joi, 17 iulie 2014

Filipeni 3, 7, Dar lucrurile, cari pentru mine erau cîştiguri








Filipeni 3, 7, Dar lucrurile, cari pentru mine erau cîştiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos.
         Nu stim in decursul istoriei crestine citi au putut sa spuna ca ap, Pavel .Cu mult mai mult in zilele noastre cind cei care se considra ca au fost chemati sa vesteasca Evangelia ,sau sa dea invatatura in Adunare.Azi mai mult ca oricind, acestia is scoat in evidenta cite diplome au.Am primit un e-mail dela o persoana care is prezenta diplomele find vre-o cinci.Aceste PhD iuri nu au nici-o valoare inaintea lui Dumnezeu.Iata dece ap, Pavel a gasit de cuvinta sa le socoteasca nimica.Stia el ca Dumneezu, nu le i-a in considerare.Aici pe pamint oamenii is dau titluri care nu au nimic de aface cu lucrarea la care cheama Dumnezeu.Poate sunt unii care ma vor gasi gresit din punct de vedere omenesc.Dar nu si din punctul de vedere al Scripturi.Iata ce spune ap, Pavel despre cum vede  el acestea., Dar lucrurile, cari pentru mine erau cîştiguri, Nu stiu care ar renunta la cistiguri, care provin din rezultatul acestor diplome -PhD-.
         Pavel dupa cum bine stim, era un om extrem de educat. Numai la cunoastere limbilor vorbite spune el,1 Corinteni 14,18.Mulţămesc lui Dumnezeu că eu vorbesc în alte limbi mai mult decît voi toţi.Renuntase el la toata educatia inalta pe care o primise.Erau cistiguri atunci cind nu il cunosteam pe Hristos ca Domn al vieti mele.Astazi asa cum am spus, acestia care se cred scoliti in ale Evangeliei,fie ca scriu o carte sau alta,fie ca au ocazia sa vorbeasca la o audienta,is scot in evidenta cine sunt.Adica is afiseaza titlurile in prim plan.Pavel le-a pus deoparte pe ale lui,pentru totdeauna.Am intilnit unul dintre acestia care era scolit si mi-a spus in vorbirea cu el, ca se uita din cind in cind la diplomeme pe care le are.Nu vreau sa fac afirmatii care nu i-mi sunt mie de folos si nici la alti. Dar persoana respectiva facea din ele dumnezeii lui.
         Ce a facut Pavel cu aceste diplome? Pentruca sunt convins nu erau putine. Si pe vremea lui se dadeau diplome.le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos.El mentioneaza canu-i mai face nici-o trbuinta din moment ce le-a socotit ca o pierdere.Dar trebuie sa ai un motiv bine determinat sa consideri pierderi sau sa nu iti mai fie de folos.Pavel avea acest motiv care il motivase sa le socoteasca pierdute, ne folositoare in viata lui.Iata ce motiv avea el,din pricina lui Hristos Nu avea un alt motiv mai valoros decit acesta.Sa pierzi sau sa renunti la intreag cariera de intelectual pentru acest Hristos? Asta presupune sa fi gasit in El ceva cu mult mai de valoare decit intreaga educatie paminteasca pe care o poseda dela invataceii lui.Este interesant ca, nu poti renunta la aceste diplome daca nu ai gasit in Domnul Hritos ceva care sa depaseasca ce e de natura omeneasca.Dumnezeu a dat Duhul Lui ca sa ne invete din Cuvint.
         Sunt foarte multi, daca nu cei mai multi, care nu au gasit nimic in Domnul Hristos. Daca ar fi gasit ar fi renuntat macar in parte la ce e de natura omeneasca.Pavel gasise comoara vieti lui in Domnul Hristos.Spune unor credinciosi aceste cuvinte,1 Corinteni 2-2, Căci n'am avut de gînd să ştiu între voi altceva decît pe Isus Hristos şi pe El răstignit.Nu vedem apsolut nicaeri in epistolele lui ca ar aduce inainte ceva din educatia lui pe care o primise.As vrea sa intelegem ca nu e comoara mai de pret ca Domnul Hristos. Pavel intr-o imprejurare se apara fata de unii care ii contestau apostolia,cu ceva de natura paminteasca.Sa presupunem ca, ni se pune la alegere ceva extra ordinar de valoros din punct de vedere pamintesc si pe Domnul Hristos.Ce am alege?Sunt ferm convins ca , cei care au fost nascuti din nou si au gustat din partasia cu Acest Mintuitor slavit si au trecut sa se hraneasca cu El.Nu-L va da pentru nimic in lume.
         8 Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am perdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să cîştig pe Hristos,Apoi Pavel continua in versetul 8 spunind,Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, Nu stim cit trecuse in timp decind Dumnezeu se indurase de el.Dar vrea sa spuna ca,nu regreta aceasta schimbare de prioritati din viata lui.Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, Era o pierdere negresit pentru aceasta viata vremelnica, trecatoare.Dae el a realizat ca e mai de valoare sa se uite la lucrurile de sus unde este Mintuitorul lui.El indeamna pe cei rascumparati, Coloseni 3-1,Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu.As zice ca, intrun fel Pavel o terminase cu onorurile acestea pamintesti.
         Am intilnit pe unii din acestia care se faleau cu diplomele lor si care nu te puteai apropia de ei.Aveau pazitori,(Bodyguard).Pavel era simplu si se incredea in Dumnezeu faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus,  Domnul meu. Sa-mi fie ingaduit sa spun ca, acestia care is etaleaza diplomele nu-L cunosc pe Domnul Hristos. Fac aceasta afirmatie cu toata responsabilitaea , bazat pe ce ne descrie Cuvintul.Ca sa il cunosti pe Mintuitorul, trebuie sa te fi debarasat de tine insuti.El vrea ca sa aiba inteietate in toate lucrurile si negresit si in viata ta care spui ca esti al Lui.Poti sa il cunosti din teorie, din spusels altora dar nu dintr-o partasie personala cu El.Ei bine, Pavel nu mai vroia sa stie de nimic decit de,Hristos şi pe El răstignit.Este tare greu sa te deslipesti de tine insuti, de cine te crezi ca esti.Dar cind Dumnezeu a transformat viata ta , atunci nu il ai inaintea ochilor decit pe Domnul Hristos si pe El rastignit.
         Poate sunt multi care nu vor agreia cu aceste cuvinte. Dar sunt cuvintele care apartin lui Dumnezeu prin duhul Lui.Pavel il numeste pe Domnul Hristos, Domnul meu. Ei bine, sa iti fie Domn asta presupune ca El iti stapineste intreaga viata.Am intilnit foarte multi care se adreseaza asa, Hristos. Le este gura inclestata , nu pot pronunta Domnul Hristos.Am mai spus cu o alta ocazie,or nu iti este Domn ori consideri ca, daca ai aceste diplome te poti pune pe treapta cu El.Este adevarat ca Mintuitorul ne cheama frati ai Lui.Sa nu uitam ca El ne este Mintuitor si ca a platit pretul rascumparari noastre.Si Ap, as zice, scirbit de ce avea el inainte de al cunoaste pe Domnul Hristos,numeste ce alta data ii facea un deliciu, gunoi,Cine tine la un gunoi?Daca il arunci la lada de gunoi, nu te mai duci sa il ei inapoi. Pentru El am perdut toate şi le socotesc ca un gunoi,Asta e o nastere din nou autentica, facuta de Dumnezeu. Am auzit de persoane in a caror viata a intervenit Dumnezeu si i-a nascut din nou ca, si-au schimbat seviciul pe care il considera ca nu mai poate sa il profeseze.Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti fratii care au inteles ca, Domnul Hristos este comoara cea mai de pret in vietile noastre.


John Balarie
Los Angeles California,

Niciun comentariu: