miercuri, 14 octombrie 2015

Amos 7;14. Amos a răspuns lui Amaţia: „Eu nu sînt nici prooroc,................

f43bd-picture1bibliacutrandafir



Amos 7;14. Amos a răspuns lui Amaţia: „Eu nu sînt nici prooroc, nici fiu de prooroc; ci sînt păstor, şi strîngător de smochine de Egipt.


      Am scris cate-va ganduri din Amos 5:21. In postingul meu anterior.Si ca sa avem o imagine mai bogata cu privire la Prorocul Amos.Am gandit ca este bine sa mai spun cate-va ganduri despre acest proroc minunat al lui Dumnezeu.Acum as dori sa ne uitam sa vedem cine era Amos si ce stare inalta de zmerenie avea cand a stat de vorba cu Preotul Amatia.Simplitatea lui, modestia lui, mi-a atras atentia in mod deosebit.Ca sa nu mai spun de zmerenia lui.Este unul dintre putinii pe care Scriptura ii arata.Sunt convins ca Dumnezeu a avut un motiv de la cuprins in Biblie, in Cartea sfanta, care e Cuvantul lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, Dumnezeu,vrea sa ne arate un exemplu in acest slujitor umil, sa ne dea o pilda de urmat.Cand citim aceasta Carte a lui Dumnezeu, sa platim atentie la ce citim.Altminteri nu vom putea gusta din dulceata acestui Cuvant sfant, pe care il numesc; “Scrisoarea de dragoste a Tatalui Ceresc”catre copiii Lui.Amos a răspuns lui Amaţia: Cine era Amatia? Cuvantul ne arata cine era acesta; Amos 7:10. Atunci Amaţia, preotul din Betel, Cu alte cuvinte, slujitor al lui Dumnezeu. Cel putin asa lasa de inteles.


      Ce slujba avea acest Amatia de facut in lucrare pentru Dumnezeu ca preot ? Cineva ar putea sa spuna;Cum nu stim ce slujba are un preot de facut?El este slujitorul Domnului.Sau as aduce inainte, cum se numesc cei care vestesc “Cuvantul lui Dumnezeu” in zilele noastre. Un pastor in loc de preot.Sau daca privim lucrurile la modul spiritual,vom realiza ca si credinciosi sunt preoti.Pastorii sunt pusi de oamenii cu care se strang,sau care au o diploma. Preoti vadem ca sunt randuiti de Dumnezeu.Apocalipsa 1:6.Oricum, daca Amatia ar fi fost intrebat ce slujba are el de facut, ar fi spus cu un aer de mandrie, ca a fost scolit in scoli inalte de a putea fi pus in lucrarea lui Dumnezeu. Vom vedea cum se comporta Amatia ca preot fata de Amos,care la randul lui era si el un slujitor al lui Dumnezeu. Este adevrat ca , Amos nu era educat(scolit) cum era Amatia.Cine poate spune cate licente va fi avut Amatia si cate carti va fi scris el?Dar, cu toata lipsa de educatie pamanteasca, Dumnezeu la chemat pe Amos sa fie lucrator al Lui. Dar in zilele noastre, cum se compoarta un pastor, sau cel care crede ca este pus peste Casa lui Dumnezeu sa aiba partasie cu fratii lui simpli?Acestia,care sunt iubiti de Dumnezeu, chemati de Dumnezeu, din diferite domenii de activitate ca sa lucreze pentru El in campul evangeliei.Precum a fost Amos un culegator de zmochine,un pastor de oi.Dumnezeu, la luat dela oi pe Amos. Lui Amatia ii era extrem de greu sa il considere pe Amos un proroc al lui Dumnezeu,sau de talia lui ca preot.


      Nu stiu pe vreunul pe care sa-l fi intalnit si sa fi fost sensibilizat de  aceste cuvintele  pe care le desprindem din acest loc.Spun lucrul acesta din pricina ca, cineva mi-a relatat o situatie dintr-o adunare unde erau stransi doar fratii. S-a ridicat un frate simplu, dar temator de Dumnezeu si iubitor de Cuvantul Lui, sa spuna si el ceva.Sa-si dea si el cu parerea, cu privire la strangerea lor.Cel care era in “pozitie de batran al adunari, l-a apostrofat plin de autoritate zicandu-i, stai  jos acolo.Care era relatia lui Amatia cu Amos? Era una nepotrivita cu pozitia lui de preot.Il vedem pe Amos cum actiona, cum vorbea. Amos se temea de Dumnezeu Cel care l-a chemat in lucrare.Dar ce atitudine a avut”batranul adunari” de care spun, cu privire la acel credincios simplu? a fost o relatie potrivita cu ce ne invata Cuvantul? Romani 12;3……. să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decît se cuvine; …….. Si alte cuvinte demne de puse la Inima din versetul 10….În cinste, fiecare să dea întîietate altuia….. Iata ce a facut Amatia,a luat hotararea sa trimita pe cineva la Imparat si sa ii trasmita aceste cuvinte  ale lui, nu ce avea Dumnezeu de spus.a trimes să spună lui Ieroboam, împăratul lui Israel: „


Sigur ca, intotdeauna se gasesc si dintre acestia care afiseaza o stare de -obedient- de ascultare as numi-o orbeste fata de unii care se considera ca sunt in fruntea adunari, fata de cel ce se intituleaza ;”batranul adunari”. Acest “batran”fara sa analizeze daca ce-i spune acestui frate umil, corespunde cu Cuvantul lui Dumnezeu.Cel care a fost trimis de Amatia s-a dus fara sa vocifereze. Ce sa spuna el Imparatului? Sa se pocaiasca ca lui Dumnezeu nu-i place felul lui ? Cel putin asa ar fi trebuit sa-i spuna Amatia celui pe care l-a trimis la Imparat. Aceasta era slujba pe care trebuia sa o implineasca inaintea Imparatului si a norodului din partea lui Dumnezeu.Sa spuna de pocainta.Asta vrea Dumnezeu dela om,sa se pocaiasca.Poate era necesar sa-i spuna imparatului sa se imbrace in sac si sa-si puna cenuse pe cap, asa cum se proceda in vechime.Nu, Amatia, nu i-a trasmis asa ceva Imparatului.Iata ce vorbe i-a trimis el Imparatului;„Amos unelteşte împotriva ta în mijlocul casei lui Israel; Sau in tabara lui Israel.Sau in adunarea lui Israel. Spunea acest Amatia adevarul? Negresit ca nu.Atunci cum il numim pe acest preot? “Slujitor al Domnulu”?  un “preot” mincinos.


      Apostolul Pavel; are si el ceva de spus de unii frati pe care ii numeste: “fratii mincinosi” Asa citim in Galateni 2: 4. din pricina fraţilor mincinoşi, furişaţi şi strecuraţi printre noi, ….Am scris ceva cu alta ocazie din acest loc din Galateni.Acestea erau cuvintele lui Amatia personale si erau ne adevarate.Pai poate un preot sa faca asa ceva? Negresit ca nu, daca se teme de Dumnezeu.Apoi, Amatia spune Imparatului ca, nici poporul si nici ţara nu poate să sufere toate cuvintele lui! Amos.Vom vedea ce cuvinte aducea inaintea Imparatului si al poporului. Amos.11. Căci iată ce zice Amos: Erau acestea cuvintele lui Amos? Sigur ca nu. Amos era un purtator de cuvant al lui Dumnezeu pentru Imparat, popor, dar si pentru Amatia. Dar ce nu il avea Dumnezeu pe Amatia preotul caruia sa-i vorbeasca?Sunt convins ca Amatia nu mai aparea inaintea lui Dumnezeu ca preot al Lui.Dumnezeu ii ridicase acest drept de a fi purtator de cuvant al Lui.Nu se mai califica, daca a fost vreodata calificat sa lucreze pentru Dumnezeu.Am cunoscut pe cineva care a cazut in pacatul precurviei. Zice el acum, ca s-a reabilitat. Poate fi si asa!, dar trebuie sa stie ca e descalificat de Dumnezeu, daca vre-o data a fost pus in slujba Lui Dumnezeu.Asa ca, Dumnezeu, l-a gasit pe Amos pe care l-a facut Proroc.Cu alte cuvinte, ce avea deacum incolo de spus Dumnezeu poporului, comunica, cu Amos si Amos  trasmitea poporului. Dar ce spunea Amos din partea lui Dumnezeu?«Ieroboam va fi ucis de sabie, şi Israel va fi dus în robie departe de ţara sa!».“Negresit ca aceste cuvinte nu placeau Imparatului si nici poporului care se tinea de ce spunea Amatia ca preot al lor.


      Dar nici lui Amatia nu-i convenea ca, Dumnezeu la pus pe Amos sa ii ia locul in relatia cu Dumnezeu si popor.12. Şi Amaţia a zis lui Amos: Pleacă, văzătorule,.......Amos avea si pentru Amatia cuvinte din partea lui Dumnezeu.Citim in continuare ce ia spus Amos lui Amatia despre el si casa lui.Acest preot Amatia a devenit nervos pe Amos. Iata ce ii spune;„Pleacă, văzătorule, şi fugi în ţara lui Iuda! Mănîncă-ţi pînea acolo, şi acolo prooroceşte. Cu alte cuvinte, vroia sa scape de el.Astfel de lucruri se petrec si azi prin adunarile noastre. Apare cate un incomod care e pus de Dumnezeu. Dar, cel care este in -charge-peste Casa lui Dumnezeu vrea sa scape de acest incomod.Amatia parca ar fi vrut sa-i spuna lui Amos; “ Aici este teritorul meu, parohaia mea”Nu ai ce cauta.Le consider astfel de atitudini ca lupte intre cei ce vor sa is satisfaca egoul lor.Am vazut asemenea atitudini si deaceia vorbesc.Daca as fi in necunostinta de cauza, nici nu mi-as permite sa fac asemenea afirmatii.Trecand cu privirea prin adunari vom putea sa opservam astfel de stari.Din nou, Amatia ii sugereaza lui Amos ce sa faca. Dar Amos era pus de Dumnezeu in lucrare.


      Ar fi putut si Amos sa spuna ca si Apostolii;Fapte 4:19. ….„Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decît de Dumnezeu;.Ce ia sugerat Amatia lui Amos?13. Dar nu mai prooroci la Betel, căci este un locaş sfînt al împăratului, şi este un templu al împărăţiei! Iata cum ajunsese acest Betel care inseamna“Casa indurari”Apartinea  Imparatului. Erau aceste locuri asa cum le numeste Amatia  un locaş sfînt ?Poate da, dar nu al lui Dumnezeu. Amatia se vede treaba ca avea o alta perceptie cu privire la sfintenia lui Dumnezeu. Si spune ca este si un templu:  este un templu al împărăţiei! Daca intradevar era un tempu, atunci poporul ajunsese sa se inchine Imparatului. Templul este locul unde se aduce inchinaciune.Vai cati sunt si azi dintre cei ce frgventeaza o adunare sau alta care aduc osanale ,venereaza omul, in Casa lui Dumnezeu.Si pe vremea Domnului Hristos Templu era profanat, ajunsese un iarmaroc.Domnul Isus spune aceste cuvinte despre Templul lui Dumnezeu;Luca 19: 46. Şi le-a zis: „Este scris: «Casa Mea va fi o casă de rugăciune. Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tîlhari.“Asa se incadreaza in cuvintele Domnului Hristos multe din adunarile de azi.Iata ce ii raspunde Amos;„Eu nu sînt nici prooroc, nici fiu de prooroc;Cu alte cuvinte,Intreaba-l pe Dumnezeu ce sunt si dece m-a chemat in slujba Lui. Am spus la inceput de starea lui Amos de slujitor smerit. Ce frumos ii raspunde lui Amatia.Un om lucrat de Dumnezeu inainte de al pune in slujba Lui.


      Dumnezeu inainte de a chema in slujba Lui, pregateste, il formeaza, pe omul acela de care vrea sa se foloseasca.Asa a fost Moise, asa a fost ap, Pavel.Ei au intrat in lucrare deja instruiti. Dar nu de oameni, ci de insusi Dumnezeu.Azi cei care se trag din familii crestine vor sa fie peste Casa lui Dumnezeu ca zic ei;Ne tragem din familii de pocaiti. Iata ce zic ei; (“suntem proroci pentruca ai nostri au fost proroci”).Cu alte cuvinte se cade sa fim in aceasta pozitie.Amos recunoaste in zmerenia lui ca;Parintele lui nu a fost proroc. Dar ca; pe el l-a chemat insusi Dumnezeu in slujba Lui.Ii descrie lui Amatia biografia lui personala. ci sînt păstor, şi strîngător de smochine de Egipt.Acesta era S.V. sau rezumeul lui Amos pe care il prezenta lui Amatia.Era un om simplu de care Dumnezeu a gasit cu cale sa se foloseasca de el.Vroia sa spuna Amos; “Eu nu am studi cum poate avea Amatia ca preot”. 15. Dar Domnul m-a luat dela oi, şi Domnul mi-a zis: «Du-te şi prooroceşte poporului Meu Israel!» Nu spune el ca i-ar fi spus Dumnezeu sa se duca la niste cursurui de teologie si dupa aceia te vei califica sa fi slujitorul Meu, sau sa te incadrez ca proroc al Meu.Amos era destul de constient ca, relatia lui cu Amatia nu va lucra.Ce i-a spus Dumnezeu sa proroceasca? Ceia ce Amatia nu avea cunostinta.In versetul 17. Citim ce-i spune Amos din partea Domnului pentru Amatia si popor.Iar in versetul 9;si pentru Casa Imparatului.....Mă voi ridica împotriva casei lui Ieroboam cu sabia.“Sunt convins ca fiecare dintre noi avem ceva de invatat din aceste versete cu privire la smerenia lui Amos,pe care ar trebui sa ne-o insusim si noi.


John Balarie
Los Angeles California!




Niciun comentariu: