sâmbătă, 13 iunie 2015

1 Corinteni 14:25. ……………..în adevăr, Dumnezeu este în mijlocul vostru....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

1 Corinteni 14:25. ……………..în adevăr, Dumnezeu este în mijlocul vostru.26. Ce este de făcut atunci, fraţilor? Cînd vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cîntare, altul o învăţătură, altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească.


    Sa vedem cum se desfasura adunarea primara de pe vremea ap, Pavel.Diferea ea de cum se desfasoara acum? Nu cred, pentruca acesta este motivul de ap, Pavel le aduce inaintea lor aceste cuvinte.Pavel vroia ca totii fratii sa fie implicati (involve) in strangerile lor laolalta.Erau intre ei diferite situatii atunci cand se strangeau inpreuna. Situatii  pe care le gasim si in vremurile noastre.Suntem martori la indepartarea de adevar si a Cuvantului lui Dumnezeu.Si atunci erau tendinte ca si in zilele noastre ca omul sa ia locul Cuvantului lui Dumnezeu.Deaceia ap, Pavel insuflat de Duhul sfant le da aceste indemnuri.El ii atentioneaza ca, Dumnezeu este prezent in strangerile lor.în adevăr, Dumnezeu este în mijlocul vostru.Fiind prezent, cum ar trebui sa se desfasoare aceste intalniri a celor credinciosi?Cuvintele de baza sunt; Sfintenia,temerea de Dumnezeu si Armonia.(sau intelegerea reciproca)Cand vorbim de armonie,Asta  cuprinde;intelegere, ingaduinta si in ultima instanta PARTASIE.Si partasia are scopul si dulceata ei spirituala.Nu toti realizau acest adevar si nici in zilele noastre nu se pune pret pe prezenta Domnului Hristos de toti cei ce se strang .


    Pavel le aducea aminte ca,Dumnezeu este în mijlocul lor.Nu se putea trece cu vederea prezenta lui Dumnezeu.Asa era in vechime le cortul intlniri mai apoi la Templu si acum in strangerile celor rascumparati ai Domnului Hristos.Nu era o strangere oarecare pe care o pot avea anumiti oameni.Era Adunarea in sarbatoare la care participa insusi Dumnezeu.Psalmul 89:7.O astfel de adunare trebuie sa tina cont de prezenta lui Dumnezeu in mijlocul celor ce se adun.Parca ar vrea sa spuna Ap, Pavel, intr-o astfel de strangere Ce este de făcut atunci, fraţilor? Aici este problema cu care se confruntau adunarile pe vremea aceia si nu e cu nimic mai diferit azi.La intrebarea aceasta pe care o adreseaza el, da si un raspuns care poate nu toti la primit cu satisfactie.Poate si atunci erau unii care nu mai aveau loc si alti frati sa spuna nimic de ei. Iata ca Pavel este indemnat de Duhul sfant sa le aduca inainte un mod de a te comporta in Casa lui Dumnezeu.Cînd vă adunaţi laolaltă,In casa ta si in orcare alt loc poti actiona potrivit cu interesele pe care le ai. Dar in casa lui Dumnezeu , toti cei ce se strang laolalta sunt supt privirea atenta a lui Dumnezeu.Se scapa din vedere acest lucru,apar stari care duc la tulburare nu la partasie. Atunci ne intrebam, pentru ce ne strangem?Sa ne tulburam?Cei ce realizeaza ca, Domnul Isus este in mijlocul lor, vor aplica ceia ce citim in Eclesiastul 5:1.Păzeşte-ţi piciorul, cînd intri în Casa lui Dumnezeu, şi apropie-te mai bine să asculţi, decît să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.Acest verset ar trebui sa ne dea mult de gandit.
    Acesta este si motivul strangeri laolalta,ca numele Lui sa fie laudat.dacă unul din voi are o cîntare, altul o învăţătură, Aduce Pavel inainte cate-va din sugestiile pe care vrea sa le dea acestor frati adunati impreuna.Fiecare din frati are libertatea sa dea o cantare, sa aduca un gand din Cuvaintul lui Dumnezeu. Lucru pe care poate nici atunci nu se vedea in strangerile lor.Cu mult mai mult acum in timpul nostru.Nu stiu, dar vor fi si adunari care doresc ca fratii sa aiba libertarea de a impartasi din Cuvant un gand.Personal nu am avut ocazia sa vad asa ceva.Numai in strangerile de casa care le-am apucat intrecut.Pavel vrea sa spuna ca, fratii au libertatea sa aduca ceva prin Duhul lui Dumnezeu.altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă,Aceste doua pe care Pavel le aduce inainte a creiat confuzie dealungul vremi printre cei ce se strang laolalta.Sa vedem potrivit Cuvantului ce va insemna aceasta descoperire,Nu cred ca gresesc daca spun ca, orce descoperire pe care Dumnezeu o da unui frate sau altul este lumina pe care o primeste din Cuvant la ceia ce citeste prin armonizarea cu intreg Cuvantul.Nu este vorba de niste reveleti personale la care restul de frati nu au acces.Si la urma sa ramana impresionati. Cuvaintul ne sta la indemana orcarui dintre noi.Numai ca, unii frati pun pret pe el alti doar il frunzaresc cum am mai spus. Si uite in asta sta diferenta de descoperire.Cu toate ca sunt si azi unii care sustin ca ei au revelatii.


    Apoi,o vorbă în altă limbă, cei mai multi, in mod tendentios, fac mare discutie valva pe marginea vorbiri in limbii.Am mai spus cu o alta ocazie ca, acest fenomen a fost dat(Ingaduit) doar in biserica din Corint. Fiind un fenomen izolat.In nici-o alta biserica nu mai vedem asa ceva.Am toata convingerea ca, este vorba de limbile care se vorbeau la vremea aceia in popor.Faptele apostolilor ne relateaza acest fenomen destul de clar.Faptele Apostolilor 2:5Şi se aflau atunci în Ierusalim Iudei, oameni cucernici din toate neamurile cari sînt supt cer.Trec repede peste acest aspect ca am mai spus cu alta ocazie mai pe larg.Ca sa nu fie confuzie si nici cei ce cred altfel sa nu fie frustrati am sa continui cu ce explicatie da Ap Pavel in privinta aceasta.altul o tălmăcire, Acest cuvant de a talmaci inseamna a traduce in limba celor care erau adunati si nu intelegeau limba in care un frate sau altu is expunea gandurile inaintea adunari.Printre ei erau si straini si aveau aceasta libertate de a aduce inaintea fratilor ce descoperire (Intelegere) le da Dumnezeu din Cuvant.


    Dar pentruca ceilalti nu cunosteau limba era necestar de un traslator, un traducator.Apoi Pavel, conclude ca, ce este impoartant este ca toate să se facă spre zidirea sufletească. Nu e nimic mai daunator intr-o adunare decat atunci cand cineva cauta sa is impuna punctul lui de vedere.Se opsearva daca ce a spus un frate sau altul este spre zidire sau nu.In adunare sunt frati care au acest simt de a discerne ce este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu.Pavel intr-o imprejurare spune, multumesc lui Dumnezeu ca eu vorbesc in limbi mai mult decat voi toti.A fost la atena, le-a vorbit grecilor in Greaca. A fost la Roma, le-a vorbit romanilor in romana.Si uite asa peste tot in calatoriile lui folosea vorbirea pe intelesul celor cu care intra in contact.1 Corinteni 14:18. Sunt unii azi care bolborosesc si sustin ca vorbesc in limbi.Dumnezeu nu are invedere ca sa creieze confuzie in randul celor ce se strang laolalta. Chiar daca ar fi accept ca in Corint s-a vorbit in limbi “ingeresti” am spus ca a fost un fenomen izolat. Dumnezeu l-a ridicat din pricina  omului considera ca un lucru de apucat,ca ii apartine lui.Tot in Corint erau lucruri pe care spune Pavel nici chiar la pagani nu le intalnesti. O strangere laolalta, este dupa voia lui Dumnezeu atunci cand Domnul Isus, este cinstit in mijlocul celor ce se aduna in numele Lui.


Spre referinta,Iata dece Mantuitorul le-a poruncit ucenicilor sa nu spuna ca El este Hristosul;Luca 22;67. „Dacă eşti Tu Hristosul, spune-ne!“ Isus le-a răspuns: „Dacă vă voi spune, nu veţi crede;

John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: