joi, 4 iunie 2015

Matei 13:33. Le-a spus o altă pildă, şi anume: ....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Matei 13:33. Le-a spus o altă pildă, şi anume: „Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un aluat, pe care l-a luat o femeie şi l-a pus în trei măsuri de făină de grîu, pînă s-a dospit toată plămădeala.“


         Mantuitorul vorbea multimi de Imparatia Cerului sau a lui Dumnezeu. Cu El erau si Ucenicii Lui.De data aceasta le aduce in atentie o alta pilda. Le-a spus o altă pildă, şi anume: Am mai spus si cu alte ocazii ce este o pilda. Pilda este o asemanare,infatisare,a unor lucruri cu caracter  pamantesc, care o face mai usor de inteles pe cea spirituala,duhovniceasca.Prin asemanarea pamanteasca, se poate intelege mai bine ce vrea sa ne arate Mantuitorul in domeniul spiritual. Dar trebuie stiut ca, orcat ar fi infatisate de bine lucrurile spirituale, nu vor fi intelese decat de cei ce sunt spirituali.Asa ca, nu e de mirare ca nu se inteleg multe lucruri din Cuvant de cei mai mult.Acestia le inteleg fireste pentruca ei sunt firesti.Nu era de asteptat ca multimea si nici chiar Ucenicii sa poata sa inteleaga ce vrea sa le spuna Domnul Isus.Dece? Pentruca toti erau firesti.


         Dar nici chiar  in zilele noastre nu sunt prea multi din cei ce se considera crestini care sa poata sa inteleaga la modul spiritual din ceia ce citesc din Cuvant.Chiar daca unii dintre acestia vorbesc sau dau invatatura printre cei ce se aduna la olalta.Dece nu intelegeau aceia si nici cei de azi? Pentruca ei nu erau si nu sunt spirituali.Cu o alta pilda mai inainte cea cu negina si graul, Ucenicii l-au intrebat pe Domnul Isus, sa le spuna ce inteles are pilda spusa. Si nu era pentru prima data cand ei il intrebau ca nu inteleg.Mai il intrebase si cu Tarina cand Mantuitorul le-a explicat-o.Dar ii vedem pe Ucenici dupa coborarea Duhului Sfant ca, au devenit oameni spirituali.Nu mai era Mantuitorul cu ei sa le explice.Ce te face spiritual, adica te scoate din starea de gandire fireasca este Duhul lui Dumnezeu. Si acest Duh al lui Dumnezeu nu locuieste decat in cel ce a fost nascut din nou.Nu  intelectualitatea si nici o alta abilitate cu caracter firesc te face sa poti intelege din Cuvant.Si vai, cati mai apeleaza la ce e firesc.


         Acum, Ucenicii erau  invatati de Duhul sfant.Iata dece zic, Cel nascut din nou are acces la explicatia pe care Duhul Sfant o da din Cuvantul lui Dumnezeu unui copil al Lui.Daca pana atunci Mantuitorul a infatisat Imparatia cerului supt alte forme, de data aceasta El aduce in atentie,„Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un aluat, Noi toti stim ce inseamna un aluat,chiar daca nu ne ocupam cu aceasta indeletnicire de bucatarie.Ce vroia sa spuna Domnul Isus prin acest aluat ? In romana citim de trei parti facute de femeia din aceasta pilda.l-a pus în trei măsuri.Nu inteleg dece sa puna faina in trei masuri?Normal se pune intr-o singura masura si dupa ce creste tot aluatu, rupi din el cate portii vrei.Asa este intelesul pe care il gasesc practic la orce gospodina.Daca la modul literal se pare ca traducerea nu ar fi cea mai buna,ba chiar nu face sens,o vom intelege la modul spiritual ca este as zice, foarte potrivita.Aceste amandoua traduceri are de aface cu Biserica vie a Domnului Hristos. Ca sa vedem ca la modul literal in engleza, a cuprins asa cum am spus ceva mai sus…Si anume, o singura masura.Care arata o aceiasi omogenitate a Biserici vi in trupul Domnului Hristos.


           Aluatul dupa ce a crescut toat in mod omogen,sa poate fi separat, dar sa aiba aceiasi consistenta.Fratii si Surorile pot desprinde destul de bine ce vreau sa spun referitor la modul spiritual. The kingdom of heaven is like yeast tradus, ( drojdia)that a woman took and mixed into about sixty pounds[b] of flour until it worked all through the dough.”Uite aici vedem ca femeia a pus aproximativ saizeci de pounds de faina.1 paund =0.453592.Asta pentru cei ce nu sunt familiari cu aceasta masura.Asa cum am spus este normal sa pui intr-o singura cantitate si apoi, dupa ce a crescut, sa o separi in trei portii cum citim in romana. La ce as dori sa ne oprim este aceasta separare. Negresit ca Mantuitorul a dat un numar relativ. El putea sa dea un alt numar. Ce a vrut sa scoata in evidenta este inmultirea care e asemanata cu drojdia de aface cu Imparatia cerului sa se extinda.Atentia Lui era indreptata asupra acestei Imparati.Dar cine este Imparatia cerului ? Fara ca sa stim cine este nu vom putea sa intelegem dece a adus in atentie aceasta divizare si tot odata inmultirea aluatului.Negresit, ca ma gandesc la modul spiritual. Aspect in care copiii lui Dumnezeu sunt direct interesati.Am spus cu alta ocazie cand am scris ceva despre aceasta Imparatie a cerului sau a lui Dumnezeu cine este.


         Nu vreau sa mai repet as da numai un loc unde putem vedea cine este sau ce este imparatia Cerului si unde se afla,unde se gaseste, la timpul acesta odata cu venirea Domnului Isus. Luca 17:21. Nu se va zice: «Uite-o aici», sau: «Uite-o acolo!» Căci iată că Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru.“ Atunci spuneam mai pe larg cum inteleg aceste cuvinte pe care Mantuitorul le aduce aici in Luca inaintea celor carora le vorbea.înlăuntrul vostru. Sunt convins ca Mantuitorul facea referire ; In launtru vostru ca popor, in niciun caz in inima lor.Domnul Isus si cu cei pe care Dumnezeu ii da Lui, erau Imparatia Cerului printre oameni.Oricum, ma intorc la acea separare  a aluatului si  inmultiri lui. Sa vedem ce a avut in vedere Mantuitorul sa spuna prin aceasta infatisare.Am vazut deci, cine este imparatia Cerului pe pamant printre oameni. Sunt cei rascumparati ai Domnului Hristos.Am sa scurtez prin a face o asociere intre Imparatia Cerului, Cei rascumparati, pusi de Dumnezeu la olalta.


         Acest aluat, care creste Biserica vie a celor din tai nascuti sunt cei rascumparati pe care Dumnezeu ii pune impreuna la olalta. Evrei 12:23. In decursul Istoriei crestine s-a imultit asa de mult ca nu a mai fost cu putinta sa stea cu totii impreuna la olalta fizic. Cuvantul ne arata ca in Ierusalim; Fapte 8:1…..În ziua aceea, s-a pornit o mare prigonire împotriva Bisericii din Ierusalim. Şi toţi, afară de apostoli, s-au împrăştiat prin părţile Iudeii şi ale Samariei.  Iata deci, ca Dumnezeu avea dela inceput sa separe intreg aluatul si sa il faca in multe alte bucati. Strangerea la olata are si ea o limita in anumite circumstante. Asa ca intrun fel sau altul trebuie sa se separe intreg aluatul.Care este Biserica vie a lui Dumnezeu.Drojdia as asemanao cu Duhul Sfant care lucreaza la cresterea acestei biserici a lui Dumnezeu.Fapte 2: 47…..Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mîntuiţi. Cate-va ganduri cu privire la acest aluat impartit in mai multe portii.Si drojdia  care e (Duhul Sfant) ingredientul care face sa creasca, sa se inmulteasca dar si sa stea intr-o compozitie omogena..Din nou doresc sa le imparasesc aceste ganduri din Cuvantul sfant al lui Dumnezeu, cu Fratii si Surorile mele de pretutindeni.O seara binecuvantata pentru cei care se gasesc la sfarsitul zilei. Iar pentrui cei care sunt inca in zi, o zi binecuvantata.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: