vineri, 6 februarie 2015

Romani 7:14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească:.................


f43bd-picture1bibliacutrandafir

Romani 7:14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sînt pămîntesc, vîndut rob păcatului.

     Ap, Pavel care era un slujitor al Domnului Hristos,aduce inaintea credinciosilor carora le scrie,acest mare adevar.Adevar, care se neglijaza daca nu chiar se ignora de cei mai multi din cei care citesc Cuvantul.Ce a scris Pavel credinciosilor din Roma nu a fost doar pentru ei. Acest adevar a fost lasat in Scriptura si pentru generatiile care urmau sa vina delaungul veacurilor, pana la venirea Domnului Hristos sa-si ia pe cei ai Lui.. Despre ce adevar este vorba? Iata la ce constatare a ajuns Pavel,Ştim, în adevăr,El vrea sa spuna ca ,Dumnezeu, nu ne-a lasat in necunpostinta despre acest adevar. Cu alte cuvinte, trebuie sa luam seama la ce scrie si cum citim din Scriptura.Altminteri ajungem sa tragem concluzii care aduc intelegeri diferite de cum vrea Dumnezeu.Si de aici porneste schizmele printre cei ce se aduna la olalta.

     Daca stim in adevar, trebuie sa aplicam in viata ce stim. Si ce stim? Iata ca spune el ce stim; că Legea este duhovnicească: Cum adica duhovniceasca? Este opusul la fireasca. Adica, nu putem citi ceva din Cuvant si sa interpetam dupa cum ne duce pe noi aceasta minte care face parte din ce este carnal.Intrebarea este, daca stim sau am ajuns la intelegerea ca Lege, Cuvantul lui Dumnezeu, este duhovniceasca.Iata cum vede Pavel o minte care poate sa discerne ce e duhovnicesc(spiritual) de ce este carnal.Romani 12:2. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia,  Cu alte cuvinte, sa nu folositi mintea in felul lumi de a analiza ceia ce cititi din Cuvant.ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre,O minte care nu este inoita de Dumnezeu va gandi in felul lumi carnal.Rezultatul v-a fi dezastruos din punct de vedere al invataturi. ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvîrşită.Nu poti deosebi voia lui Dumnezeu cu o minte care nu a fost transformata, inoita de Dumnezeu. Dece? Pentruca o astfel de minte se ocupa cu lucruri pamantesti.

     Iata dece, asistam la fel de fel de invataturi care mai de care mai deplasate dela Adevarul Scripturi.Legea este duhovnicească:Deci, este usor de inteles ca;Nu vom putea ajunge sa intelegem ceia ce Dumnezeu vrea sa intelegem cu o astfel de minte carnala.Ca sa putem realiza ca, Legea, care este Cuvantul lui Dumnezeu, este duhovniceasca, trebuie sa fim duhovnicesti si noi. Ce inseamna sa ajungi sa fi duhovnicesc? Sa fi nascut din nou. Fara aceasta nastere din nou nu ai niciun interes si nici nu poti intelege lucrurile din Scriptura la modul duhovnicesc, spiritual.Am mai spus si mai spun si acum aceste cuvinte; “nu conteaza cati ani ai de cind participi la stringerile celor rascumparati”Conteaza daca a lucrat Dumnezeu in viata ta si te-a transformat dintrun om firesc carnal, intun om Duhovnicesc, spiritual.Cu alte cuvinte, viata pe care o traiesti cara cu ea evidenta unui om nou.Daca ai fost nascut din nou, transformat, abia atunci vei intelege ca Cuvantul lui Dumnezeu este Duhovnicesc, spiritual.

     Nu incerca sa aduci inaintea fratilor si surorilor din gandirea ta pe care o ai dintr-o mintae carnala, fireasca.Este dezastru pe care il produci in intelegerea celor ce te asculta.As vrea sa mentionez ca; “ cel care a fost nascut din nou v-a respinge orce este carnal, firesc”  Dar la strangerile celor rascumparati sunt persoane noi sau care inca nu sunt crescute suficient sa discerne ce este duhovnicesc de ce este firesc.Celui nascut din nou,Duhul lui Dumnezeu ii da lumina. Acestia sunt cei a caror minte Dumnezeu i-a ajutat sa si-o schimbe potrivit cu o gandire duhovniceasca, spirituala.Am intalnit persoane care se strang la olalta cu cei rascumparati si vroiau sa spuna si ei din Cuvant cate ceva.Dar nu is vedeau starea lor ca e fireasca. Intreaga viata nu o pute-ai deosebi de a unuia care nu este copil al lui Dumnezeu.Sunt unii dintre acestia care insista, preseaza in adunare sa dea invatatura.Ce fel va fi invatatura lor? Negresit, fireasca carnala.

      Intreaga Scriptura este de natura Duhovniceasca, spirituala. De aceia Pavel uitandu-se la el insusi realiza acest mare adevar.Si el ca si orcare rascumparat al Domnului Hristos, a trecut prin perioade de crestere spirituala, spre maturitate.Iata-l in continuare ce spune el, “ dar eu sînt pămîntesc, Este mare lucru sa te vezi ce esti si cine esti.As spune ca, este chiar o virtute de a fi sincer cu tine insuti.Nu prea vezi printre cei ce vestesc Cuvantul o astfel de stare, de virtute.Pavel are  dreptate cand spune acest lucru.Se vedea pe el insusi ca este in trupul lui o lupta acerba.Dar prin harul lui Dumnezeu si prin dorinta lui de a sluji Domnului aceasta lupta era tinuta in stapanire(supt control) de firea din Dumnezeu.Dece era aceasta lupta?Pentruca avea in el si firea din Dumnezeu.Aceasta fire il vrea pentru Dumnezeu. Dar era si trupul carnal care tragea la pacat, sau la a interpeta Cuvantul (legea) in mod firesc.

     Cand ai ajuns sa intelegi ca trupul este pamantesc si ca are tendinta sa te tina legat de ce este pamantesc,te vei lupta cu o lupta continua.Pentru cel rascumparat nu este relaxare, odihna in aceasta lupta.Vei fi intrun razboi continu cu insusi trupul si apucaturile lui.As concluziona cu acest amanut;Iti traiesti viata in mod firesc, sa nu te astepti ca vei intelege Cuvantul (legea) in mod duhovnicesc.Sa-mi fie ingaduit sa spun,Cei mai multi asa vad ceia ce citesc la modul firesc.Nu este de mirare pentruca filtrul (mintea)lor este unul, carnal.Vedem ca sunt printre noi astfel de oameni care ori nu au nimic de aface cu nasterea din nou, inoirea minti, or ignora ceia ce Cuvantul ne invata. De aici, pornesc situatii care separa pe cei ce se aduna la olalta.Fiecare dintre cei ce se considera ca sunt chemeti sa dea invatatura ar trebui sa puna la inima acest verset.Legea,Cuvintul este duhovnicesc iar eu traiesc in trup carnal si trebuie sa domine in mine ce este Duhovnicesc, spiritual pentru a intelege ce citesc din Cuvant.Domnul sa ne dea har sa putem sa ne analizam.

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: