miercuri, 18 februarie 2015

Efeseni 5:14. De aceea zice: „Deşteaptă-te tu, care dormi,................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Efeseni 5:14. De aceea zice: „Deşteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morţi, şi Hristos te va lumina.“

     Am citit un baner pe masina unui oarecare care il cunosteam ca e credincios.Iata ce scria: Wake up America Sau in romana este asa;Trzeste-te America. Atunci mi-a venit in minte sa vedem daca avem un loc in Cuvant care ne poate arata o trezire o venire la realitate spirituala. Sigur ca, am gasit versetul de mai sus.Negresit ca Ap, Pavel cand a scris credinciosilor din Efes, nu a avut in vedere politica ci trezirea celor care se adunau la olalta in biserica din Efes. Si Dumnezeu a lasat scris prin Duhul lui cel sfant si pentru generatiile care urmau sa vina dealungul timpului. Si astazi acest verset mi se pare mai de actualitate ca oricand. Cu alte cuvinte, ne este necesar si noua sa vedem daca suntem treji sau dormim.Versetul arata doua stari.Stari, in care unii dintre noi se poate gasi ca si cei din Efes.

     Una este de a te trezi din adormire. Iar alta stare in care se gasesc cei mai multi in adunare este starea de om mort.Intelegem ca amandoua  fac referire la modul spiritual.A doua este a te scula din morti.Doresc sa spun cate ceva de amandoua stari in care omul din adunare, se poate gasi.Asa cum am spus Apostolul scrie unora care se adunau la olalta in Efes.El nu se adreseaza celor de afara din adunare. Trebuie sa fim foarte atenti la acest amanunt de mare importanta.Aduc inainte pe cel ce doarme.„Deşteaptă-te tu, care dormi,Unde dormeau acestia? negresit in adunare sau mai se spune pe cale.Viata pe care o traim este un mers pe cale. Ca sunt doua cai, spune chiar Mantuitorul. 

Depinde pe ce cale ne aflam. Esti pe cea larga unde se merge cu gramada,atunci esi unul care nu numai ca dormi dar esti chiar mort spiritual.Unii din acestia din Efes, duceau o viata nu ca oameni trezi ci ca oameni care ii fura somnul, turmentati de adormire. Nu e de mirare ca atunci cand te fura somnul nu poti sesiza ce este gresit cu tine si nici in jurul tau.Daca la modul literal ai adormi la volan ce urmare ai avea?Ete usor de inteles ca ar fi dezastru.Uite un asa dezastru se gaseste azi prin adunari.Dece? pentruca unii dorm si alti sunt chiar morti.Nu e greu de inteles dece nivelul adunarilor este scazut.

     Cu mult mai mult sa dormi in timp ce vrasmasul da tarcoale.Daca ai viata in tine, ma refer la modul spiritual te vei destepta,sau te v-a destepta cel de langa tine dupa un timp.Daca vei fi ca cele cinci fecioare ne chibzuite sa nu fi treaz la venirea Mirelui, chiar daca te vei trezi, vei ramane pe dinafara.Dece? Pentruca in tine nu este duhul sfint ca undelemn care sa te instinteze cand vine somnul.As mentiona ca un nascut din nou, stie ce viata trebuie sa traiasca.Cei rascumparati stiu ca sunt intr-o continua veghiere. Nu poti veghea daca dormi.Si ca sa fiu mai explicit si cu acoperire din Cuvant am sa dau un loc unde vedem ca sunt multi care dorm deabinelea.

Unde dorm ei? In adunare s-au pe cale.1 Corinteni 11: 30. Din pricina aceasta sînt între voi mulţi neputincioşi şi bolnavi, şi nu puţini dorm.Daca cu cei care dorm situatia am zice nu este asa de grava, nu tot asa este cu cei care sunt morti. Din nou vorbesc de cei morti spiritual.Pana la urma si o stare si alta are consecinte tragice. scoală-te din morţi, Apostolul era constient ca printre cei ce se adunau la olalta erau si morti.Si azi se gasesc in adunari acesti morti spirituali, pe care Cuvantul ar putea sa-i cheme cadavre.Aceste cadavre miros greu.In ele nu e viata din Cel ce este viata,Domnul Isus.Fie ca cineva este mort fizic ca si Lazar sau mort spiritual, nu se v-a putea invia singur ca sa se scoale din starea de mort in care se gaseste.
     
La Lazar fiind mort fizic a fost necesara interventia Domnului Hristos cu glasul lui De Dumnezeu, de al aduce la viata.Cea de a doua moarte spirituala este necesara interventia lui Dumnezeu de al aduce pe om la viata.El v-a pune in cel mort spiritual, duhul Lui.Versetul de fata face referire la una si aceiasi persoana.Fie ca dormi sau esti mort spiritual tot una pana la urma este. Vei avea acelasi sfarsit tragic.Daca doarme unul  este ca si cand ar fi mort. Ce vreau sa spun este ca, daca doarme nu poate fi folositor nici pentru el si nici pentru cei din jurul lui. Este o fiinta inactiva.  In Scriptura somnul este asociat cu moartea.Sau moartea cu somnul. Iata ce avea sa-i spuna Miantuitorul Ioan 11:11„Lazăr, prietenul nostru, doarme: dar Mă duc să-l trezesc din somn.“.........13. Isus vorbise despre moartea lui, dar ei credeau că vorbeşte despre odihna căpătată prin somn.Iata deci, ca poti fi in adunare de multi ani si toti acesti ani sa fi dormit.Sau potrivit cuvintelor Domnului Hristos sa fi chiar mort spiritual.

Ei bine, in starea aceasta nu vei putea sa il astepti pe Mire cand El v-a veni.Apostolul Pavel are ceva de spus despre iubirea veniri Domnului Isus.2 Timotei 4: 8. Deacum mă aşteaptă cununa neprihănirii, pe care mi-o va da, în „ziua aceea“, Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.Ca sa iubesti venirea Lui trebuie sa fi intr-o stare treaza in asteptare.La modul literal daca am vedea o mireasa ca doarme si mirele este aproape sa vina,ce am zice noi despre acea mireasa?Am vazut pe unii care dormeu la modul fizic. Ma intrebam cu ce puteau acestia sa plece acasa din ce s-a vorbit? Acesta este un timp pierdut in Casa lui Dumnezeu.Apostolul Pavel vorbea la modul general. 

Lasand pe fiecare sa se analizeze unde se afla in relatia lui personala cu Mantuitorul, care potrivit Cuvantului El este acolo in mijloc ul adunari.Cei rascumparati sunt convins ca sunt sensibili la ce citesc in Cuvantul lui Dumnezeu.Se analizeaza si is pun intrebare unde ma gasesc eu?Aceasta stare de adormire este ca si moartea clinica.Domnul sa ne dea un duh de cercetare sa vedem daca dormim sau daca nu suntem chiar morti deabinelea. Cred ca ap, Pavel ar vrea sa dovedeasca prin aceasta expresie scoală-te din morţi, celor care sustin ca ei s-au intors la Dumnezeu, s-au inviat ei insasi.Dar ca ei nu se pot invia  singuri este un adevar de ne contestat.Si ca singura sansa este sa se indure Dumnezeu de ei.Abia atunci v-a pulsa viata noua din Dumnezeu in ei.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: