sâmbătă, 17 octombrie 2015

Luca 6;45. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui,.................

f43bd-picture1bibliacutrandafir


Luca 6;45. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura.

      Iata ce cuvinte ne aduce Domnul Isus inaintea noastra;Sa se contrazica Mantuitorul cand spune de “omul bun”?Cand a fost intrebat de tanarul bogat….  Marcu 10;17……... „Bunule Învăţător, ….. 18. „Pentruce Mă numeşti bun?“ i-a zis Isus. „Nimeni nu este bun decît Unul singur: Dumnezeu.Aici vedem ca Domnul Isus numeste bun pe omul care are o Inima buna,larga pentru Dumnezeu. Nu poti fi bun si nici o inima larga sa ai pentru El daca nu mai intai Dumnezeu  a schimbat structura sufleteasca si implicit inima. Am spus cu alta ocazie ce citim in Ezechel,cum Dumnezeu v-a schimba inima de piatra si va pune una de carne dar cu duhul Lui.O Inima simtitoare care sa bata pentru El,care sa fie receptiva la indemnul duhului pe care Dumnezeu l-a pus cu un scop bine determinat in cel cu Inima schimbata devenind o inima larga pentru El.La o astfel de Inima te poti astepta sa scoata lucruri bune.

      Asa vedea Domnul Isus pe cel pe care Dumnezeu il transforma din om rau in om bun.Daca esti nascut din nou, ai caracterul lui Dumnezeu.Iata dece spune Domnul Isus ca,numai Dumnezeu e bun. Si normal si cel care este nascut din Dumnezeu are aceleasi gene spirituale din Dumnezeu.Stim ca sunt patru nasteri dar ca cea din Dumnezeu, aduce cu ea aceste gene dumnezeiesti.Citim in Ioan 1;13, despre aceasta nastere din Dumnezeu.Poate unii vor spune ca este simpla teorie sau spun lucruri banale.Pentru cel ce a expiermentata aceasta nastere din nou este viata traita reala.O viata de care nu era interesat alta data.Chiar daca se gasesc si unii care nu pot vedea aceasta viata reala din Dumnezeu.Asta pentruca sa-mi fie ingaduit sa spun,nu are transformata Inima lui.Omul bun scoate lucruri bune ..Iata ce poate scoate acest om bun, (nascut din nou) despre ce fel de lucruri ar face Domnul Isus referire aici? Dar mai intai sa vedem de unde se scot aceste lucruri fie ele bune sau rele. Unde este depozitul l-as numi unde sunt stocate?Negresit ca in Inima.

      Nu vad ca as gresi daca spun ca este vorba de vorbirea pe care o are, sau cuvintele pe care le scoate pe gura.Am spus cu alta ocazie despre Inima si gura. Ca nu gura ar fi vinovata de ce vorbeste ci Inima care ii trimite as zice aceste lucruri, cuvinte sa le dea afara.Cand o inima este lucrata de Dumnezeu trazmite guri lucruri bune cum spune Mantuitorul.  din vistieria bună a inimii lui,Inima stocheaza, acumuleaza, lucrurile bune dintr-o Inima buna. Sau cele  rele dintr-o inima rea.iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; Cand am spus de stocat am inteles ceia ce numeste Domnul Isus Inima ca ar fi visterie. In visterie se tin bani. Acest termen este vechi.Azi am numi banca unde se pastreaza bani. Si cand ai nevoie te duci si scoti afara cat iti trebuie.Nici inima nu trasmite guri tot ce a stocat, acumulat, pe toate odata.Sunt si unii care se deslantuie la modul literal de parca nu se mai opresc.
      
      Acestia sunt numiti in acest verset de Domnu Isus oameni rai.Am ajuns la partea dela urma a versetului care m-a determinat sa spun cate ceva din acest verset.căci din prisosul inimii vorbeşte gura. Iata deci ca Inima nu poate tine ce a stocat, acumulat, prea multa vreme. Si asa cum am spus pune gura intr-o pozitie de a da afara ce are Inima.Cu alte cuvinte, Inima de care spune Mantuitorul este promotorul acestor lucruri, fie bune sau rele. Asa cum am mentionat mai sus ca, daca Inima este buna, lucrata de Dumnezeu scoate din ce a stocat, acumulat, din Cuvantul scump al lui Dumnezeu.Cea rea stocheaza, acumuleaza si ea la randul ei lucrurile pe care stapanul ei i le da.Nu te poti astepta ca o Inima rea sa forteze gura sa scoata afara lucruri bune.Pentruca este usor de inteles da afara ce are in launtru.Gura si intrun fel si altul este dependenta de Inima.Cu alta ocazie am spus ceva asemanator dar cu pomul bun si cel rau. Pilda adusa in atentie tot de Domnul Isus.

    Un alt cuvant adus in atentie de Domnul Isus;prisosul inimii Inteleg ca acest cuvant  prisos e in inteles de prea plin.Ca si un pahar care are capacitatea lui limitata de a duce. Pui in el prea mult, da pe dinafara. Tot asa este si inima. Din nou, vreau sa presez pe acest aspect;Esti un copil al lui Dumnezeu, esti un om bun.Din pricina genelor de care spuneam mai sus find de natura dumnezeiasca.Dai afara la indemnul Inimi ce ai acumulat in inima din Cuvant.Esti un om rau, dai afara cu ce hranesti inima ta.Am vazut destui care frgventeaza adunarea dar le sar tandara numai decat. Sau le ies pe gura cuvinte pe care nu le gasesti in caracterul unui copil al lui Dumnezeu.Nu vin din genele dumnezeiesti.Dar am vazut si Frati scumpi care dau afara din inima lor cu ce sau hranit din Cuvant.Acestia au acumulat din citirea lor zilnica, cugetarea la ce au citit din Cuvantul lui Dumnezeu.Acum in acest verset Domnul Isus aduce cuvinte grele la adresa unora care erau cunoscuti de Mantuitorul ce au acumulat in Inima lor.

      El ii numeste;Pui de naparci.Nu ii numeste naparci.Dece? pentruca acestia erau in foarmare ca si niste copii care sunt in crestere.Ce vad la cei mari aplica si ei in purtarea lor.Matei 12;34. Pui de năpîrci, cum aţi putea voi să spuneţi lucruri bune, cînd voi sînteţi răi? Căci din prisosul inimii vorbeşte gura.Si evangelistul Matei a prins cuvitele Mantuitotului in alta forma.Domnul Isus ii numeste pui de naparci pe acestia pe care Luca ii numeste oameni rai.Naparca este extrem de veninoasa.Asemanarea nu e facuta la voia intamplari.Ce scoti pe gura poti ucide.Din nou si aici vedem despre prisos. Si ca ce prisoseste in inima, gura inevitabil va pronunta fara nici-o retinere.Avem obligatia ,daca vrem sa vedem unde ne gasim cu vorbirea noastra sa vedem ce ne iese pe gura,imediat,vom sesiza daca suntem oameni buni, adica nascuti din nou sau oameni rai . Sau in cel mai nefericit caz sa nu fim chiar naparci.Care muscam, inveninam pe fratii si surorile noastre.Putem ucide cu cuvintele pe care le scoatem pe gura.Domnul sa ne dea un duh de cercetare.Ca este simplu sa vedem cine suntem din cuvitele pe care le scoatem pe gura, cuvinte acumulate in Inima.Daca esti un copil al lui Dumnezeu te vei ocupa cu Cuvantul Lui Dumnezeu,

John Balarie
Los Angeles california!

Niciun comentariu: