miercuri, 20 ianuarie 2016

Amos 3:3. Merg oare doi oameni împreuna...............



f43bd-picture1bibliacutrandafir






Amos 3:3. Merg oare doi oameni împreuna  fără ca să fie învoiţi?


      Acest verset se poate aplica in multe situatii din viata de toate zilele.Fie ca este vorba de doi tineri care vor sa is intemeieze o familie de durata,cand zic de durata, Inteleg intreaga viata sa fi impreuna. Au fost cazuri si nu putine intre cei care se numesc crestini,care nu au durat.Apoi, poate fi aplicat la o situatie banala am spune, cand doi vor sa mearga impreuna intr-o vacanta.La inceput se invoiesc dar mai tarziu is schimba mintea unul sau altul.Daca totusi pornesc in acea vacanta va fi disensiuni intre ei. Si apare inevitabilul, separarea.Si cate alte exemple am mai putea aduce inainte.Versetul este o intrebare de fapt.Aplicat la familie asa cum am spus, vom vedea ca sunt familii despartite tocmai din acest motiv ca nu pot merge impreuna.La inceput si-au asumat aceasta invoiala care o numesc de suprafata. Sau luata in pripa cu usuratate.Dece nu pot merge? Pentruca fiecare au ambitile lui personale si la care nu vor sa renunte apsolut deloc niciunul.Si totusi se numesc crestini.Acestia sunt din cei in a caror viata Dumnezeu nu a lucrat nasterea din nou.


      Daca am aplica acest verset la viata de adunare, vom vedea ca asa stau lucrurile si in adunare ca si in familie. Nu e de mirare ca apar pe parcurs disensiuni, neantelegeri intre cei ce s-au invoit sa se stranga la un loc.Nepotrivirile sunt de natura diferita. Nu Intotdeauna e neaparat de doctrina ci pur si simplu acele ambitii care se gasesc si in familie, la care nu vrei sa renunti supt nici-o forma.Daca ar fi numai de doctrina (invatatura) si am fi sinceri si seriosi cu noi insine, am apela la Cuvantul lui Dumnezeu. Orcare ar fi neantelegerea avem Cuvantul care ne invata cum sa actionam intr-o situatie sau alta.Dar intre cei credinciosi orcare va fi situatia, fie in familie sau adunare, avem unde sa apelam asa cum am spus la Cuvant.Numai ca asa cum am mentionat, in cele mai multe cazuri sunt implicate ambitiile sau dece sa nu spun, interesele materiale personale.Poate cineva ar putea sa spuna;Cum in familie sa fie interese personale?Am vazut, astfel de cazuri deaceia vorbesc.Merg oare doi oameni împreuna. Oamenii pot merge impreuna pana la un punct. In general,cand li se potrivesc interesele.Cand apar ne intelegeri, sau divirgente atunci apar si despartirile.


      Dar as aduce inatentie aspectul acesta,de a merge impreuna pe acelasi drum spre cer. Pentruca, pentru cei mantuiti Cerul este destinatia finala.Ce interese sa ai decat sa traiesti frumos spre slava lui Dumnezeu ca  la sfarsitul calatoriei sa ajungi unde este Mantuitorul.Ce arata aceasta despartire? faptul ca nu toti care se strang sunt lucrati de Dumnezeu, nascuti din nou.Daca ar fi asa, toti ar avea acelasi tel. Cu alte cuvinte, sunt astfel de neantelegeri tocmai ca nu toti sunt nascuti din nou.Cel in care Dumnezeu a facut aceasta nastere din nou, nu are in structura lui sufleteasca interese mescine, de divizare, orcare ar fi ele.Cei ce merg impreuna in pace si liniste, fac dovada ca sunt ai Domnului Isus.Acestia care sunt nascuti din nou si-au pus la inceput aceasta intrebare care este vitala in relatia unuia cu altul. Sa cada de acord in asa fel, ca sa fie implicata inima care dicteaza caile vieti.O Inima sincera lucrata de Dumnezeu,va lucra in favoarea unei armoni. Fie ca este vorba de familie sau de adunare.  fără ca să fie învoiţi? Daca ai ajuns intr-o adunare nu stiu eu cum,  si peste o vreme nu iti mai convine, esti liber sa pleci fara a creia tulburare intre cei ce se bucura in prezenta Domnului Hristos.


      Acesta este un aspect  care trebuie gandit la inceput foarte serios.Acest verset  se aplica in deosebi pentru cei tineri care se casatoresc.Dar sa vedem cum putem sa il aplicam la viata de convetuire intr-o adunare.Daca divirgentele sunt de invatatura, doctrinale, se va creia situatie incordata  in adunare.Fie ca nu toti au ajuns la maturitate spirituala, fie ca nu sunt nascuti din nou.Aceste divirgente nu pot fi tolerate.Ap, Pavel aduce in atentie o strangere laolalta in Corint.1 Corinteni 11;17. Vă dau aceste învăţături, dar nu vă laud pentrucă vă adunaţi laolaltă nu ca să vă faceţi mai buni, ci ca să vă faceţi mai răi.Te abati dela voia lui Dumnezeu cand se tolereaza astfel de situatii in adunare.Sunt unii care tolereza orce,in vietile lor in particular si tot asa vor si in adunare.Ce ar putea face o unitate in adunare? Negresit, In primul rand recunoasterea ca Domnul Isus este prezent in mijlocul adunari.Apoi, invoiala intre frati in limita Cuvantului scris.Aceasta invoiala nu face referire la a spune din gura ca,mergem fratilor impreuna.Aceasta invoiala de care Cuvantul ne vorbeste este mult mai profunda pe fond spiritual.Ea necesita sa ai aceiasi intelegere asupra invataturi sanatoase.Tit 2:1.   


       Daca nu ai aceiasi intelegere asupra Cuvantului lui Dumnezeu sa nu se astepte cei care se strang laolalta ca vor merge impreuna la infinit. Poate cineva va zice; toti sustin ca invatatura pe care o au este potrivit dupa Cuvant.Ca sa sti ca ai o invatatura care corespunde cu Cuvantul, trebuie sa poti sa armonizezi ceia ce citesti din Cuvant.Curand sau mai tarziu vor interveni lucruri care nu pot merge impreuna. Chiar daca la inceput la suprafata s-au aratat ca este o intelegere intre frati.Ca sa te invoiesti sa mergi impreuna in casa lui Dumnezeu, in relatia cu fratii, trebuie sa ai o intelegere a Cuvantul lui Dumnezeu prin lumina primita dela Dumnezeu. Am mai spus cu alte ocazii, sunt multi care is etaleaza printre frati capacitatile intelectuale, care nu au nimic comun cu Cuvantul lui Dumnezeu.Cu alte cuvinte, este necesar sa se inteleaga planul de mantuire al lui Dumnezeu din ambele parti avand aceiasi lumina de sus in armonia celor citite.Ma gandesc la cei nascuti din nou care cunosc si inteleg ca, in adunare este prezent Domnul Isus.Acesti fratii  nu trateaza cu usurinta acest aspect,ci recunosc ca in mijlocul lor este Domnul Isus si ca nu pot veni cu orice atitudini in adunare.Aspectul acesta se scapa din vedere, de cine? De cei care nu au lumina de sus. Acestia sunt firesti si nu le pasa de slava Domnului Hristos.


      Iata deci, ca nu numai in casatorie sunt inevitabile despartirile ,sau in orcare domeniu de activitate cu caracter pamantesc atunci cand sunt ambitii de tot felul. Invoiri care au fost luate in pripa in strangerile laolalta duc la despartiri inevitabile.Se poate merge o buna perioada de timp impreuna dar inevitabilul se va produce.Dece? Pentruca, invoiala a fost de suprafata nu cu un simt de raspundere care implica o partasie personala cu Domnul Isus.Amos avea o expierenta personala pe care o traise impreuna cu Preotul Amatia.Am scris ceva din aceasta relatie a lor.Nu au putut merge impreuna. Nu cred ca gresesc daca spun ca, poate aceasta relatie cu acest Preot Amatia l-a determinat prin Duhul sa spuna in acest verset de mai sus de intelegere.Nu se puteau intelege penturca Amatia avea o alta gandire si un alt caracter. Amos era un suflet sensibil in relatia lui cu Dumnezeu . Vroia sa nu iasa din ascultarea de Dumnezeu.


      Era destul de constient Amos ca, cu un astfel de om, nu se poate porni la drum.Drum, pe care la prima vedere era identic, slujind lui Dumnezeu.Iata dece spun ca, in Casa lui Dumnezeu chiar daca esti impreuna se vede ca nu se poate merge impreuna la modul spiritual de al cinsti pe Dumnezeu.Poti fi impreuna fizic, dar nu si intrun duh sfant.Este o intrebare care poate multi dintre fratii sinceri si-au pus-o dealungul vremi.Sa nu ne consideram noi insine sinceri pana nu facem aceasta dovada de traire in armonie in Casa lui Dumnezeu. Aceasta invoiala de care vorbeste Prorocul Amos s-a dovedit deseori a fi de suprafata. Cu alte cuvinte, nu este dintr-o inima sincera.In relatia lui Amos cu Amatia se vede doua feluri de caractere. Amos omul care era chemat de Dumnezeu in lucrare si dorea sa nu se abata dela voia lui Dumnezeu.


      Amatia spuneam cu alta ocazie este caracterul de om firesc ,pamantesc, care cauta interesele care sa-l avantajeze chiar daca slava lui Dumnezeu sufera.La el nu conta ca Dumnezeu nu-i place comportamentul lui. Cum nici azi nu conteaza pentru unii care se cred ca sunt ceva in Casa lui Dumnezeu.Azi, sunt situatii similiare prin adunari.Spuneam ceva mai sus de familie. Unde nu este armonie, este o atmosfera greu de suportat, incordata si uneori se ajunge la separare. Si ce este trist ca acestia se numesc credinciosi.La fel este si in strangerile laolalta. In decursul istoriei crestine, ale adunarilor, s-a vazut aceste separari ca au fost inevitabile,si chiar uneori folositoare. Am intalnit pe unii care i-mi spuneau; “Frate trebuie sa fim impreuna”  Lucrurile nu stau chiar asa potrivit cu Cuvantul lui Dumnezeu. Iata ce sfat ii da Ap,Pavel tanarului Timotei;2 Timotei 2: 22…...pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.Separarea este si va fi inevitabila. Am spus cu alte ocazii de separarea pe care o va face Dumnezeu la sfarsitul tuturor lucrurilor.Domnul Isus aduce in atentie, oile de capre, graul de negina,pestii buni de cei rai.Amos nu ne arata Cuvantul ca ar fi mers impreuna cu Amatia.Lumina nu poate sta impreuna cu intunericul. Deci se separa inevitabil ,una de alta.


John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: