joi, 14 ianuarie 2016

Psalmul 49:8. Răscumpărarea sufletului lor este aşa de scumpă, .................





f43bd-picture1bibliacutrandafir




Psalmul 49:8. Răscumpărarea sufletului lor este aşa de scumpă, că nu se va face niciodată.


    Iata cum vedea Psalmistul rascumpararea la vremea lui.Dumnezeu nu i-a facut cunoscut ce avea in vedere sa faca  peste veacuri, ca va veni Rascumparatorul sa-si rascumpere ce a fost a Lui. De alta parte, Dumnezu ia dat lumina lui Iov care  stia   despre acest Rascumparator care is va lua inapui ce i-a apartinut.Iov 19:25. Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu,şi că se va ridica la urmă pe pămînt. Iov il vede chiar fiind pe pamant. Intelegem ca este vorba de Domnul Hristos, care a vea sa vina peste veacuri pe pamant.Dumnezeu dealungul timpului a descoperit din tainele Lui la cate unul dintre proroci pe care Cuvantul ii aduce in atentie.Avea sa-i descopere lui Isaia cum se va prezinta acest Rascumparator la venirea Lui.Om al dureri ….Isaia 53. Dar avea sa spuna Domnul Isus mai tarziu in viata ca;  Matei 28: 18….. „Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe pămînt.Isi dadea seama Psalmistul ca este scumpa aceassta rascumparare.Răscumpărarea sufletului lor este aşa de scumpă Stia  ca trebuie ca sufletul sa fie rascumparat dar nu realiza cum, in ce fel.Cu toate ca il vede in profetii pe Domnul Hristos.Pavel nu a avut acest cuvant revelat de rascumparare. Simplu, lui i-a fost dat cuvantul de cumparat.
      Am spus in postingul anterior ca este o diferenta intre cumparare si rascumparare.   Cred ca noi toti care citim Cuvantul lui Dumnezeu cu atentie facem diferenta intre aceste doua termene.Rascumpararea arata ca inainte ai apartinut celui care acum te cumpra.Dintrun motiv oarecare nu ai mai fost o perioada in propietatea lui. Dar a venit un timp cand s-a creiat situatia de a putea sa-l ai inapoi. Cu alte cuvinte, sa-l rascumperi, sa intri din nou in posesie.Negresit, nu fara ca sa platesti acest pret al rascumparari.Poate cineva ar putea sa ridice o intrebare legitima din punctul de vedere omenesc, firesc.Dece sa rascumpere Domnul Isus numai pe unii?Pentruca, aici vrem sa vedem acest termen aplicat al rascumparari,la planul de mantuire al lui Dumnezeu stabilit inainte de a fi lumea.Raspunsul ni-l da tot Cuvantul ca sa nu venim noi cu pareri de ale noastre firesti. Iata ce citim in;Efeseni1:4. În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ….5. ne-a rînduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale,


      Iata deci, ca inainte de a fi ceva, Dumnezeu, a randuit  pe unii pe care avea sa-i mantuiasca. Dupa caderea in pacat, omul s-a Instrainat si a fost luat de alt stapan supt autoritatea lui.De aici porneste acest termen de rascumpere. De a intra in posesiea celui caruia i-ai apartinut in trecut. Acesta este motivul care l-a determinat pe Domnul Isus sa is asume aceast (risc) de rascumparare, acest pret de platit. Pentruca, Dumnezeu a ales În El, pe cei care avea invedere sa-i rascumpere la vremea hotarata de El.Daca corelam, armonizam, cu ce citim in Ioan 6:44. vom vedea sincronizarea evenimentelor anticipate de Dumnezeu in Fiul Sau.Nu citim ca, Dumnezeu a ales lumea in Domnul Isus.Cand Apostolul face aceasta precizare; ne-a,Ne lasa sa intelegem ca, cuprinde pe toti care au fost randuiti de Dumnezeu, inainte de a fi creiat ceva.Unora, nu le convine aceste cuvintele  care urmeaza in acest verset;după buna plăcere a voiei Sale,Aceste cuvinte il arata, descrie, pe Dumnezeu ca un Dumnezeu Suveran. Dece e Suveran? Pentruca El este creiatorul tuturor spune Cuvantul in;Coloseni 1:16.Scriptura ne arata ca, dupa rebeliunea lui lucifer si aruncarea lui pe pamant, omenirea a trecut supt stapanirea lui prin pacat.


      Ca sa nu fie confuzie inprivinta aceasta am sa dau si doua locuri care aduce lumina in ceia ce spun.1 Ioan 5:19. Ştim că sîntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău. Apoi sa vedem insusi cuvintele Domnului Isus; Ioan   14:30……..căci vine stăpînitorul lumii acesteia…….Deci intelegem cum stau lucrurile cu privire la rascumparare.Cui apartine lumea ne mantuita si cui i-am apartinut si noi inainte? Dar vedem si cine este Rascumparator,cine sunt rascumparatii, ce pret a fost platit si care a fost costul acestei rascumparari,de catre Domnul Hristos.  In postingul anterior am adus inainte ce ne spune Cuvantul, cum a procedat Dumnezeu cu noi. Dumnezeu spuneam ca a platit in Fiul Sau un pret care nu are egal.Deaceia Psalmistul nu putea sa-si imagineze cum ar putea sufletul sa fie rascumparat.In trecut,apartineam uni alt “propietar”asa cum am spus ceva mai sus..Dar sa nu scapam din vedere ca,acest vechi propietar, nu ne dadea voie sa fim eliberati.Nu cred ca gresesc daca spun Domnul Isus si-a platit Lui insusi acest pret nu lui satan si nici lui Dumnezeu.Pretul era sacrificiu suprem pe care il aducea la Cruce.


      Satan si-a primit partea lui din acest pret(scrificiu).Care i-a fost partea lui?  Infrangerea pe care o suferea in lupta cu Fiul lui Dumnezeu. Lupta a fost una crancena dar plina de izbanda pentru Rascumparator. Asa cum am spus mai sus satan nu ne lasa liberi din voia lui .Asa ca a fost necesar sa fie infrant de Domnul Isus.Fara aceasta victorie asupra lui satan, nu era posibila mantuirea noastra.Iata ce avea sa spuna in timp Ap Ioan;1 Ioan 4:4.4. Voi, copilaşilor, sînteţi din Dumnezeu; şi i-aţi biruit, pentrucă Cel ce este în voi, este mai mare decît cel ce este în lume.As indrazni sa spun ca, Domnul Isus a transferat din puterea Lui celor pe care ia rascumparat de supt puterea celui rau.Aceasta putere prin duhul sfant aduce biruinta in vietile celor rascumparati asupra pacatului, asupra ispitelor de tot felul. Am spus ceva mai sus de acest termen rascumparat care se gaseste in Scriptura. Sunt convins ca cei ce citesc cu atentie au gasit si ei la fel ca si mine, acest termen pe care Scriptura il foloseste in relatia lui Dumnezeu cu cei pe care ii are invedere sa-i mantuiasca. Cum spuneam mai sus;Răscumpărarea sufletului. Iata acest termen ca este intrun sens ceva diferit de celalalt.Primul il vedem in;1 Corinteni 6:20. Căci aţi fost (cumpăraţi)cu un preţ.


      Am mentionat deja ca e o diferenta intre cele doua termene si inca mare. Este adevarat ca si intrun caz si altul se plateste  un preţ. Cine il plateste? Cel care vrea sa optina un obiect trebuie sa plateasca pretul de al cumpara .Deaceia am zis ca, Domnul Isus si-a platit lui pretul ca sa aiba pe ai lui cu El.Cand ne intoarcem la celalalt termen de Rascumparare,  vom sesiza ca intradevar este diferenta. Se intelege ca poti cumpara ceia ce vrei.Dece? Pentruca ai libertate sa o faci atat timp cat platesti suma respectiva.Cand vrei sa rascumperi, asta lasa de inteles ca, acel lucru,cand-va ti-a apartinut si acum vrei sa il rascumperi, sa-l ai inapoi.Cu alte cuvinte, prin rascumparare,platind pretul il vei avea inapoi, vei intra in posesia lui din nou.Sa intelegem la modul spiritual cum a procedat Dumnezeu cu noi.Ca fiinta vie am apartinut lui Dumnezeu inainte de caderea lui Adam in neascultare, pacat.Prin aceasta cadere intreaga fiinta umana as zice automat a trecut in propietatea lui satan.


      Deci, inteleg ca este totusi o diferenta intre aceste doua termene.Cumparat si Rascumparat.Cu toate ca, in final si intrun caz si altul a fost necesar plata facuta de Domnul Isus.Scriptura scoate in evidenta ce a fost necesaar sa rascumpere Domnul Isus.sufletului.Dece numai Sufletul?Pentruca el este nemuritor.Fie ca este a unui om mantuit sau nemantuit.Cu alte cuvinte, cel mantuit,intra in categoria de valoare pentru Dumnezeu platind pretul pentru el. Aceasta este si motivul de a costat asa de mult pe Domnul Isus.lor este aşa de scumpă, Versetul ne aduce inainte a cest cuvant;lor.Intrebarea este, care sunt cei care se pot incadra in acest cuvant ;lor.Potrivit Scripturi, intelegem  ca sunt cei pentru care Domnul Isus a venit sa plateasca cu insusi viata Lui.Cu alte cuvinte, a celor pe care Tatal ii da Fiului. Ioan 6:  37. Tot ce-Mi dă Tatăl, va ajunge la Mine;Sunt multe pareri in privinta intrebari; “Pentru cine a platit Domnul Isus pretul rascumparari ”? Pentru  Tot ce-Mi dă Tatăl, va ajunge la Mine.


      Parerile noastre nu conteaza orcare ar fi ele. Ce conteaza este ce citim in armonie din Cuvantul care ne-a fost dat de Dumnezeu.Rascumpararea era aşa de scumpă,Scumpa pentru cine? Negresit pentru Fiul lui Dumnezeu, care avea sa o plateasca.Scriptura il numeste  pe Domnul Isus Mire. Si Mirele a platit preetul pentru Mireasa pe care Dumnezeu Tatal a vrut sa i-o dea Fiului.As parafraza in felul acesta  alegoric discutie intre Dumnezeu Tatal si Fiul Sau;Fiule, Mireasa pe care vreau sa ti-o dau se afla in captivitate jos pe pamant.Ca sa o ai, trebuie sa platesti pretul rascumparari ei din captivitate. Acest pret te va costa scump, este sacrificiu suprem pe care trebuie sa il faci pentru ea ca sa fie a Ta.Fara acest sacrificiu al Mirelui, nu se putea nici-o data sa fim salvati.Cuvantul scoate in evidenta acest amanunt;că nu se va face niciodată.Nici cerul si nici pamantul nu era dispuse sa plateasca un pret asa de mare. Spun asta bazat pe ce citim in cartea Apocalipsei despre cartea cu pecete. Cuvantul ne arata ca, nu s-a gasit nimeni (vrednic)care sa-i rupa pecetele. Apocalipsa 5:3. Şi nu se găsea nimeni nici în cer, nici pe pămînt, nici supt pămînt, care să poată deschide cartea,Daca nu s-a gasit nimeni sa deschida acea carte, cu mult mai greu era sa is asume altcineva decat Fiul sa vina sa moara pe cruce.Aceasta moarte a Domnului Hristos este numita sacrificiul suprem.nu se va face niciodată.


      Inteleg ca,planul lui Dumnezeu a fost ca Fiul sa fie invrednicit pentru o asa lucrare de mantuire.Apoi,era si faptul ca Mireasa ii apartinea Domnului Hristos. .Evrei 10;7. Atunci am zis: „Iată-Mă (în sulul cărţii este scris despre Mine), vin să fac voia Ta, Dumnezeule! Aceste cuvinte spuse de Psalmist,contine in ele o prorocie despre Domnul Hristos.Prorocie pe care Mantuitorul a implinit-o cu prisosinta.Dece? Inteleg de dragul Miresei Lui.Ap, Pavel cand vorbeste de Biserica vie, ( ca sunt si biserici moarte)aduce in atentie dragostea Mantitorului pentru Biserica Lui, pe care Cuvantul o mai numeste si Mireasa Lui.Efeseni 5:25…….cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,Domnul sa ne dea un duh de recunostinta pentru ce a facut Mantuitorul pentru noi cei rascumparati ai Lui.Dau si acest verset din Apocalipsa sa vedem cum sunt numiti cei rascumparati.Apocalipsa 14:4….. Au fost răscumpăraţi dintre oameni, ca cel dintîi rod pentru Dumnezeu şi pentru Miel.In ultima instanta acesta a fost scopul veniri Domnului Hristos pe pamant, Mireasa.


John Balarie
Los Angeles California

Niciun comentariu: