marți, 20 octombrie 2015

Filipeni 3:9. şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea,............


f43bd-picture1bibliacutrandafir
Filipeni 3:9. şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.


      Ceva foarte interesant ne aduce inainte acest verset spus de Ap, Pavel calauzit de duhul sfant.Pavel era preocupat sa nu actioneze firea  pamanteasca asupra lui. Sa nu inteleaga ca el este in Domnul Hristos prin ce poate face el. Cu toate ca , el era dintre cei care studiase vechiul testament in care stia ca este o neprihanire pe care omul si-o poate construi singur si apoi o poate arata, prezenta, inaintea lui Dumnezeu. Acum cu lumina pe care o avea din noua structura sufleteasca a nasteri din nou,intelegea cu totul diferit ce va sa zica neprihanirea care se capata dela Dumnezeu prrin credinta.Am Intalnit persoane care tot spuneau si repetatau, sa fi in Domnul Hristos,sau sa ramanem in El. Dar vai de felul cum actionau in diferite imprejurari din vietile lor. Oricum, cred ca acestia nu s-au testat ,controlat cu acest verset pe care Pavel il aduce inaintea noastra;să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea,


      Acestia de care spun se credeau ca sunt in Domnul Hristos prin o neprihanire a lor propie, lucrata de ei insusi.Te poti amagi ca esti in Domnul Hristos dar in realitate sa te afli afara de El.Fiecare is cunoaste felul lui de viata si de felul cum se comporta in mijlocul celor cu care vin in legatura, fie in adunare sau in viata de toate zilele in afara.Acestia cu care am stata de vorba sustineau ca sunt in Domnul Hristos dar, la serviciu nu stia nimeni ca “sunt in Domnul Hristos” Orcum, vedem ca Ap, Pavel era sensitiv cu cercetarea de sine, foarte atent sa opserve ca nu cum-va sa se gaseasca in neprihanirea de care stia el si in care fusese invatat. Ce vreau sa scot in evidenta este acest aspect pe care cei mai multi dintre noi il neglijam.Adica de a ne supune la un test amanuntit.Cu alta imprejurare,spunea Pavel aceste cuvinte;Coloseni 1: 27. Hristos in voi…..Am mai spus cate-va cuvinte cu alta ocazie despre aceste doua neprihaniri care pot fi gasite intrun om.


      As aduce in atentie aceasta corelare pe care o vedem in aceste doua expresii;să fiu găsit în El, si o alta; Hristos in voi…Aceste doua sunt in armonie una cu alta. Nu poti fi in Domnul Hristos daca mai intai nu a venit El in inima ta, sau in viata ta.Si ca sa fie in tine, asta presupune o viata noua care face dovada unei vieti schimbate din temelie.Inteleg ca, cel in care este Domnul Hristos prin nasterea din nou,se gaseste si el in Domnul Hristos.Nu se poate separa una de alta.Amandoua merg strans impreuna, dovedind o viata noua.In vechime, Dumnezeu le cerea Israelitilor sa traiasca o viata de neprihanire pe care o dadea legea lui Moise.In cazul Israelitilor, necesita intradevar un efort facut din partea omului.In Noul Testament in Domnul Hristos, sunt socotiti neprihaniti toti aceia in care se gaseste Domnul Hristos.Dumnezeu vede neprihanit din pricina Fiului sau.Cineva tot aducea in atentie ca argument ca; trebuie sa faca si omul ceva pentru a ramanea in Domnul Hristos.Asa cum am spus ceva mai sus,este simplu sa ne testam daca suntem in Domnul Hritos si dca El, este in noi dupa felul de viata pe care il desfasuram printre semeni nostri si chiar si printre fratii nostri.


      O promisiune in vechime care nu se aplica celor din dispensatiunea Harului.Romani 10:5. În adevăr, Moise scrie că omul care împlineşte neprihănirea, pe care o dă Legea, va trăi prin ea. Am scris cu o alta ocazie despre promisiunile lui Dumnezeu facute acestui popor pamantesc Israel. Cei rascumparati am spus ca sunt duhovnicesti spirituali si ca ei au alte promisiuni ceresti, unde sade Rascumparatorul lor.Aceasta neprihanire nu puteau sa o aiba Neamurile.Ele nu aveau legea lui Moise.Nici nu-L cunosteau pe Dumnezul adevarat.Dar Iata ca, Dumnezeu ca sa cuprinda si pe Neamuri in planul Lui de Mantuire cere o alte neprihanire care se capata prin credinta data ca dar.Insusi acest cuvant  de a capata face dovada inca odata in plus ca;Omul nu are nici-o contributie la neprihanirea data de Dumnezeu prin credinta.Efeseni 2:8. Deci, credinta data ca dar si neprihanirea care vine din aceasta credinta.Pavel se ferea sa nu fie gasit in neprihanirea parintilor lui.Asa fusese crescut si cu asta trebuia sa se lupte sa abandoneze ceia ce stia din casa parinteasca.Si din studiile pe care le facuse pe la scoala.


      El vroia sa spuna ca, “este cu putinta sa fi inselat de aceasta neprihanire personala”.Cei mai multi traiesc in aceasta amagire. Ca adica, ei pot sa is creieze o relatie cu Dumnezeu prin ceia ce pot face ei.Pavel ar fi putut sa spuna inaintea multora ca;Potrivit cu legea el se gaseste intr-o stare destul de buna.Defapt, aduce  in atentie cine este el.Filipeni 3; 5. eu, care sînt tăiat împrejur a opta zi, din neamul lui Israel, din seminţia lui Beniamin, Evreu din Evrei; în ce priveşte Legea, Fariseu; Avea cu ce sa se laude.Dar tocmai din pricina aceasta se ferea de aceasta neprihanire si o dorea sa o aiba pe cea capatata prin credinta. Cu alte cuvinte, cea care nu este de natura omeneasca,ci este darul lui Dumnezeu.Asa dar, omul ca sa ajunga in reletie de intimitate cu Dumnezeu prin Domnul Hristos ,trebuie ca Dumnezeu sa-i dea credinta ca dar, apoi sa fie socotit neprihanit de Dumnezeu prin aceasta credinta primita.


      Chiar in acest verset el aduce inainte neprihanirea pe care o da legea.  pe care mi-o dă Legea, Iatal pe Ap, Pavel ca vrea sa se debaraseze de ce ar fi putut el sa faca in relatia cu Dumnezeu.Am avut ocazia sa stau de vorba cu cineva care tot insista spunand ca,Frate si “omul are de facut”. Atunci l-am intrebat;”ce poate face omul cand starea lui este de om mort spirituala”? In definitiv, relatia cu Dumnezeu nu este prin vedere ci spirituala prin credinta.Omul trebuie adus la viata mai intai. Apoi, sa primeasca dela Dumnezeu credinta care lucreaza neprihanirea pe care Dumnezeu o are in vedere.Uite astfel de suflete citesc Cuvantul dar nu platesc atentie la ce citesc si cum citesc.Important este ca ceia ce citim sa ne si intrebam personal daca intelegem bine ceia ce Dumnezeu vrea sa ne spuna in acest pasaji.Am intalnit fratii care citesc cate un capitol sau chiar mai multe si nu raman cu nimic. Odata l-a am intrebat pe un frate; Ce ai inteles din ce ai citit?Nu a putut sa -mi spuna nimic.Doresc ca Fratii si Surorile mele sa plateasca o atentie deosebita atunci cand citesc din Cuvant.I-mi ingadui sa spun ca; “ este mult mai bine sa citesti pe paragrafe decat sa iei un capitol sau mai multe. Dece e mai bine? Pentruca atentia va ramane asopra unui paragraf si va fi mult mai usor de cugetat la ce am citit.Asta ca o sugestie.


      Aflase Pavel ca este si alta neprihanire de care poporul din care facea si el parte nu stia de ea.ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos,Nici azi acest popor Israelit nu accepta acest adevar ca,este aceasta neprihanire pe care Dumnezeu o da nu numai celor care sunt alesi din poporul evreu dar si celor dintre neamur.Nu este usor sa te debarasezi de idei preconcepute pe care le ai de anii buni, din biserica din care faci parte,sau chiar de educatia pe care ai primit-o in casa. Deseori aceasta educatie nu este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu.Iata dece Ap,Pavel avea sa spuna mai tarziu in viata ca;Filipeni 3:8…...faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu.Mi-a atras atentia asupra faptului ca, Pavel numeste pe Domnul Hristos la modul personal,Domnul meu.Lucru pe care nu il auzi des printre cei ce se strang laolalta.Si Incheie Pavel cu aceste cuvinte;neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.Pentru toti aceia care is scot in evidenta viata lor de neprihanire ar fi bine sa citeasca cu atentie si sa aprofundeze ceia ce citesc din acest verset cu privire la neprihanire.


      Si nu numai la neprihanire,la intreg Cuvantul lui Dumnezeu pentru a putea fi bine inteles.O viata traita prin credinta data de Dumnezeu produce evidenta nasteri din nou. Cei din jurul nostru vor putea vedea ca ceva este cu totul diferit la noi decat la ei.Dumnezeu sa ne ajute sa ne cercetam sa vedem unde ne gasim, ce fel de neprihanire avem,si daca sustinem ca o avem pe cea data De Dumnezeu prin credinta, sa facem dovada ca in viata noastra se gasesc astfel de evidente care ne califica ca copii ai lui Dumnezeu. Altminteri sa nu ne trezim ca suntem in neprihanirea noastra care nu ne pune in legatura de partasie cu Dumnezeu ca Tatal nostru.Cata nevoie avem de har dela El sa putem face o astfel de cercetare adanca.Spuneam cu alta ocazie ca; nu vom fi cu toti la  la sfarsitul tuturor lucrurilor fara sa fim gasiti in neprihanirea Lui.Aici trebuieste facuta cernerea si Dumnezeu o va face negresit.Chiar daca suntem bob de grau trebuie sa dea pleava jos de pe noi.Si cei ce sunt ai Lui sa se astepte la un astfel de proces de curatare, de sfintire.Pentruca nimic intinat nu va intra acolo.Trebuie sa fim neaparat ca Scumpul nostru Mantuitor.


John Balarie
Los Angeles California!



1

Niciun comentariu: