duminică, 1 februarie 2015

Exod 33:3. Suie-te în ţara aceasta unde curge lapte şi miere................



f43bd-picture1bibliacutrandafir

Exod 33:3. Suie-te în ţara aceasta unde curge lapte şi miere. Dar Eu nu Mă voi sui în mijlocul tău, ca să nu te prăpădesc pe drum, căci eşti un popor încăpăţînat.”


Vedem aici cum poporul Israelit era protejat de Dumnezeu insusi prin faptul ca nu voia sa mearga in mijlocul lor.Ca sa evite Dumnezeu sa nu-i pedepseasca in mania Lui, ii lasa singuri.Dumnezeu avea o alta relatie cu Poporul Israel care asa cum am spus de multe ori era o relatie pamanteasca.Cu noi care spunem ca suntem ai Lui prin nasterea din nou. Facand tot odata si dovada prin felul de a trai. Dumnezeu cu noi cei rascumparati are o relatie deosebita.Prin Domnul Hristos suntem un popor Ceresc.Moise era cel care ii conducea pe Israeliti. Iata ce ii spune Dumnezeu lui Moise care urma sa duca pe popor in Tara Canaan. Suie-te în ţara aceasta unde curge lapte şi miere.Vorbirea aceasta era simbolica.Nu a curs nici-o data lapte si miere. Ce vrea sa spuna Dumnezeu ca veti avea belsug.Daca pe Israeliti i-a condus Moise, sigur, supt calauzirea lui Dumnezeu. Cum stau lucrurile in situatiile vieti noastre care mergem spre Canaanul ceresc?Avem si noi nevoie de un calauzitor.


Poate se vor gasi si unii care vor spune ca ei nu au nevoie de calauza spre Canaan.Sunt scoliti teologic si se descurca ei cu ce au fost invatati sa treaca prin pustiul acestei lumi, ca sa ajunga in Canaan.Atat timp cit omul se considerea instare sa faca ceva fara sa apeleze la ajutorului Dumnezeu, este falimentar.Vedem ca Moise a apelat la Dumnezeu.Cei rascumparati il au pe Domnul Hristos ca calauza asa cum era pentru Israeliti Moise la vremea aceia. Israelitii aveau un drum lung de parcurs pana in Canaan. Era pustia Sinai care erau pentru ei drum necunoscut.Iosua care i-a dus pentruca moise nu a intrat,le-a spus aceste cuvinte; Casa a lui Israel, veti merge azi pe un drum unde nici voi si nici parintii vostri nu au mers.Cu alte cuvinteni cei de azi, ca sa ajungem acolo avem nevoie de calauzirea lui Dumnezeu prin Domnul Hristos.


Pentru copiii lui Dumnezeu lumea in care calatoresc este pustia pe care trebuie sa o transverseze, cu necunoscutele care pot aparea in calea lor.Nu vor putea sa o treaca fara calauzirea Domnului Hristos.Stim ca, relatia poporului Israelit cu Dumnezeu era pamanteasca. Iata dece le-a dat o calauza pamanteasca ca si ei.Pentru cei rascumparati Dumnezeu a dat pe Fiul Sau, pe Domnul Hristos care va duce pe toti ai Lui in Canaanul ceresc.Avea sa spuna Mantuitorul aceste cuvinte;Matei 28; 20.   iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Cei rascumparati stiu ca au un Mantuitor care nu-i v-a abanduna in pustia acestei lumi. Canaanul Ceresc, este cu mult mai bogat pentru cei care vor intra in el.Israelitii chiar daca au ajuns acolo in Canaan pe parcursul istoriei lor nu au fost scutiti de razboaie, de vrasmasi, de boli si moarte.Nici azi inca nu au odihna pe care le-a promis-o Dumnezeu cu privire la ce este pamantesc.


 In Canaanul Ceresc nu vor mai fi nimic din ceia ce Israeliti au intampinat in  tara pamanteasca.Cartea Apocalipsei ne arata ca nimic din toate acestea nu vor mai fi acolo. Sunt multe locuri unde putem vedea ce atitudine a arata acest popor fata de Dumnezeul cel viu si adevarat.Dar Eu nu Mă voi sui în mijlocul tău, Dumnezeu deseori era intristat de acest popor.Ce v-a fi zis Moise la aceste cuvinte ale lui Dumnezeu? Iata ce citim mai jos in versetul 15,Moise i-a zis: „Dacă nu mergi Tu însuţi cu noi, nu ne lăsa să plecăm de aici.Tentatia era mare dupa ce Dumnezeu le-a spus ca in tara pe care le-o v-a da curge lapte si miere.Veneau din pustie unde li se scarbise de mana de fiecare zi si prepelite pe care le-au avut.Moise era om si is cunostea puterile ca sunt limitate. Lasa Domnul Hristos  pe cei rascumparati ai Lui sa ajunga singuri in Canaan? Cine ar putea sa ajunga acolo? La fel vor zice si  rascumparatiii Domnului Hristos; “ daca nu mergi Tu cu noi nu vom ajunge acolo”Nu se v-a prezenta Mantuitorul inaintea Tatalui fara aceia pe care i-a dat spre mantuire.Domnul Hristos da asigurarea ca El este cu cei rascumparati pana cind vor ajunge in Cananul ceresc, in Casa Tatalui.


Iata insusi cuvintele Mantuitorului ca dovada a prezentei Lui in viata celor rascumparati pe parcursul acestei pribegi in pustia acestei lumi.Matei28: 20. …..Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Vedem ca Domnul Hristos da garantie celor rascumparati ai Lui. Singuri ne-am prapadi pe drumul acesta din pustie.Pentru inceput Dumnezeu i-a spus lui Moise ca nu merge in mijlocul lor. El nu vroia sa-i nimiceasca din pricina comportari lor fata de El. sa le vada nemultumirea ca le da numai mana si prepelite.Dar Moise a insistat, a mijlocit, pe langa Dumnezeu. Si iata ca Dumnezeu is schimba hotararea pe care o luase.14. Domnul a răspuns: „Voi merge Eu însumi cu tine, şi îţi voi da odihnă.“Mijlocitorul nostru a celor rascumparati este la dreapta Tatalui pentru noi.Numai ca Moise nu v-a intra in Canaan cu poporul.In schimb Domnul Isus ne v-a intalni pe norii cerului si ne va prezenta Tatlui.


Cunoastem istoria acestui popor ca, Iosua a intrat cu alta generatie in Canaan.Pe cei rascumparati Domnul Hristos i-a luat si nu-i mai lasa din mana Lui pana ce nu ii v-a duce la destinatie in Casa Tatalui.Moise s-a intristat negresit la cuvintele lui Dumnezeu ca nu v-a merge cu el. Asa cum am spus, drumul era lung, necunoscut si plin de primejdii. Dar Dumnezeu in final tot i-a dus in Canaan prin alt slujitor al Lui, Iosua.As adaoga acest aspect ca, cei rascumparati nu au dece sa se teme pe acest parcurs al calatoriei lor spre Canaanul Ceresc. Dece? Pentruca Domnul Hristos care i-a luat in grija Lui ii v-a duce la destinata care este vesnica.Cei ce au dubiu in privinta aceasta, nu il cunosc pe Domnul Hristos ca Mantuitor personal.Ca unul care nu abandoneaza ce Tatal i-a dat.Acestia sunt Mireasa Lui scumpa, pentru care a platit pret de rascumparare ca sa o aiba. Pentru unii poate parea pur teorie. Dar pentru cei care au expiermentat aceasta relatie de partasie cu Domnul Isus este realitae in asteptarea intalniri cu El.Cei ce suntem ai Lui ar trebui sa fim plini de bucuria intalniri cu El.Dumnezeu sa ne dea harul sa il asteptam, chiar daca arsita pustiei este dogoritoare.Curand se v-a sfarsi calatoria si vom aiunge in Canaanul ceresc.Cate-va ganduri de incurajare pe acest drum spre Canaanul Ceresc pentru fratii si surorile mele care uneori pot cadea in deznadejde.


John Balarie
Lps Angeles California!
 

Niciun comentariu: