joi, 7 ianuarie 2016

Proverbe24:14. Tot aşa, şi înţelepciunea este bună pentru sufletul tău:.....

f43bd-picture1bibliacutrandafir



Proverbe24:14. Tot aşa, şi înţelepciunea este bună pentru sufletul tău:dacă o vei găsi, ai un viitor,şi nu ţi se va tăia nădejdea.


      Cuvantul aduce inainte pe cel tanar. Citind si versetul 13,vedem ce sfat da Imparatul Solomon unui tanar.  Fiule, mănîncă miere, căci este bună,şi fagurul de miere este dulce pentru cerul gurii tale.Acest sfat nu-l  exclud sa nu fie chiar la modul literal.Cred totusi ca sfatul avea si are un supstrat spiritual. Mierea este buna dar nu te ajuta sa iei decizi sanatoase, intelepte in viata. Dupa ce ii spune de miere ii aduce inainte tanarului orcare ar fi el Intelepciunea. Aici a vrut Solomon sa atinga si aici trebuie sa ne oprim si noi.Dar pe noi ne intereseaza numai aplicatia spirituala, din care putem invata cate ceva ca sa fie aplicata in viata.Pentruca Cuvantul din Geneza si pana in cartea Apocalipsei este nu numai pentru tineri, ci pentru toate varstele.Am avut ocazia si cred ca mai toti am putut vedea tineri care exceleaza in intelepciune si pricepere. Dar am vazut si batrani care duc lipsa de   ce au acesti tineri.Normal, este de asteptat ca un tanar sa se adreseze, sa se indrepte spre un batran pentru a primi un sfat cu privire la framantarile  lui.Dar expierenta ne-a dovedit-o ca sunt si batrani care nu sunt demni de a le cere un sfat ca tanar.


      Sa-mi fie ingaduita indrazneala din ce cunosc si am intalnit, pot spune asa ceva.Nu cred ca, Cuvantul, scoate in evidenta in zadar pe un tanar in acest verset. Sunt convins ca Solomon vrea sa-i spuna tanarului deatunci si celor de azi sa nu ajunga ca unii din batrani sa duca lipsa de intelepciune la anii de batranete.Cred ca, odata cu trecerea anilor daca nu ai optinut aceasta intelepciune cand erai tanar, varsta la care se gasesc unii nu mai face niciun sens de a prinde acest dar intelepciunea.Dece? Pentruca deja s-a format un caracter cand nu mai e cu putinta sa adaogi ceva in plus.Cuvantul ne spune ca,Tot aşa, şi înţelepciunea este bună.Daca mierea este buna la modul literal, Solomon aduce in atentie ca si Intelepciunea este buna.Cred ca vrea sa arate greutatea intelepciunei,valoarea ei, in viata unui tanar cat este de necesara. Pentru ce ar fi intelepciunea buna?Intelegem nu numai din Cuvant ci si din viata noastra. Cand actionam intr-o situatie sau alta lipsiti de intelepciune vom plati pretul lipsei acestei intelepciuni.


      Dar iata cum continua versetul;pentru sufletul tău. Lipsa de intelepciune duce la un suflet uscat spiritual.Lipsit de abilitatea de a te manifesta ca un om intelept, priceput.Lipsa de intelepciune aduce in viata orcarui dintre noi tulburari sufletesti. Deaceia sunt convins ca se adreseaza zicand ca;” este buna aceasta intelepciune pentru suflet”In toate circumstantele vieti cand actionam cu intelepciune vom avea liniste, pace , in suflet si chiar de castigat in relatiile cu cei din jurul nostru. Cu alte cuvinte ,vom fi scutiti de tulburari sufletesti, de neplacerile care pot aparea din lipsa de intelepciune.Cand Scriptura ne vorbeste de intelepciune, trebuie stiut ca il are invedere pe Domnul Isus.1 Corinteni 1: 30. …El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare, Doresc sa ne oprim la Intelepciune, cu toate ca, Cuvantul, ne aduce inca trei componente ale caracterului Domnului Isus.Daca cineva spune ca este intelept, dar nu face dovada ca in structura lui sufleteasca este aceasta intelepciune prin actiunile pe care le ia, felul  de cum se comporta,arata ca nu-L are pe Domnul Isus, ca intelepciune a lui personala. Avem in Scriptura, doua feluri de intelepciune.


      Am mai spus cu alta ocazie despre aceste doua intelepciuni ceva mai pe larg.Am sa aduc pe scurt in atentie din nou aceste doua si cum sunt caracterizate  de Cuvant.1) Intelepciunea care vine de sus, dela Dumnezeeu, este descrisa; in Iacov 3:17; Cred ca nu gresesc daca spun ca Solomon o are invedere pe aceasta in versetul de mai sus cand vorbeste tanarului. 2) O alta intelepciune se gaseste tot in Iacov 3:15. O astfel de intelepciune nu is are locul in viata unui copil al lui Dumnezeu.Cu toate ca se gasesc si din acestia care o practica in mijlocul fratilor.Sa fereasca Dumnezeu pe cei care spun ca sunt credinciosi sa aiba o astfel de intelepciune care este aratata in Iacov 3:15.Aceste doua intelepciuni le poti deosebi numai decat la momentul cand cineva face uz de una din ele.;Iacov 3:17; Acest verset o descrie pe cea care vine de sus mai pe larg si care sunt caracteristicile ei.Iata dece spun ca, Solomon avea invedere pe cea care vine de sus pentru tanar.Cand ai acumulat aceasta intelepciune de sus, sufletul este ancorat in Domnul Isus.Asa cum am spus pe El, Dumnezeu l-a facut intelepciune pentru  cei rascumparati. Sa ne verificam ce fel de intelepciune aplicam in viata noastra.


      Continua Solomon sa-i spuna si ce beneficiu va avea din aceasta Intelepciune care vine de sus.dacă o vei găsi, ai un viitor,Cu alte cuvinte ar vrea sa spuna ca nu se gaseste pe toate drumurile. Cand zic toate drumurile ma refer la toate invataturile care circula prin adunari, biserici.Retinem ca Domnul Isus este intelepciune.Si viitorul celui care are aceasta intelepciune de sus este impreuna cu Cel ce este Intelepciune, cu Domnul Isus.Prin adunari, biserici se pot gasi ce altceva vrei dar numai aceasta Intelepciune nu.Sau dece sa nu o spun, daca se gaseste se gaseste foarte rar.O spun cu tot simtul de raspundere, putini sunt cei care fac dovada ca au o astfel de intelepciune de sus.Din vorbirea care se aduce in fata celor care se strang, vom putea desprinde daca acolo troneaza Intelepciunea de sus.As mentiona ca, cei care sunt randuiti sa capete mantuirea,o vor gasi aceasta intelepciune,pe Domnul Isus.Dece?Pentruca aceasta intelepciune care vine de sus sta in piete,pe strazi,Adica la tot pasul.Cineva ar putea sa spuna; “ cum vine asta?” Iata ce citim.Proverbe 1:20.20. Înţelepciunea strigă pe uliţe,îşi înalţă glasul în pieţe:  si verserul 21. strigă unde e zarva mai mare; Domnul Isus patrunde acolo unde nu te astepti.Zarva mare se gaseste si prin biserici.O vedem cu totii, suntem familiari cu ea.Cine-i  va putea auzi strigatul intelepciuni?Negrsit cel caruia ii desfunda  Dumnezeu urechile sufletesti. Pentruca, am vazut, Intelepciunea de sus are de aface cu Sufletul.Cel ce o gaseste are un viitor; ai un viitor, As zice un viitor asigurat in Domnul Isus care ii este intelepciune pentru sufletul lui.


      Se incheie versetul cu aceste cuvinte care umple inima celui care a gasit aceasta intelepciune de sus. nu ţi se va tăia nădejdea. Cand in viata unuia care se numeste crestin apare indoiala cu privire la mantuirea lui,atunci nadejdea pe care o are sovaie. Dece? Pentruca nu are aceasta Intelepciune care este Domnul Isus si care vine de sus.Cuvantul ne arata ca nadejdea celui rascumparat nu insala. Dece nu insala? Si ne da imediat raspunsul pe care il gasim in Romani 5:5. Însă nădejdea aceasta nu înşală, pentrucă dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfînt, care ne-a fost dat.Solomon are un cuvant diferit cu privire la Nadejdea care nu insala; Pentru cel ce a gasit Intelepciunea de sus;Spune el ca,nu ţi se va tăia nădejdea.Intelegem ca aduce o asigurare pentru cei ce se afla in posesia acestei Intelepciuni de sus.Ce frumos se adreseaza Cuvantul tinerilor. Am fost si eu unul care am expiermentata in viata me de tanar acest verset si mi-a facut mult bine pe parcursul vieti.Indemn pe Fratii si Surorile mele de pretutindeni si in mod deosebit  pe tineri sa puna acest verset la Inima.Cei tineri cand vor inainta in varsta si peri capului vor deveni albi se vor bucura de cinstea pe care au acumulat-o prin Intelepciunea de sus.


John Balarie
Los Angeles California!


Niciun comentariu: