marți, 21 iulie 2015

Iacov 5:16. Mărturisiţi-vă unii altora păcatele, şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ...................

f43bd-picture1bibliacutrandafir

Iacov 5:16. Mărturisiţi-vă unii altora păcatele, şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.


    Cat de gresit se poate intelege ceia ce se citeste din Cuvantul lui Dumnezeu, daca nu avem lumina de sus. Apoi,Dumnezeu da lumina copiilor Lui.Am mai spus si cu alte ocazii ca sunt printre cei ce fregventeaza adunarile care citesc si nu pot desprinde macar un gand din ceia ce citesc.Cred ca citirea superficiala a Cuvantului duce chiar si pe cei sinceri sa ramana doar la ce citesc literal.Mărturisiţi-vă unii altora păcatele, Iata ce citim in acest inceput de verset. Ce vrea sa ne invete Cuvantul cu privire la a ne marturisi pacatele?Sunt unii pe care i-am intalnit care spuneau ca este un singur om caruia sa iti marturisesti pacatele.Am incercat sa explic ca, Cuvantul are in vedere relatia de partasie intre cei ce sunt credinciosi.Si chiar si intre relatia intre oameni cand spui, “ am gresit te rog sa ma ierti”Atmosfera de incordare se schimba, devenind o relatie de liniste si pace.


    Dar aici este vorba de cei care se string la olalta in intimitate.Si deseori se intampla sa gresim unul impotriva altuia. Cum? Uie, chiar cu vorba sau si cu privirea cu o atitudine sfidatoare,cu anumite afirmatii pe care le facem unuia sau altuia despre un frate oarecare. Cuvantul ne-a lasat aceasta alternativa, mijloc de a pune relatia din nou la punct. Zic alternativa, pentruca poti sa pui relatia la punct sau nu.Poti ramanea intepenit in grumaz si lucrurile vor deveni tot mai tensionate.Relatia care este necesara in a convetui in pace si liniste intre noi ca fratii ai Domnului Hristos, este marturisirea Ai gresit intrun fel fata de un frate? Este simplu. Te duci si iti ceri iertare.Iti marturisesti ce ai spus despre acest frate si totul este dupa Cuvant.Este inevitabil sa nu gresim unii fata de alti  in vreun fel. Iata dece Dumnezeu ne-a lasat scris care este remediul in a pune relatia la punct intre fratii.


      Apoi Cuvantul ne arata; şi rugaţi-vă unii pentru alţii, Suntem chemati sa ne rugam unii pentru alti. Dece? Pentru a nu mai repete astfel de pacate.Nu sunt exclusi niciun Frate sau  Sora de a nu cadea in gresala.Am intalnit pe cineva care trecuse printr-o situatie grea si un frate a anuntat in adunare sa se roage fratii. Acestui frate nu i-a convenit ca s-a anuntat in adunare. Nu intelegea saracul ca suntem chemati sa ne rugam unii pentru alti.Avem nevoie sa ne sprijinim in rugaciune chiar daca relatiile sunt “excelente” intre noi.Cuvantul face referire aici ca să fiţi vindecaţi. Cred si nu gresesc sa spun ca, ap, Iacov vorbeste de vindecarea unei boli fizice. Dar tot asa de bine o putem aplica la aceasta boala spirituala a pacatului. Una din aceste boli spirituale este vorbirea de rau.Sa fiti vindecati ca sa nu o mai practicati  aceasta boala, sau oricare alta boala spirituala ar fi.Pentru cel nascut din nou,este o nevegiere vorbirea de rau nu o practica cu care este obisnuit in viata lui.Ap, Iacov aduce in atentia credinciosilor boala aceasta fizica, trupeasca.Orcare ar fi aceasta boala, de orce natura nu este ceva care sa te simti confortabil cand se abate asupra ta.


    Dar ca copii ai lui Dumnezeu trebuie sa intelegem si aspectul acesta; “Dumnezeu, poate folosi in vietile noastre si boala ,suferinta, ca mijloc de disciplinare, corectare”.Asa ca, o sa vedem ce efect are sau nu, are rugaciunea in anumite cazuri.Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.Apostolul incuraja, imbarbata, pe credinciosii carora le scria. Si nu numai ei aveau nevoie de imbarbatare. Dealungul veacurilor toti copiii lui Dumnezeu au trecut prin situatii delicate, suferinta, boala.Asa ca, in astfel de situatii avem nevoie sa ne rugam unii pentru alti.Apostolul aduce in atentie rugaciunea care are efect binefacator in vietile celor rascumparati.Dar trebuie sa luam seama ca specifica ceva import Apostolul. Cum trebuie sa fie rugaciunea;“rugaciunea fierbinte” Unii au inteles ca trebuie sa strigi sa te agiti, sa gesticulezi cu mainile deasupra capuli,sau mai stiu ce agitatie poate fi.Nu asa se manifesta o rugaciune fierbinte.


    Cred ca ,o rugaciune fierbinte, inseamna sa o faci din inima, cu interes si fara indoiala.Tot Iacov spune ca,”cereti si nu primiti ca va indoiti”Dumnezeu nu 
intotdeauna implineste rugaciune pe care un frate sau altul, sau o sora o inalta catre El. Dece? Pentruca asa cum am spus poate fi un motiv de disciplinare, de sfintire a celui rascumparat situatia prin care trece.Am sa aduc in atentie doua rugaciuni care au fost facute fierbinte ,dar pe care Dumnezeu nu le-a onorat, indeplinit. Prima este a Domnului Hristos in Gradina Getsimani.Mantuitorul se roaga insistent, fierbinte, Tatalui sa treaca paharul dela El.Tatal a ascultat-o dar nu a implinit-o.Era dezaztru daca o implinea. Eram pierduti pe veci.Am scris ceva mai mult din rugaciunea Mantuitorului in Getsimani,cu alta ocazie.


    Apoi, a doua o avem la ap, Pavel care s-a rugat lui Dumnezeu sa-i ia tepusul pe care-l avea si ii facea viata neconfortabila. Dumnezeu i-a spus simplu, “Harul Meu iti este indeajuns”In toate cazurile, situatiile prin care Dumnezeu ingaduie sa trecem, trebuie sa ne impacam cu voia lui Dumnezeu zicand, “faca-se voia ta” Dece sa spunem asa?Pentruca, voia lui Dumnezeu este;Romani 12;2. ….   ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvîrşită. Ap,Pavel arata cum este voia lui Dumnezeu. Unii au ajuns pana acolo in cat iau literal si is pun mainile zicand ca in felul acesta respecta ce Iacov ne invata.Sunt doua aspecte pe care trebuie sa tinem seama de ele ca sa nu cadem in depres spiritual, sufletesc. Atunci cand Dumnezeu nu implineste ce i-am cerut.Unul este,vindecarea fizica nu depinde de noi oamenii.Apoi trebuie sa stim cum am spus ca, Dumnezeu foloseste suferinta, boala, pentru sfintirea celui rascumparat.
     
    As incheia cu acest indemn.Sa cerem lui Dumnezeu HAR.atunci cand El ingaduie sa trecem prin ,suferinta, boala, Dece HARR ?Pentruca sa putem trece prin astfel de incercari  biruitori..Lui Pavel i-a spus, ca “harul Meu iti este indeajuns” si i-a fost suficient sa inteleaga, sa nu mai insiste.Sunt printre noi care insista in rugaciune crezand ei ca schimba cum-va planul lui Dumnezeu cu privire la acea imprejurare prin care trec.Dar ca sa primim har trebuie sa actionam cum ne invata Cuvantul;Evrei 4:16. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentruca să fim ajutaţi la vreme de nevoie. Iata conditia de baza de a primi har de la Dumnezeu pentru toate situatiile prin care ingaduie sa trecem.Să ne apropiem Sau cu alte cuvinte sa ne ducem inaintea Lui cu toate problemele pe care le-am avea.


     Sa luam seama la aceasta specificare pe care Cuvantul o aduce in atentie. a celui neprihănit. Te poti ruga fierbinte, asa cum intelegi,dar sa nu ai acces la tronul Harului. Dece? pentruca esti doar un om religios si nu un copil al lui Dumnezeu.Copilul se duce cu incredere inaintea tatalui sau si ii cere. Dar sta in asteptare sa ia tatal decizia daca ii v-a implini cererea sau nu.Tot asa se intampla si cu cel care este rascumparat, copil al lui Dumnezeu. Aduce cererea inaintea Tatalui ceresc si asteapta.Am spus cu alta ocazie ce inseamna sa fi neprihanit. Unii au tradus prin Indrepatatit care este tot una.Adica, esti curat si te poti prezenta in atentia Tatalui cu incredere.Ca o concluzie as zice; Sa ne uitam mai mult la efectul spiritual decit la cel literal, fizic.Sa intelegem ca, Dumnezeu poate folosi situatiile din viata noastra spre sfintirea noastra.Domnul sa ne puna pe inima sa mergem inaintea Lui cu incredere ca ne da Har pentru toate situatiile vieti prin care ingaduie sa trecem.


John Balarie
Los Angeles Californie!

Niciun comentariu: