duminică, 17 ianuarie 2016

Efeseni 2:1. Voi eraţi morţi .................


f43bd-picture1bibliacutrandafir







Efeseni 2:1. Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre.


      Nu as mai fi vrut sa aduc inaintea Fratior si Surorilor acest subiect ce inseamna sa fi mort spiritual. Cand esti provocat fie intentionat sau din (ignoranta)necunostinta totatla ,este necesar sa fie adus  oridecate ori este nevoie.Motivul care m-a  determinat sa ma opresc din nou la acest verset care trateaza aceasta fel de moarte spirituala este neantelegerea unora care se numesc crestini si care sustin ca citesc  Cuvant al lui Dumnezeu. Nu contest acesta, ca toti citim Cuvantul lui Dumnezeu. Dar se pune intrebarea la ce rezultat ajungem fiecare in urma citiri? Si Fameniul Etiopian citea Cuvantul lui Dumnezeu in drumul lui spre casa  singuratic.Nu era nimenea cu el ca sa il deranjeze in citire. Sunt unii care se retrag prin munti, in chili, zicand ei ca sa aiba liniste.Linistea este necesara sa o avem in interiorul nostru.Aceasta pace,nu o poti avea fara o relatie personala cu Cel care poate da  pacea.


      Fara aceasta liniste launtrica , sa nu ne asteptam ca vom putea intelege adancimea Cuvantului lui Dumnezeu. Dumnezeu a lasat Cuvantul Lui sa poata fi inteles de cei rascumparati ai Lui. Dar cum sa il intelegi cand te apropi de acest Cuvaint cu ideei preconcepute de altii, care nu au nimic comun cu Cuvaintul sfant? Acestia au intelegere fireasca si pe aceasta o aduce inaintea ascultatorilor.Am avut o discutie cu un credincios care nu odata, ci aproape mereu cand vorbim,avem frictiuni le numesc de invatatura.Si in ultima instanta de intelegere din lipsa de lumina de sus.Este unul care imbraciseaza ideeia ca ; “Omul are partea lui la planul de mantuire” L-am tot dus prin Cuvant sa-i explic atat cat pot eu, ce contributie poate avea un om mort spiritual de facut in cazul mantuiri.El m-a intrebat ce inseamna sa fi mort spiritual? Pur si sipmplu am ramas stupefiat de aceasta intrebare a lui.Este unul care vorbeste prin adunari.Cu alte cuvinte da invatatura altora.


      Atunci am inteles ca este complect lipsit de lumina de sus pentru a putea intelege ceia ce citeste. Famenul a avut un lucru extraordinar de bun. A fost sincer cu el insusi.I-a spus unui strain ca, in definitiv, Filip, era un strain pentru el.Iata ce ii spune Famenul lui Filip; Fapte 8:31. Famenul a răspuns: „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?“ Acest frate, si multi altii ca el, nu-i poti  scoate din ale lor.Filip ia dat ajutorul imediat Etiopianului.Am spus ca fratele nu stie ce inseamna acest termen; “de mort spiritual” pe care Scriptura il aduce inaintea celor ce o citesc. Ca acesta sunt multi care fregventeaza adunari de ani de zile si nu inteleg ca omul este mort spiritual inainte de a fi adus la viata de Dumnezeu. I-am explicat cat am putut si am stiut ca; Ruperea comuniuni cu Dumnezeu Creiator  a creiat aceasta moarte spirituala,inevitabila in urma pacatului lui Adam. Aceasta moarte s-a perpetuat, trasmis, deatunci in continuare din generatie in generatie.Avem in Geneza 6: 3. Atunci Domnul a zis: „Duhul Meu nu va rămînea pururea  in om. Daca ai un interes sa afli adevarul, il poti gasi in Scriptura. Adevarul, sta la indemana fiecaruia. Numai ca, trebuie sa avem starea de suflet sincera pe care a avut-o Etiopianul in fata lui Filip,care era trimis de duhul lui Dumnezeu.


      O astfel de stare nu o poti avea atat timp cat esti intepenit, tare la cerbice, cum spune Cuvantul.Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre,  Nu ne este destul de clar?Apostolul Pavel avea o expierenta a lui personala ce inseamna sa fi mort spiritual.Vorbeste de unii pe care ii cheama voi nu spune el ca lumea era moarta in pacate si greseli. Asa era , dar pe el il interesa cei care se credeau ca sunt credinciosi si cu care se strangea impreuna.Lumea este incontinuare moarta si acum. Dar voi,  cari trăiaţi odinioară, după mersul lumii acesteia, Cu alte cuvinte, azi nu mai traiti ca odinioara.Apostolul face referire la cei in a caror viata intervenise Dumnezeu si a pus Duhul Lui din nou.Cu alte cuvinte legatura este din nou intre omul mantuit si Creiatorul lui. Da, dela punctul acesta se poate sta de vorba spiritual cu orcare om care a fost adus la viata. Iata ce duh aveam noi toti inainte ca Dumnezeeu sa-si puna Duhul Lui in noi;a duhului care lucrează acum în fiii neascultării. Acest duh este duhul lumi.       


      Acelasi duh lucra si in noi inainte ca Dumnezeu sa se indure de noi.Am adus in atentie cu alta ocazie si locul unde putem vedea ca Dumnezeu a pus din npou Duhul Lui in cel adus la viata.L-a luat in Geneza 6:3. si il pune inapoi asa cum am spus in cel adus la viata. Aceasta este nasterea din nou de care ne vorbeste Cuvantul.1 Corinteni 6:19. Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfînt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit dela Dumnezeu? Deci este simplu sa ne facem o analiza sa vedem in ce stare ne aflam la modul spiritual.Asta numai daca avem acea sinceritate pe care Etiopianul a avut-o fata de Trimisul lui Dumnezeu Filip.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca; “multi din cei ce participa la strangerile laolalta a celor rascumparati sunt morti spirituali.Dar ei se considera ca sunt vi.Atat timp cat nu cunosc acest termen de; “mort spiritual” cu toate ca este in SCriptura la ondemana fiecaruia. Aici se vede cat intelegem din ceia ce citim.


      Ne putem considera vii pentru Dumnezeu, daca  ne-a adus la viata.Si asta o putem vedea daca traim pentru Dumnezeu sau daca traim incontinuare prin firea veche.Am scris de “Cumparare” si “Rascumparare”In ultimile doua postinguri.Sa-mi fie ingaduit sa spun ca,In adunari, biserici, se vorbeste de te miri ce numai de lucruri esentiale pe care Scriptura le aduce inaintea noastra nu. Si fiecare dintre noi care pretindem ca suntem credinciosi , aceste informatii elementare sunt de gasit in Cuvant scrise.Ei bine, ca sa aprofundezi Cuvantul lui Dumnezeu trebuie mai intat sa-l iubesti acest Cuvant.Sa fi interesat sa afli ce vrea Dumnezeu sa ne invete din acest Cuvant al Lui.Apoi, sa ai interes in citirea Cuvantului nu numai in rasfoirea lui din cand in cand.Iata ca noi toti eram morti si cuprinde Apostolul si pe alti  credinciosi din alta localitate celor din Colose.Coloseni 2  13. Pe voi, cari eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pămîntească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşalele. Acest loc este asa de explicit ca nu mai e nevoie de nici-o alta explicatie  sau interpetare facuta de noi.v-a adus la viaţă Este o specificatie destul de clara si anume;Pe voi, Nu citim ca pe lume sau pe altii “de afara”.Pe voi care vedeti acum schimbare in vietile voastre. Pe voi care acum va adunati impreuna.


      Cu alte cuvinte, nu mai traiti cum traiati in trecut. Aveti o structura noua sufleteasca, din clipa cand Dumnezeu a pus Duhul Lui in voi.Acest frate este unul din multii pe care ii cunosc care sustin ceia ce este contrar Scripturi.Cu alte cuvinte, ei spun ca,omul firesc ,carnal is poate influenta mantuirea lui personala.Sau ca ei insusi au decis cand sa fie mantuiti.Acestia considera ca ceia ce apartine unui om spiritual se potriveste si unui om carnal.In ce este carnal nu poti vedea trasaturi spirituale.Ce ma intristeaza la acestia ca, nu au nuicun interes macar sa vada pentru ei isusi cum este planul de mantuirea al lui Dumnezeu in realitate.Ma linistesc cand ma gandesc ca si dorinta si infaptuirea este pusa tot de Dumnezeu.Dorinta sa afli adevarul,si Infaptuire, puterea, de a iesi din ce sti tu.Iata ce citim in acest loc din Cuvant;Filipeni 2 13. Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea. Dar sunt convins de un singur lucru. Cel ce este sincer ,Dumnezeu nu ramane dator in ai da lumina necesara asupra la ceia ce citeste din Cuvant.Tuturor Fratilor si Surorilor mele care au fost invatati diferit de cum ne arata Cuvantul,ii indemn sa aprofundeze cu o inima sincera,pentru ei insusi, Cuvantul atat cat pot.Va fi o supriza sa vedeti cum Dumnezeu va da lumina Lui de sus necesara pentru intelegerea corecta.


John Balarie
Los Angeles California!

Niciun comentariu: