitor ne vom da seama de felul cum vorbim si ce vorbim.Disciplina nu e de dorit de nici unul din noi. Atunci ce e de facut? de a fi foarte atenti ce ne iese pe gura.E spre inviorare, spre zidire,s-au e spre intristare, s-au chiar ranire.


         Este o intrebare pe care fiecare ar trebui sa ne-o punem personal daca suntem sinceri cu noi insine.Apoi, Apostolul face o analiza as zice Şi harul Lui faţă de mine n'a fost zădarnic; Cu alte cuvinte, Dumnezeu mi la dat si el a lucrat in mine.El nu aduce pe altii in atentie ca ar fi primit har si ca acest har ar fi fost zadarnic . El priveste, i-a seama la viata lui personala.Deseori am vazut ca luam seama la un frate s-au altul si mai putin la noi insine.Dumnezeu nu da har ca sa nu lucreze in cel ce i-a fost dat.Cind un suflet primeste Har dela Dumnezeu, Harul va lucra.Sunt multi care nu au har si totusi se introduc printre credinciosi sa faca ei lucrare.Fara acest Har care lucreaza si aduce roade, Dumnezeu nu binecuvinteaza vorbirea, cuvintele spuse.Indiferent de unde ar veni ele.Atentie, Dumnezeu nu binecuvinteaza numai ce vine dela El.Afirmatia pe care o face Pavel acum, vine din firea paminteasca ba încă am lucrat mai mult decît toţi:


         Si vom vedea ca asa stau lucrurile cind te scoti pe tine in evidenta.A facut-o Pavel si azi o fac cei care spun ca sunt chemati de Dumnezeu sa lucreze in via Lui mai abitir decit Pavel.Mi-a fost dat sa aud unii din acestia care se introduceau pe ei Sotia lor si ce fac ei in “lucrare”.Domnul Isus trebuie sa aiba inteietate in toate lucrurile. O poti face intrun cadru restrins dar nu in Casa lui Dumnezeu. Numai ca Pavel is revine imediat si corecteaza ce e firesc zicind, totuş nu eu, ci harul lui Dumnezeu,Ce atent era Pavel cu cuvintele pe care ii iesau pe gura inaintea fratilor. Nu tot asa fac cei de azi care is dau drumul la gura si spun deseori lucruri care nu au nimic aface cu Cuvintul lui Dumnezeu. Am vazut o predica trimisa de cineva pe youtube  a unuia care spunea, ? “cind eram tinar m-am pocait de sute de ori”Nu cred ca a tinut aceasta socoteala.Iata deci ca este inerent sa iti i-a gura pe dinainte. Dar este o virtute sa iei seama la ce ai spus si sa corectezi precum o face Pavel.Pavel a putut sa o faca pentruca era sensitiv cum am spus la ce cuvinte ii ies pe gura inaintea fratilor. Puterea, ar spune el, consta in Harul lui Dumnezeu, care este în mine.


         Trebuie sa fi constient ca nu tu lucrezi in lucrarea Domnului, ci Harul lui Dumnezeu care este in tine.O viata traita in partasie cu Domnul Isus se rasfringe in toate activitatile zilnice.Ce spun cei cu care vi in contact zilnic? Vad ei in tine ceva diferit de ce pot vede in ceilalti care ii iconjoara?Facem noi dovada ca avem un Mintuitor care ne stapineste intreaga fiinta?Putem face aceasta dovada daca Harul lui Dumnezeu este in noi.Cuvintul arata ca, cei rascumparati sunt o priveliste printre cei ne mintuiti.Pavel era asa de degajat de pamint ,incit era multumit in starea in care Dumnezeu il asezase.Daca alergam la fel cum alearga si cei din lume, atunci facem dovada ca,Harul lui Dumnezeu nu e in noi.Domnul sa dea un duh de cercetare sa vedem unde ne aflam in relatia cu Domnul Isus, (daca o avem)..Suntem direct raspunzatori de ce fel de viata si cum actionam printre semenii nostri care nu-L cunosc pe Domnul Hristos.Pavel, vedem ca era tare atent la felul lui de a trai, de a actiona printre fratii si printre cei de afara cum ii numeste el.Domnul sa ne ajute sa il cinstim pe scumpul nostru Mintuitor, in asteptarea intilniri cu El.


John balarie

Los Angeles California,

Niciun comentariu: