vineri, 23 octombrie 2015

Luca 12: 48……….Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; ........

f43bd-picture1bibliacutrandafir




Luca 12:  48. ………….Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; şi cui i s-a încredinţat mult, i se va cere mai mult.


      Cuvantul vorbeste aici celor care pretind ei insusi ca sunt credinciosi.A fi credincios nu inseamna ce inteleg cei mai multi sa te rezumi la a participa la o strangere laolalta.Potrivit Cuvantului pe care il citim inseamna mult mai mult decat a te strange impreuna. A fi credincios inseamna o partasie personala cu Domnul Isus.Aceasta partasie se poate vede prin felul de trai, convetuire pe care-l  manifesti printre cei ai casei tele, apoi printre cei cu care lucrezi intrun sreviciu si in ultima instanta in socetatea in care traiesti zi de zi.Cu alte cuvinte traiesti o viata noua.Cineva care vorbeste pe la adunari, aducea in atentie in vorbirea lui despre “viata crestina”....Nu, viata unui copil al lui Dumnezeu. Prima data copilul este nascut si dupa aceia ii da numele de familie.Acesta nu facea dinstinctie intre Crestin si Copil al lui Dumnezeu.In aceasta denumire de “crestin” sunt cuprinsi toti care spun cu gura ca sunt crestini, dar Inima lor nu a fost schimbata de Dumnezeu prin acest fenomen al nasteri din nou.Pe aici pe unde locuiesc,se obisnueste sa intrebi pe unul sau altul daca e crestin, el iti raspunde; Yes,”I am born again”Adica, da,sunt nascut din nou.Dar nu este dovada ca ceva s-a schimbat in viata lui.


      Tot asa se intampla cu multi alti dintre cei ce frgventeaza o biserica sau alta.Pastorul nu aduce inaintea celor adunati acest aspect al nasteri din nou. in vorbirea lui evita sau poate nici nu-i este familiar acest termen biblic.Predica ceva ce nu deranjaza pe participanti.Altminteri va ramane cu biserica goala.Apoi nici viata  acestora pe care o traiesc nu face dovada unei schimbari.Nu se opserva acesta transformare a interiorului facuta de Dumnezeu.Ei stiu acest lucru, dar se amagesc singuri, sau nu inteleg ce inseamna sa fi nascut din nou, ca nimeni nu i-a spus.Sau nu a luat seama ce-i spune Domnul Isus lui Nicodim.Iata ce citim; Cui i s-a dat mult, La ce se refera Cuvantul cand ne aduce in atentie acest dat mult,? Intelegem ca ar fi vorba de cunostinta din Cuvantul lui Dumnezeu. Si asta nu o pot avea decat cei care iubesc Cuvantul lui Dumnezeu.Poti avea la modul de intelect dar nu si sa se coboare la inima.Aceasta cunostinta trebuie pusa in slujba lui Dumnezeu, si spre folosul Fratilor si a Surorilor.


      Dar am putea largi ceia ce am primit noi toti din partea lui Dumnezeu.Sanatatea este data de Dumnezeu. Si vai, cat de multi nu o apreciem sau ne mandrim intrun fel cu ea, cu toate ca nu e dela noi.s-a dat mult,Am avut ocazia sa stau de vorba cu un frate care mi-a relata o situatie incordata dintr-o biserica, adunare.Acest frate i-mi spunea de un batran al adunari,ca  nu a intervenit. L-am intrebat pe frtele care mi-a relata acest aspect, dece nu a facut-o?Ca lui ii cadea in obligatie sa tempereze atmosfera in fratietate.Acesta mi-a spus ca se “protejaza din pricina sanatati”I-am  spus ca, aceasta este jerfa pe care o vrea Dumnezeu dela cei rascumparati, sa se aduca pe altar nu sa se protejeze.Domnul Isus nu s-a protejat . Daca ai intrun fel cunostinta din cuvant si nu impartasesti cu Fratii si Surorile tele spre cresterea lor, vei fi tras la raspundere. Cu alte cuvinte ti se va cere mult. Dece? Pentruca, Dumnezeu  a investit in tine.Sa nu ne treaca prin minte ca sunt aptitudinile ,calitatle noastre intrun fel.


      Dumnezeu, nu cere celui caruia nu i-a dat mult.El cere la fiecare dupa cat i-a dat.Ca si in viata de toate zilele, cand cineva face o investitie se asteapta ca in return sa aiba castig, beneficiu.Iata deci, ca Dumnezeu, as zice, “cere beneficiul Lui dela ce a investit in tine si in mine”.As zice ca, cel rascumparat este partener cu Dumnezeu, care a investit in tine si in mine.Cineva odata mi-a zis sa facem o afacere amandoi. Afacere pamanteasca (Business).Acesta se dadea drept crestin si il cunosteam destul de bine. L-am ascultat si i-am spus ca am un alt partener de afacere in Domnul Hristos. Sunt  in afacere  cu El.Cu El nu voi pierde nici-o data. S-a uitat lung la mine.Cui i s-a dat mult Tradus in termeni economici, am spune a investit o suma considerabila in cel rascumparat. Daca ne oprim la un pret oarecare am gasi potrivit Cuvantului care ar fi acea suma considreabila? Sangele Fiului Sau.  In investitie spirituala, nu este valuta care sa circule in relatia omului cu Dumnezeu.Tot ceia ce circula este scumpul sange al Fiului Sau.Acesta a fost pretul rascumparari noastre. Dumnezeu a investit si ne-a luat ca partener al Lui In lucrarea de mantuire a sufletelor.Nu este o alta afacere care sa fie mai ptofitabila.Aceasta are un caracter ceresc cu urmari,beneficiu, vesnic.


      Daca in relatia noastra ca oameni ne cautam un partener serios, de incredere,ca sa fim siguri ca ceia ce investim v-a avea un rezultat pe care il asteptam, cu mult mai mult are in vedere Dumnezeu acest aspect.şi cui i s-a încredinţat mult,Dumnezeu a incredintat, a Investit in tine si in mine mult.Dece a facut El aceasta investitie? Ca lucrarea Lui sa nu duca lipsa de ceva. Cu alte cuvinte, sa poata fi dusa la indeplinire lucrarea pe care a stabilit-o pentru cei rascumparati ai Lui de a vesti Cuvantul.Deaceia le-a fost încredinţat mult  Iata cum aparem noi inaintea lui Dumnezeu sau in relatia cu El. Dumnezeu ne face responsabili de cum am folosti ceia ce El ne-a dat spre administrare. Cuvantul ne arata ca Dumnezeu nu este Cel care pierde la investitia facuta.Cei care vor fi pagubiti, vor pierede si sunt cei care nu au administrat bine, cu chibzuinta, ceia ce au primit.Avem pilda Ispravnicului necredincios ca o marturie.Apoi cei trei carora stapanul le-a dat o suma de bani.Sigur ca, atunci cand ti s-a dat mult inseamna ca ti-a si incredintat ce ti-a dat. As intelege  in felul acesta;Uite iti dau mult dar vezi cum administrezi ca iti cer socoteala pentru ce ti-am incredintat.


      In final, Cuvantul atentioneaza ca;i se va cere mai mult.Cu alte cuvinte, trebuie  multiplicat ceia ce ai primit. Asta inseamna o preocupare si o munca asidua sa poti multumi pe Cel ce te-a chemet in lucrare partener cu El.Sunt multi care considera ca au fost chemati in lucrare dar care nu sunt preocupati de viata lor, sa fie fara repros inaintea Fratilor si a oamenilor.Ap, Pavel aduce in atentie un lucru deosebit care este neglijat de cei mai multi din acestia care i-am adus in atentie mai sus. Iata ce citim;1 Timotei 3.Cum trebuie sa fie cei ce vor sa apara ca partener cu Dumnezeu in lucrare.Nu stiu cati dintre cei care sustin ca au fost chemati in lucrare s-au intrebat vre-o data; ma calific eu pentru aceasta lucrare al ui Dumnezeu? de felul cum citesc in Cuvant.1 Timotei 3?Numai dupa ce ai facut o verificare sincera,ai sa poti spune ca ai fost chemat De Dumnezeu in lucrarea Lui, sau te-ai bagat tu sau te-au bagat alti.Nu este tarziu nici-o data sa ne verificam daca ne calificam. Trebuie tinut cont ca, Dumnezeu, nu alege pe unul care sa-L compromita prin viata si familia lui.Mare atentie ca, Dumnezeu cere mult potrivit cu investitia facuta.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: