duminică, 10 ianuarie 2016

1 Corinteni 6:20. Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ.............





f43bd-picture1bibliacutrandafir



1 Corinteni 6:20. Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru cari sînt ale lui Dumnezeu.


     Avem in Scriptura doi termeni care vorbesc de mutarea celor nascuti din nou dela un stapan la altul.Amandoua termene au acelasi inteles dar difera intre ele unul de altul. Acesti termeni sunt:1) Cumparare si altul 2)Rascumparare. Si intrun caz si altul,este un propietar care vrea sa vanda si un cumparataor care vrea sa plateasca Asa este la modul literal, tranzactie intre  oameni. La cel spiritual, este o diferenta intre a cumpara ce? A cumpara sufletul pe care Dumnezeu il are in vedere sa-l mantuiasca.Cine va plati pretul? Domnul Hristos.Satan a fost obligat  sa accepte infrangerea care i-a facut-o Domnul Hristos la cruce.Asa cum Faraon a fost obligat de Dumnezeu sa dea drumul fiilor lui Israel sa plece.Acum doresc sa spun ceva de primul, Cumparare. Si cu alta ocazie as dori sa ma opresc putin si asupra celui de al doile termen Rascumparare.Gasim in acest verset cat valoreaza un suflet pe care il are Dumnezeu in vedere sa-l cumpere si cat plateste pentru el.Cu alte cuvinte, sa intre in posesia Lui.


      Cand cumperi un obiect, orcare ar fi acest obiect faci dovada ca ai trebuinta de el sau ca iti place neaparat si faci orce sacrificiu ca sa-l ai, ca sa intre in posesia ta.Si dupa ce l-ai cumparat si intri in posesia lui,il pui la loc de cinste.Dece il pui, asezi la loc de cinste? Pentruca este valoros si ca ai platit mult pentru el. Asa stau lucrurile la modul literal.Sa vedem ce l-a determinat pe Dumnezeu sa cumpere pe cei pe care  ia avut in vedere sa fie ai Lui.Sa plateasca un astfel de pret care nu circula printre oameni. Numai in cazul ca ,intradevar, am fost cumparati,vom fi propietatea Lui. Altminteri ne putem insela singuri,ca am fost cumparati si ca suntem scumpi Inimi Lui.In realiate nu facem dovada ca-I apartinem.Nu poti intra in drept de a avea un lucru atat timp cat nu l-ai caumparat.Cu alte cuvinte, nu ai platit pretul de valoare. Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ.  Este usor de inteles ca, odata cumparat obiectul,apartine celui care a platit pretul pentru el.Cuvantul aduce inainte, un preţ.Pret care a fost stabilit mai dinainte intre Tatal si Fiul.


      Pretul urma sa fie Moartea Fiului Sau, la Golgota pe cruce.Nu conteaza cat platesti cand vrei neaparat sa ai acel lucru penrtu care esti gata sa platesti orce pret. Faci sacrificiu si il cumperi.Asta numai ca iubesti ceia ce cumperi.Dumnezeu nu s-a uitat cat are de platit Fiul Sau pentru a avea pe cei pe care ii are in planul Lui de manruire.Sau cum spuneam cu alta ocazie de a avea Mireasa cu El.Am spus ca, Fiul a platit acel pret, ( cu viata Lui) a facut sacrificiul suprem.Da,Fiul pentruca s-a coborat in tabara celui rau sa smulga (snatch) de supt puterea, dominatia, celui rau pe cei iubiti ai lui Dumnezeu.Am spus cu alta ocazie despre acest pret platit.Ce plata, putea sa asigure eliberarea noastra desupt dominatia celui rau?Eara singurul pret care avea aceasta valoare. Sangele dela Golgota al Domnului Hristos. Atentie! celor care sustin ca, pretul a fost platit in zadar.Acestia,nu o spun cu cuvinte, dar contesta eficacitatea mantuiri Domnului Hristos.Dece sustin acestia asa ceva?chiar daca nu o spun cu cuvinte,ei spun ca poti ca rob al Domnului Hristos sa iesi si sa intri de supt stapanirea  Stapanului cand vrei.Acestia, duc lipsa de intelegere, lumina, din Cuvant. Acestia ar vrea sa spuna ca, un rob poate pleca si veni dela stapanul care l-a cumparat orcand vrea el.


      Orcare ar fi pretul pe care il platesti pentru un lucru, intelegem ca iti apartine. Cu mult mai mult se aplica acesta aspect la noi care am fost cumparati de Dumnezeu Tatal nostru prin Domnul Isus.Ap,Pavel indeamna pe acestia carora le scrie din Corint sa;Proslăviţi dar pe Dumnezeu. Cu alte cuvinte, sa dati slava lui Dumnezeu ca s-a indurat de voi si va eliberat de supt dominatia celui rau caruia ii apartineati in trecut.Sau ca a binevoit sa plateasca(prin moartea Fiului) acest pret pentru voi, care azi apartineti Lui.Erau situatii grele printre acestia care se strangeau in adunarea din Corint. Apostolul este nevoit sa le aduca inainte acest aspect ca, ei au un alt stapan care i-a cumparat.In acea adunare ca si in orcare din zilele noastre se gasesc suflete mantuite(cumparatae) si nemantuite care nu au fost cumparatae. Cum sa nu proslavesti sa nu aduci lauda Celui ce s-a indurat de tine si te-a eliberat.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca, as asemana strangerea laolalta cu un Bazar.Acolo vor fi lucruri care le va cumpara cineva dar si lucruri care nu vor fi cumparate de nimeni. Sigur ma refer spiritual. suflete mantuite si ne mantuite.


      Sunt convins ca nu lasa nici-o confuzie pentruca asemanarea este pe fond spiritual. Sa nu facem confuzie cu Biserica vie a Domnului Hristos formata din cei cumparati.Nu orce strangere face dovada ca apartine Biserici vi.La modul literal unul care a fost privat de libertatae, cand este eliberat se bucura nespus.Acesta is da seama ca cineva a intervenit pentru el de l-a eliberat.Cu cat mai mult sufletul care a fost eliberat de supt stapanirea pacatului, acum fiind un om liber se bucura nespus.Daca esti unul care susti ca ai fost eliberat si nu ai in interiorul tau aceasta bucurie, faci dovada ca esti inca rob al pacatului.Lipsa de bucurie, este  dovada concludenta, ca nu ai fost eliberat.Aceasta bucurie, o pot avea doar cei care au trecut prin acest proces de transformare launtrica, spirituala, initiat si aplicat in viata de Dumnezeu.La indemnul acesta pe care Apostolul il face se ridica o intrebare; ”cum sa proslavesti pe Dumnezeu”?  Si Cuvantul ne da raspunsul cuvenit. Nu ne lasa sa ne dam noi cu parerea intrun fel sau altul.în trupul şi în duhul vostru,
     
 Cu alte cuvinte, inteleg, cu intreaga fiinta. Psalmistul spune;Psalmul 139:14….. ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Apoi si Inima are partea ei de bucurie in acest proces de transformare launtrica;1 Samuel 2;1….„Mi se bucură inima în Domnul, Cind vine vorba de intreaga fiinta inteleg ca este vorba de intreg trupul in componenta lui, ca fiind madular acum al Domnului Hristos. Asa dar, intreaga fiinta beneficiaza de aceasta eliberare de supt puterea celui rau si implicit a pacatului.Am avut ocazia sa vad pe unii care spun ca sunt credinciosi  dar care erau moracanosi, lipsiti de bucuriea mantuiri.Sunt unii care nu vezi pe fata lor astfel de bucurie.Ce inseamna asata? ca nu sunt inca eliberati.Iata ce clarificare aduce Apostolul in continuare; cari sînt ale lui Dumnezeu.Adica, intreaga fiinta apartine acum lui Dumnezeu. Inteleg din aceste cuvinte ca,Dumnezeu aplica in viata celui cumparat mantuirea pe care Cuvantul ne arata ca este darul lui Dumnezeu.Si ca, El nu lucreaza cu franturi sau partial.Cum adica, nu mai suntem ai nostri? Nu ne mai apartine chiar nimic noua?Am intalnit si dintre acestia care sustineau ca ,au si ei partea lor de contributie la asa zisa: “mantuirea lor personala”.


      Cuvantul este destul de clar pentru cei ce au fost cumparati.Aparti celui care a platit pretul.Nu stiu cati dintre cei ce se considera crestini inteleg acest verset. Si greutatea de responsabilitate pe care o cara cu el acest verset in vietile celor cumparati.Am intalnit persoane care mergeau la adunare si a caror viata era incurcata.Daca acestia ar citi acest verset si multe altele pe care Dumnezeu ni le-a lasat sa luam seama la ele, poate ar intelege cate ceva din ce vrea Dumnezeu dela cel pe care la cumparat.Asta numai in cazul ca a fost cumparat,se va analiza.Viata nu o mai traiesti ca si in trecut. Dece? Pentruca acum traiesti in prezenta Stapanului  care te-a cumparat.Apoi, nu trebuie uitat ca,Stapanul care a platit pretul si acum ii aparti, face ce vrea cu tine. Aceasta era lege intre Sclav si propietarul lui.Nimeni nu putea sa traga la raspundere pe propietar.Aspectul acesta se scapa din vedere.Unii vor sa faca ei ce vor, dar sa se considere ca sunt ai Domnului Hristos.Am opservat si sunt convins ca toti am opservat aspectul acesta pe care Pavel il aduce inaintea noastra. Anume,sunt unii credinciosi, care sunt manipulati usor de altii care detin cate o “pozitie” in adunare.


      Ei bine, la acestia face referire Pavel. Acestia care sunt manipulati nu pot discerne ce e spre slava lui Dumnezeu si ce nu.1 Corinteni 7:23. Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi dar robi oamenilor. Negresit ca erau unii care se faceau robi altora de a racordat duhul sfant acest aspect. Si ce, numai atunci se intampla? O nu, si azi este la fel.Am avut ocazia sa vad pe unul sau pe altul ca mergea orbeste pe calea trasata de un oarecare care avea interes personal.Dar nu poti sesiza acest aspect daca nu esti eliberat.Fiind inca rob esti supt influenta stapanului care iti cere supunere.Lucrurile ti se par ca sunt normale si actionezi ca atare.Cati dintre noi realizam ca nu ne mai apartinem? Nu vă faceţi dar robi Interesant este ca, nu te face nimeni rob ci tu insuti te dai rob altuia.Apostolul le trage atentia,dupa ce le-a spus ca apartine lui Dumnezeu, sa nu alunece in aceasta latura de a se face robi oamenilor. Daca ai scapat de robia  celui rau si te faci singur rob de buna voie omului este o intrebare daca ai scapat de robie.Ce periculos parca ar vrea sa spuna Pavel este aceasta stare de “rob al omului”.


      Sa fi manipulat de om pentru anumite interese ale lui,cred ca, nu ai fost eliberat, si nici ca aparti lui Dumnezeu.Iata ce citim in Cuvant; Iacov 4: 5. Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul, pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi, ne vrea cu gelozie pentru Sine.Sa nu fiu inteles gresit in privinta aceasta ca nu trebuie sa respectam pe un frate sau altul.Ma refer de a renunta la indentitatea ta de copil al lui Dumnezeu coordonat de Duhul sfant.Faci dovada ca nu esti slobod,cand actionezi contrar Cuvantului lui Dumnezeu, in anumite situatii impuse de unul sau altul in cadru adunari.Orce copil al lui Dumnezeu are Duhul lui Dumnezeu.Duhul, pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi,ne vrea cu gelozieDece l-a pus? Pentruca suntem propietatea Lui si vrea ca Duhul sa faca din noi ceia ce doareste Dumnezeu nu omul.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: