duminică, 11 octombrie 2015

Amos 5:21. Eu urăsc, dispreţuiesc sărbătorile voastre,....................

f43bd-picture1bibliacutrandafir




Amos 5:21. Eu urăsc, dispreţuiesc sărbătorile voastre, şi nu pot să vă sufăr adunările de sărbătoare!


      Noi toti stim din ceia ce citim in Cuvantul lui Dumnezeu ca, Amos era pastor ca si David . Cu alte cuvinte nu era intelectual, cum inteleg unii, caruia sa-i vorbeasca  Dumnezeu.Nu stiu cati dintre noi ne-am intrebat dece a ales Domnul Hristos ucenici care erau simpli si nu cu studi superioare? Pentru mine am un singur raspuns;Dumnezeu alege lucrurile car nu sunt sa le faca de rusine pe cele ce par ca sunt.1 Corinteni 1:28….. ba încă lucrurile cari nu sînt, ca să nimicească pe cele ce sînt.Acestea sunt cuvintele celui ce a fost umilit de Dumnezeu, ca mai apoi sa-l ridice ca lucrator al Lui.Nu treci prin aceasta stare de umilinta,nu te califici sa lucrezi pentru Dumnezeu. Sau in Via Lui cum numeste Cuvantul adunarea sau biserica.Dumnezeu vorbea cu Amos si Amos spunea poporului ce vroia Dumnezeu dela ei.Daca ne intoarcem la noi insine care spunem ca suntem ai Domnului Hrisros, ce putem spune despre noi?Sunt unii care is etaleaza diplomele pe care le-au optinut dela oameni nu dela Dumnezeu.


Nu am citit in Cuvant ca Dumnezeu, ar fi dat vre-o diploma celui pe care l-a chemat in lucrare Lui. Dumnezeu nu da diplome la nici unul din cei pe care ii cheama in lucrarea Lui.Daca ne uitam in vechime cum erau prorociii cu care vorbea Dumnezeu ca slujitori ai Lui, ii vedem oameni simpli, dar cu dragoste de Dumnezeu. Apoi, daca privim in noul testament cum au fost ucenicii, nici aici nu vedem licentiati.Dar asta e, oamenii aleg ce e pamantesc si ce se potrivesc pentru ei.Lucru care nu are validitate din partea lui Dumnezeu.Dece? Pentruca nu vedem in Cuvant asa ceva.Dumnezeu se ocupa intrun mod total diferit de ai Lui,nu de cum ii place omului.Dumnezeu cand a nascut din nou pe slujitoriul Lui,ia dat Duhul Lui cel sfant care ii directeaza ce sa spuna, cand sa spuna si unde sa spuna. In felul acesta ei sunt bine echipati pentru lucrarea la care au fost chemati“daca au fost chemati”. Pe Amos, ca pe orcare proroc al lui Dumnezeu, ii numesc; "purtatori de cuvant ai lui Dumnmezeu".Sa nu fiu inteles gresit ca, studiile nu sunt bune.Ele au de aface cu o pregatire de unde urmeaza sa iti castigi bucatica de paine in viata aceasta vremelnica. Dar nu in lucrarea lui Dumnezeu.


      In lucrarea lui Dumnezeu este necesar sa fi nascut din nou, care sa faca dovada unei vieti transformate din temelie.Aici, asa cum am spus, se ocupa  insusi Dumnezeu de cel pe care-l are invedere sa-l puna in lucrare. Dece? este simplu;Lucrarea e a Lui, nu apartine omului.Unora poate nu le place sa auda asa ceva.Acestia sunt cei care au facut din evangelie un mijloc de as castiga egzistenta in viata aceasta trecatoare. Dar e treaba lor. Ceia ce spun are acoperire cu Cuvantul sfant.Dece nu alege Dumnezeu intelectuali? Pentruca acestia uzeaza de “capacitatile” intelectuale si pun in umbra lucrarea Duhului Sfant, daca il au?.Iata ce le trasmite Amos din partea lui Dumnezeu. Eu urăsc, dispreţuiesc, sărbătorile voastre, Poporul  Evreu,aveau  sarbatorile lor pe care Dumnezeu le stabilise pentru ei. Numai ca, facusera din aceste sarbatori un obicei de a necinsti numele Lui cel sfant.Am spus cu alte ocazii ca ;Israel infatiseaza Biserica corporala a lui Dumnezeu.Facand aceasta asemanare,paralela, vom vedea cum stau lucrurile, cum se desfasoara ele in aceasta bisrica din zilele noastre. Nu numai in Israel numele lui Dumnezeu era necinstit, profanat ci si azi cand ne strangem laolalta.Poate parea incredibil, dar asta e realitaea pe care o traim ori decate ori ne strangem.Daca suntem sensibili la indemnul Duhului, vom sesiza aceste aspecte.


      Poate cineva nu va fi de acord cu ceia ce spun. Sa ne uitam sinceri in adunarea, biserica unde mergem si vom constata cu tristete ca ,cei ce se strang nu sunt mai departe de acesti Israeliti carora Amos le scrie.Nu vreau sa generalizez acest aspect. In adunari, biserici sunt si Fratii si Surori sinceri care vin in dorinta de a se intalni cu Scumpul lor Mantuitor.Dumnezeu nu era deacord cu ce faceau Israelitii in aceste sarbatori.Este Dumnezeu  de acord cum se desfasoara aceste strangeri laolalta ale noastre? Sau priveste El cu placere? in definitiv, strangerea laolalta a celor credinciosi este asociata cu sarbatoare, in care laudam pe Dumnezeul nostru.Cel putin asa ar trebui sa fie atmosfera de lauda inaltata catre Dumnezeu. Sa ne dam singuri raspunsul in sinceritate.Ii plac lui Dumnezeu strangerile noastre in sarbatoare?Sau ne-ar spune si noua la fel ca si israelitilor. Eu urăsc, dispreţuiesc, sărbătorile voastre, Sau strangerile voastre laolalta.


      Nu numai ca Dumnezeu le ura, dar nu putea sa-i sufere. şi nu pot să vă sufăr adunările de sărbătoare! Ce va zice Dumnezeu cand strangerile noastre prin atitudini, comportament in Casa Lui duce la defaimarea numelui Sau cel sfant?Sunt destul de constient de ceia ce spun.Am avut ocazia sa vad astfel de comportamente de atitudini care nu sunt din caracterul Domnului Hristos. Ca un copil al lui Dumnezeu trebuie sa cinstim numele lui in orce loc sau circumstanta ne-am afla.Ne sufere El cand intre noi sunt lucruri care necinstesc numele Lui? Din cate stiu din Scriptura, Dumnezeu e neschimbat.Cata durere ca parinte sa fi pus in situatia sa-i spui unui copil al tau ca,nu-l suferi.Cu mult mai mult Dumnezeu fata de cei  care se strang laolalta.Uite ca si Israelitii se strangeau in adunari. Ei bine, in adunarile lor ca si in ale noastre se faceau lucruri care necinstesc pe Dumnezeu.Este bine cand ne strangem sa ne intrebam dece am venit eu azi la adunare? Ce m-a determinat sa plec de acasa?Am venit sa cinstesc numele lui Dumnezeu sau sa contribui intrunfel la necinstirea numelui Sau cel sfant.Nu am niciun dubiu ca, un nascut din nou se cerceteaza inainte de a calca pragul Casei lui Dumnezeu.


     El se fereste  sa nu aduca jerfa nebunului. Asa citim ;Eclesiastul 5;1. Păzeşte-ţi piciorul, cînd intri în Casa lui Dumnezeu, şi apropie-te mai bine să asculţi, decît să aduci jertfa nebunilor; căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta.Daca pe timpul acela cei ce  veneau la strangerea lor inaintea lui Dumnezeu,fie la Cortul Intalniri sau mai tarziu la Templ. Unii nu stiau ca fac rau prin felul de cum se comportau in strangerea lor la olalta.Sa nu fi stiut acestia? Daca asa spune Cuvantul asa este. Avem in Scriptura un loc unde vedem cat de inconstienti erau un popor in Ninive.Iona 4:11.Şi mie să nu-Mi fie milă de Ninive, cetatea cea mare, în care se află mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, cari nu ştiu să deosebească dreapta de stînga lor, ….Iata dece zic, pe vremea aceia da, erau unii care nu stiau ca fac rau cand se purtau ca niste nebuni in Casa lui Dumnezeu.Azi traim intr-o lume educata si e inadmisibil sa spunem ca unii din noi nu stiu ca fac rau cand participa constienti la atitudini care aduc jerfa de nebuni in strangerile la olalta.Sau cum este numita, Casa a lui Dumnezeu.22. Cînd Îmi aduceţi arderi de tot şi daruri de mîncare, n-am nicio plăcere de ele; şi viţeii îngrăşaţi pe cari-i aduceţi ca jertfe de mulţămire, nici nu Mă uit la ei.


      Acum, in zilele noastre nu se mai aduc la modul literal astfel de jerfe. Dar sunt jerfele spirituale pe care le aduc cei rascumparati ai Lui cand se strang laolalta. Ce trist ca Dumnezeu sa fie dezinteresat de cei ai Lui cand aduc aceste jerfe: “rodul buzelor”Ce aduc buzele ca roade? Nu gresesc cand spun ca; “ sunt cantarile, multumirile si rugaciunile” pe care le aducem cand suntem adunati impreuna. Despre astfel de jerfe Dumnezeu spune ca; nici nu Mă uit la ele.Cu alte cuvinte, cantam,multumim,ne rugam, si Dumnezeu nu se uita la ce facem noi. Dece? Pentruca nu sunt in atmosfera de strangere spre slava Lui.Le spune ce sa faca acesti israeliti ,ca si celor ce se aduna impreuna azi.23. Depărtează de Mine vuietul cîntecelor tale; nu pot asculta  sunetul alăutelor tale! Cu toate ca nu toate adunarile folosesc instrumente,se aude in mijlocul adunari, biserici acest zgomot il numesc;vuietul cîntecelor tale Si Dumnezeu poate spune si azi ca si in trecut ca nu pot asculta.Ce trist sa te aduni laolalta si sa spuna Dumnezeu aceste cuvinte.Dumnezeu sa ne dea un duh de cercetare sincera in privinta asta.


John Balarie


Los Angeles California!

Niciun comentariu: