joi, 8 octombrie 2015

Marcu 5:22. Atunci a venit unul din fruntaşii sinagogii, numit Iair...................



f43bd-picture1bibliacutrandafir



Marcu 5:22. Atunci a venit unul din fruntaşii sinagogii, numit Iair. Cum L-a văzut, fruntaşul s-a aruncat la picioarele Lui,


      De cate ori ajung cu cititul din nou in acest loc unde Cuvantul ne relateaza o situatie grea din viata acestui om Iair.El era un fruntasi al Sinagogi si la care se uiatau cei ce veneau sa se inchine la Sinagoga.Iata ca ,Dumnezeu, a ingaduit aceasta situatie in viata lui de ai muri fetita pe care o avea.Nu stiu pe multi care sa aiba o astfel de situatie si sa vina inaintea Domnului Hristos.Este adevarat ca nu e o situatie indentica ,dar este o atitudine de suflet in orcare ar fi situatia prin care trecem trebuie sa venim inaintea Domnului Hristos si sa stam linistiti.Acest fruntasi sa luam bine seama era unul la care poporul care participa la Sinagoga pentru ei le era un exemplu.Cum sunt cei de azi care sunt “fruntasi” in adunari? Sunt ei exempe de urmat?Vai ce raspundere is atrag acestia carora le place sa se afle in fruntea unei adunari.Nu stiu ce responsabilitate is atrag asupra lor.Am spus cu alta ocazie de pastorii car sun peste turma lui Dumnezeu din Ieremia. Ieremia 23:21.


      Acest fruntasi a lasat la oparte rusinea si pozitia pe care o avea si a venit la Domnul Hristos.Era zdruncinat de durere ca fica lui era aproape sa moara. Ca parintii ne putem da seama ce durere il apasa.A ignorat tot ce puteau spune unul sau altul despre el. A hotarat sa vina la Domnul Hristos. Sa vedem cum vine el. Nu ca unul care avea o pozitie in Sinagoga ci ca ultimul om sfasiat de durere.Cum L-a văzut, fruntaşul Cuvantul ne relateaza starea de umilinta a acestui fruntasi. Poate in Sinagoga altii se plecau inaintea lui. De data aceasta a venit randul lui sa se plece in fata Celui care era Invierea si viata.Ioan 11:25. Isus i-a zis: „Eu sînt învierea şi viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi. Avea sa-i spuna Mantuitorul acestui om ca, fica lui nu a murit ci doarme.


      Am spus cu alta ocazie ca;In Scriptura deseori intalnim aceasta asemanare intre moarte si dormit.Cand Domnul Isus a auzit ca, Lazar a murit, le spune ucenicilor;Ioan 11: 11…...Lazăr, prietenul nostru, doarme: dar Mă duc să-l trezesc din somn.“ Avea Domnul Isus sa ii spuna si acestui Fruntasi despre fica lui ca, doarme.Ce a facut acest fruntasi cand l-a vazut pe Domnul Hristos? A venit el cu aerul acela de conducator de Sinagoga? Aer pe care azi si-l afiseaza unii dintre cei ce se cred ca au licente in teologie?Acest fruntasi a venit ca ultimul om de pe urma cum am spus mai sus.Zdrobirea prin care trecea nu-i mai permitea chiar daca inainte ar fi fost unul din acestia aroganti in fata semenilor lui.Iata ce face suferinta care este ingaduita de Dumnezeu in viata omului.Il aduce la starea de smerenie, de a fi nimic.s-a aruncat la picioarele Lui, Ce vor fi spus cei care era in anturajul lui Iair? Cuvantul nu ne arata in amanuntit, dar putem intelege ca;chiar daca vereunul din cei care venise cu el i-ar fi spus;” nu se cade sa te pleci inaintea aceastui strain.


      Poate ei ia zis,”ce vor zice poporul despre tine”?Te compromiti inaintea lor.Fruntasul, sunt convins ca a ignorat orce sfat pe care acestia ar fi incercat sa-l dea.El stia una ca nu poate sa se prezinte inaintea Celui care poate sa-i vindece pe fica lui, dupa pozitia de fruntas. Inca nu-i murise fetita. Dar au venit unii si l-au instintat ca a murit si nu mai are niciun raost sa-L deranjeze pe Invatator.Iair nu a spus nimic. Dar Domnul Hristos auzise ce au spus acestia.Si a intrat in actiune, de a-i satisface mult mai mult decat astepta Iair. Nu numai sa-i vindece fetita ci sa o aduca la viata ca deja murise.Sunt convins ca, Dumneezeu, a avut in vedere sa faca trezire in mijlocul celor adunati in situatia aceasta.Acestui popor, Dumnezeu le-a vorbit in toate felurile dealungul istoriei lor, dar tot nu au luat seama.


       Daca citim mai departe vedem cum cei care erau de fata plangeau, se boceau.Erau niste ipocriti pentruca ii vedem dupa ce Mantuitorul l-ea spus ca fata doarme,acestia au inceput sa rada.In loc sa fie atenti ce va face Invatatorul cum era chemat de multi din cei de fata.Ipocrizia se arata si azi printre cei ce se numesc ei insusi crestini.Este un pacat care se furiseaza suptil in inima celor mai multi dintre noi.Dumnezeu sa ne fereasca de acest pacat al ipocriziei.Si as dori sa intelegem ca,Indiferent ce pozitie ai in adunare, biserica, sau chiar in socetatae vi inaintea Domnului Isus(humble) zmerit si te pleci inaintea Lui.Sa nu ne treaca prin cap ca suntem dela egal la egal cu scumpul nostru Mantuitor.Cum spun uni dintre noi,Isus. Fruntasul nu i-a ziz; ”Isuse vindeca-mi fica” -ci rogute-Dumnezeu sa ne dea har sa pretuim ca ne-a cuprins in planul de mantuire a Fiului Sau.


John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: